Рецепта pettesa

  • 3 кг. сини сливи
  • 2 кг. праскови
  • 50 бр. таблетки „суитли” за терм. обработка
  • 500 мл. вода
  • 7 бр. буркани от400 мл.

Плодовете се измиват и почистват от костилките, нарязват се на парчета както дойде, поставят се в тенджера, заливат се с водата и се слагат на огъня (газовия котлон). След като заври, се слага подсладителят, а след 10 мин. от варенето се спира котлона, вади се пасаторът и всичко се пасира много добре (аз всъщност го оставих не съвсем на пихтия, а да има дребни парченца). Оставя се да ври на слаб огън до желаното сгъстяване, аз го варих 1 час, като имате предвид, че като изстине, още малко се посгъстява. На мен ми излязоха 7 буркана по 400 мл., които ги варих 15 мин. за капачката.
По моите изчисления, имайки в предвид колко намаля обемът на сместа, и сравнявайки с консумацията на 3 бр. сини сливи или 1 праскова на ден, препоръчителната  дневна доза от това сладко изкушение е 3 супени лъжици.

Advertisements