Рецепта Emi
Продукти:

  • 600 гр. телешка кайма
  • 250 гр. гъби
  • 4-5 тиквички
  • 1 кг. патладжани (в моя случай – млади, бели!, но става и със сини)
  • 1 голяма глава лук
  • 2 домата (в моя случай – розови)
  • чесън
  • магданоз
  • подправки на вкус
  • 3 яйца
  • 1 кис. мляко 0,1 %

Патладжаните се нарязват на колелца и се слагат с чаша вода в тава на силна фурна да се запекат (омекнат).
През това време се „запържва“ каймата с подправки на вкус (кимион, пипер).
Вадят се патладжаните от фурната и на тяхно място се слагат тиквичките нарязани, отгоре лук на шайби, гъби.
Запичат се до омекване. http://media.snimka.bg/0375/007005864.jpg
Вади се тавата и се реди отгоре пласт кайма, отгоре на шайби белени домати, наръсва се с магданоз (аз слагам наситно дръжките), покрива се с печените патладжани. Наситно се реже стар чесън и се слага отгоре (за който обича). Залива се с 1 каф. чаша вода.
Изглежда така: http://media.snimka.bg/0375/007005865.jpg
Пече се на силна фурна, докато изври водата, след което се залива със смес от разбитите яйца с киселото мляко и пак се връща във фурната, докато придобие този вид:

снимка: Еми