http://www.gorichka.bg/index.php?p=10&l=1&id=774

13.08.2008 :: партньор

Още за „Е“-тата

В дългия списък от „Е“-та антиоксидантите и киселинните регулатори са с номера от Е300 до Е399.  Кои са безвредните и кои са най-опасните сред тях?

Статията е публикувана в специалното издание на „Дневник“ Спунк 2.

Антиоксиданти и киселинни регулатори – от Е300 до Е399

Във всеки хранителен продукт, в чийто състав има мазнини или масла, има антиоксиданти. В противен случай мазнините, маслата и някои витамини биха се свързали с кислорода от въздуха, а това ще доведе до гранясване или разваляне.

Хранителните продукти лесно могат да се окислят. Най-простият пример е ябълката, която като се разреже и остави да престои няколко минути потъмнява, тъй като се окислява. За да предотвратим окислителния процес най-лесно е да изцедим лимонов сок върху отрязаната ябълка. Така всъщност ще третираме ябълката с антиоксиданти, тъй като лимоновият сок е много богат на витамин С, който е един от най-мощните антиоксиданти и е познат като Е300.

Витамин С (Е300) и витамин Е (Е306) всъщност са два антиоксиданта, присъстващи в много живи организми, включително и в нас – хората, които изпълняват и ролята на хранителна добавка с антиоксидантно действие. И въпреки че, когато се влагат в хранителните продукти, те са със синтетичен произход, това са едни от най-безопасните химикали. Витамин С подтиска образуването на карциногенните нитрозамини, стимулира имунната система и възстановява витамин Е като част от антиоксидантната защитна система.

Плодовете и зеленчуците са едни от най-богатите на антиоксиданти храни. Според изследване на Американската асоциация по хранителните добавки и съставки, при дневен прием от 400 гр. зеленчуци на ден рискът от сърдечно съдови болести се намалява с 42%.

Окислителните процеси са много опасни за живите организми. Те могат да предизвикат нарушаване на структурата на ДНК, а от тук и повишен риск от развитие на ракови заболявания. А окисляването на полиненаситените мастни киселини допринася за развитието на сърдечно-съдови болести. Освен това окислителните процеси могат да доведат до разрушаването на белтъчините. Затова антиоксидантите са задължителни елементи от състава на много от готовите храни.

Друг е въпросът, че самите антиоксиданти понякога са спорни и се свързват с появата на различни здравословни проблеми. Например BHA – Butylated hydroxy-anisole (Е320) и BHT – Butylated hydroxy-toluene (Е321) – най-използваните антиоксиданти за предпазване от гранясване на маслото и олиото – могат да провокират различни алергични реакции. При опити с лабораторни животни се установява, че в по-големи дози водят до развитието на тумори и дори са смъртоносни. Те са забранени за употреба в Япония и дори Макдоналдс са ги премахнали от състава на менюто си, само в САЩ обаче.

За безопасни се смятат антиоксидантите:
Е300 – аскорбинова киселина (витамин С) и нейните соли Е301 (натриев аскорбат), Е302 (калциев аскорбат), Е303 (калиев аскорбат);
Е306 – Е309 – токоферол, алфа-, гама-, делта токоферол (витамин Е);
Е322 – лецитин – той се използва главно като емулгатор. Извлича се от соя, фъстъци, яйчен жълтък, но вегетарианците да имат едно наум, тъй като рядко, но може да има и животински произход.
Е330 – лимонена киселина;
Е331 – Е337 – цитрати и тартати – хранителни киселини, които не са вредни в малки количества.

Едни от най-вредните са:
Е310 – Е312 – групата на галататите. Могат да причинят стомашни или кожни раздразнения и нарушения в състава на кръвта. Забранени са за употреба в храни за бебета и малки деца.
Е319 – TBHQ – продукт на основата на петрол. Може да причини гадене, повръщане, делириум. Доза от 5 гр се смята за фатална.
Е320 – BHA и Е321 – BHT. Забранени са за употреба в храни за бебета и малки деца.
Е385 – EDTA – оказва лошо влияние върху репродуктивните възможности и води до забавяне в развитието.
Е320, Е321, Е363, Е370, Е385 са забранени в някои страни.

Оцветители – от Е100 до Е199
Консерванти – от Е200 до Е299

Очаквайте още:
Емулгатори, сгъстители, стабилизатори – от Е400 до Е499
Набухватели, регулатори на киселинността, минерални соли – от Е500 до Е599
Ароматизатори и подобрители на вкуса – от Е600 до Е699
Разнородни – от Е900 до Е999
Допълнителни – от Е1100 до Е1599

Advertisements