biborana

Стрии
Преразказвам и обогатявам мнението на Д-р Владимир Нейчев, прочетено тук http://www.fitnes-bg.com/%D4%E8%F2%ED%E5%F1/%CF%EE%EB%E5%E7%ED%EE/%D1%F2%F0%E8%E8%F2%E5_20080709891/

1.      Атрофичии стрии
Първата основна причина за възникване на стриите е атрофията (недостатъчно хранене) на епидермиса. Получава се при опорочено кръвообращение в дермата и хиподермата – при наличие на много подкожна мазнина или при бързо, форсирано отслабване. Така еластичността на епидермиса се нарушава, а влакната на колагена се разслояват, при което започват да прозират кръвоносните съдове от дермата и хиподермата. Разслоената нееластична кожа със синкаво-лилав цвят представлява всъщност стрията. Атрофия се получава при което също страда храненето на епидермиса и адекватното изграждане на колагена и еластина. Разположени са главно по корема, бедрата и седалището.

2. тензионни стрии
Втората основна причина за появяване на стриите е прекомерното разтягане на кожата и по-специално на епидермиса. В тези случаи преразтягането на епидермиса от масивните и бързо нараснали мускули или тегло (бременност) е отговорно за разслояването на колагенните влакна и разкъсването на еластина. Този вид стрии се нарича тензионни стрии (от tension – разтягане).
Тензионните стрии се изявяват основно по сгъвките на мишниците, гръдните мускули, ръцете и гърба (за билдърите) и корема, краката и ханша при напълняване.

Друг интересен факт е, че младите (пубертет и до към 25-30 години) са по предразположени към поява на стрии.

Лечение?
В стремежа си да се избавят от стриите хората прибягват до какво ли не: купуват си различни скъпо струващи мазила, пият билки и модерни медикаменти, подлагат се на не традиционната за европейците китайска медицина и въпреки това стриите остават, без да намаляват броя и формата си. Единствено цветът им с времето се променя и от синкаво-лилав става кадифено-сивкаво-бял.
За съжаление не е известен метод или лекарство, способни да премахнат вече придобитите стрии.

За подобряване на състоянието им помагат масажи със специални кремове и масла със съставки подобряващи колагена и еластина. При новите стрии има по-голям шанс, за старите – забрави. Най-доброто средство е мазане по време на пълнеене.

Advertisements