krikri

Момичета, дайте да разнищим какво има в Пикантината и режимна ли е тя? Имаме такава рецепта, а нямам Пикантина да погледна състава.

Sagittarius

Кри – нямам пикантина под ръка, но ми се мотае едно пакетче вегетина – т.е. същите л..на. След изброените един куп подправки, се мъдри „мононатриев глутамат, сол, аромати, оцветители за хранителни цели и др.“.  Тъй.

Тази химия я има във всички пакетирани (а и не само) храни. За мононатриевия глутамат има доста противоречиви мнения. Това е овкусител, активиращ някои вкусови брадавици. Мононатриевият глутамат се съдържа естествено в морски водорасли и ферментирали соеви продукти и особено в екстракти от дрожди. По-малки количества има и в доматите, гъбите и сиренето „Пармезан“. Използва се в много по-големи концентрации за овкусяване на чипс, царевични пръчици и други подобни храни, както и на замразени полуготови храни и бързи храни. Широката му употреба се дължи повече на факта, че е по-евтино да се добави мононатриев глутамат, отколкото да се добавят други аромати и овкусители.
Администрацията за лекарства и храни на САЩ класифицира мононатриевия глутамат като „по принцип признат за безопасен“ заедно със солта, оцета, содата за хляб и натриевия триполифосфат. В Източна Азия той понякога се включва в хранителни добавки.
Въпреки всичко все още съществуват някои малки групи (особено тези в алтернативната медицина), които смятат, че мононатриевия глутамат е силен невротоксин, който причинява масова неврологична ретардация в засегнатите популации. Повечето учени смятат това схващане за нелепо и лъженаучно, тъй като всъщност няма научни данни, които да го подкрепят.
Източници: цък и цък
Стана дългичко, но мононатриевият глутамат (Е621) е навсякъде. Вредно като всички Е-та. Въпросът е какво количество глутамат ще погълна, ако пакетче вегетина от 80 г. ще използвам два месеца за цялото семейство. Май ще загубя голяма част от живота си да смятам. По-добре да си садя чубрица, джоджен, риган и босилек в саксийки.  Hug

Орелия

Пикантината – имам Балканска ръсеница само – сол, червен пипер, малтодекстрин /Малтодекстрин – високомолекулярен алкохол, които се явява като заместител на захарта и много бързо „изгаря“ без странични продукти. Извлича се от картофено или царевично нишесте. Общо взето се приема за безопасен./ , подправки – 28% /балканска чубрица, сминдух, чили, мащерка, риган/, чесън на прах, антислепващ агент /силициев диоксид/.
Мнението ми е, че е режимно, въпреки евентуалното извличане на малтодекстрина от картофено нишесте и почти унизително ниския му процент в целия продукт и в това, което ползваме за подправяне. Crazy Laughing

Advertisements