*tan4eto*
Цитат от книгата на Дюкан:
„….Много нови изследвания са доказали, че като се напоят с вода, разтворимите влакна образуват в храносмилателния тракт гел, който улавя хранителните вещества и калориите и ги увлича със себе си, изхвърляйки ги с изпражненията. И все пак, въпреки огромната полза от тези влакна, не е възможно да се консумират повече от веднъж дневно, без да нарушат специфичното действие на чистите белтъчини…..
….А триците са ваш първостепенен съюзник, който ви пази от рак на червата, от излишъка на холестерол, от диабет, от запек. В нашия случай триците пазят и линията ви, защото, след като стигнат в тънкото черво, те увличат със себе си част от калориите на хляба, която се изхвърля с изпражненията неусвоена…..“

orkud
СТАБИЛИЗИРАЩИТЕ  РАСТИТЕЛНИ ВЛАКНА.  ТРИ  ЛЪЖИЦИ  ОВЕСЕНИ ТРИЦИ  ДНЕВНО  ДО  КРАЯ   НА  ЖИВОТА
„Съвестният читател сигурно е установил, че често се повтарям, но го правя нарочно, защото, за да бъде изпълнявана, заповедта трябва да бъде разбрана, да бъде набивана в главите, особено ако става дума за необичайни понятия, които не могат да се обяснят по традиционния начин.
Ако толкова настоявах на необходимостта да се консумират белтъчини, то е, защото, обратно на разпространеното мнение, това хранително вещество не е обикновен носител на калории като мазнините или захарите. При някои обстоятелства, главно когато се употребяват в чисто състояние, белтъчините могат  да станат „антихрана“ не само защото загубват част от калоричността си, но и което е далеч по-странно, защото затормозяват за известно време доброто функциониране на храносмилателните органи.
По същите причини се налага да настоявам и по въпроса за растителните влакна. Публиката добре знае, че те регулират храносмилането, но не познава изключителната им роля в регулирането на теглото.

Разтворими и неразтворими влакна
В голямото семейство на влакната различаваме разтворими и неразтворими влакна.
Неразтворимите служат за обвивка на растенията, не се поддават на разтваряне и се използват заради съпротивата им и ролята им на чревен баласт. Най-познатите и най-използваните са влакната на пшеничените трици.
Разтворимите влакна се различават от предишните по мекотата си и способността си да се разтварят в хранопровода. Има ги в пектина на ябълките, синия домат, тиквичката, а главно и в много големи количества – в овесените трици.
Твърдите и неразтворими пшеничени трици са добро средство против запек, но твърдостта им може да постави на изпитание чувствителните черва на жените и по-специално на многобройните жени, които се оплакват от подуване на корема и си мечтаят за плосък корем.
Разтворимите влакна също оказват въздействие върху запека, но значително по-нежно. Обаче основната им роля, за съжаление малко позната, е да образуват във хранопровода гел, който обвива и импрегнира храните, след което ги увлича със себе си в изпражненията.
Овесените трици и ябълковият пектин са най-добрите представители на тези влакна, но ябълковият пектин не се съдържа в чисто състояние в храната и съществува в такава форма само в аптеката. Затова избрах овесените трици.

Овесените трици – проверено средство за отслабване
Овесените трици са най-богатата на разтворими влакна храна. Те съдържат 25% влакна, далеч повече от сушените сини сливи и смокини – 10%, от зеления фасул – 7%, морковите и праза – 3%. Благодарение на своята разтворимост тези влакна могат да абсорбират вода в количество, 40 пъти по-голямо от обема им.
Днес знаем, че при консумация, по-голяма от 10 г. на ден, разтворимите влакна образуват в червото мрежа, която улавя хранителните вещества – изключително полезно свойство за тези, които имат прекалено висок холестерол, както и за диабетиците, но още по-ценно за предразположените към напълняване чрез обилно хранене.
При достатъчна доза разтворимите влакна на овеса са следователно способни да отнемат от храната скромно количество калории при еднократно приемане, но значително при редовна консумация. Колкото и невероятно да звучи, откраднатите и изхвърлени с изпражненията калории не преминават в кръвта и не могат да бъдат използвани и натрупвани от организма.
Тоест овесените трици разхищават част от нежеланите калории, извлечени от трите хранителни вещества.
Следователно днес можем и сме длъжни да смятаме овесените трици за истинско лекарство за отслабване.
Изглежда, че в тази област американците са по-проницателни от нас. Овесът е каймакът на североамериканското хранене, той е първата храна, получил благословията на Американската сърдечносъдова асoциация, която позволява на американските производители да я препоръчват за предпазване от сърдечносъдови заболявания и диабет.“

Advertisements