Рецепта Орелия

  • 500 гр. печурки
  • трици (за миене)
  • сок от 1 лимон
  • сол
  • черен пипер

Гъбите се измиват добре. Сигурно знаете начина на миене с брашно – аз ги мия с трици, за да е съвсем режимно 🙂
Изсипват се в здрав плик, налива се студена вода, добавят се 1-2 с. л. трици, захващате здраво плика и смело го разтърсвате. Изплаквате  – и гъбите са искрящо бели.
Моите в случая бяха кралски печурки и станаха искрящо кафяви.
Пънчетата се махат, шапките се нарязват на фини слайсове и се объркват в купа с лимоновия сок, солта и пипера. Пиперът ми беше меланж.
Сложих и магданоз.
Като престои няколко часа в хладилник, става много свежа.
Търпи всякакви вариации – ако не бях прекалила с лимоновия сок – щях да нарежа кисела краставица.
Чудесна гарнитура към месни ястия.

По хранителната си стойност гъбите могат да се сравнят с най-пълноценните зеленчуци. Те съдържат от 88 до 92% вода, от 1,5 до 3,5% белтъчни вещества, в които се съдържат почти всички усвояеми от организма полезни аминокиселини. /Аминокиселините се трансформират в белтъчини в организма/


И още

Advertisements