Рецепта: Екатеринка

За 1 порция!

  • 1 кг. черни миди с черупки
  • 2 стръка целина
  • 1 глава лук
  • черен пипер
  • сол
  • смлени люти червени чушки
  • 50 мл. бяло вино

Мидите се измиват и изтъркват добре. В тенджера с капак на много силен котлон се слагат първо мидите, после нарязаните зеленчуци и най-отгоре подправките. Оставя се няколко минути с похлупак мидите да си пуснат вода и се обърква хубаво и пак се покрива. Важно е на няколко минути да се разбърква хубаво, за да не загорят зеленчуците. По средатата на задушаването се слага виното, похлупва се за няколко минути и следващия път като се разбърква се оставя отворено, за да се изпари алкохолът. Общо се готви около 20 минути или докато водата намалее. Не се оставя да къкри! Белгийците ги сервират в индивидуални малки тенджери, аз просто ги направих на два пъти и докато се готвиха вторите, изядохме първата порция 🙂

Ако не се яде целината рецептата става и за протеиновите дни.

Екатеринка

Снимка: Екатеринка

Advertisements