Молим, прочетете коментарите!

Цветен прашец

Суровият пресен прашец съдържа 10 – 12% вода. След изсушаване водното съдържание се намалява до около 4% и не бива да превишава 5%, ако съхраняването ще бъде при стайна температура. Високата калоричност от 246 ккал/100 г. (за сравнение при меда е 310 ккал/100 г.) се дължи на едната трета глюкоза и фруктоза в състава на прашеца, които се съдържат в нектара, който пчелите използват за формиране на прашецовите топченца. Прости и сложни белтъчини обуславят до 20% от теглото на прашеца. Видовете белтъци, които се съдържат в него, достигат до 100 на брой. Прашецът има състав, подобен на пчелното млечице. Той съдържа много пролин и хидроксипролин и други незаменими аминокиселини, които не могат да се синтезират в човешкия организъм. Единственият начин е да се набавят с храната. Други вещества, влизащи в състава му, са целулоза и целулозоподобни, лигниноподобни, ензими, липиди, каротиноиди, флавоноиди, микроелементи, витамини от група В, С, А, D, E, рутин с капиляроукрепващ ефект и растежен фактор, алкохоли, алдехиди, естери, киселини, кетони. Рутинът укрепва кръвните клетки, намалява кървенето, подобрява коагулацията, действа укрепващо на сърцето, нормализира високото кръвно налягане чрез въздействие върху кръвния поток.
Съдържа: аминокиселини, изолевцин, хистидин, левцин, лизин, метионин, фенилаланин, треонон, валин, витамини: C, В1, В2, B3, B5, B6, Фолиева киселина, H (Биотин), Е (Токоферол), минерали: фосфор, калий, калций, натрий, магнезий, мед, желязо.
Пчелният прашец е най-богатият на хранителни вещества продукт от всички останали, произвеждани от медоносните пчели. Той представлява прекрасен източник на протеини, въглехидрати, витамини, минерали, аминокиселини, хормони, ензими, които помагат да израстне и да се поддържа един здрав организъм.

Прашецът е богат на лецитин, който нормализира мастната обмяна и по този начин подпомага нормализирането на теглото.

От книгата на проф. Мермерски: „Пчелният прашец е източник на белтъчини 7-40%, въглехидрати 15-60%, мазнини 1-20%…… За да се запазят по-дълго време качествата му, той трябва да се смеси с мед. Тогава е и по-лечебен…… Лечебна доза 30-40 гр., три пъти дневно. Профилактична е дозата на половина.“