Рецепта: eli_r-va

Списък на необходимите продукти:

  • 700 гр. патладжани
  • 500 гр. телешка кайма
  • 400 гр. прясно мляко 0,1 %
  • 3 домата
  • 3 скилидки чесън
  • 1 глава лук
  • 1 с. л. царевично нишесте
  • 1 ч. л. риган
  • сол на вкус

Начин на приготвяне:
Патладжаните се нарязват на колелца, посоляват се и се оставят да се отцедят от горчивия сок. След това се изплакват със студена вода, бланшрат се за около 2-3 минути в подсолена вряща вода. Лукът и чесънът се нарязват на ситно и щом омекнат, се прибавят нарязаните на кубчета домати. Задушава се, докато се сгъсти. След това се прибавя каймата и се подправя със сол, риган и подправки по желание /аз предпочитам босилек и майорана/.
Белият сос се приготвя, като към млякото се прибави 1 ч. л. царевично нишесте и се вари до сгъстяване.
В глинен гювеч или тавичка се слага каймата със зеленчуците, отгоре се подреждат патладжаните. Ястието се залива с белия сос и се пече 40-50 минути при температура 180 градуса.
Приятен апетит!


Мусака с патладжани и телешка кайма

Рецепта TheNMaster

Патладжаните се нарязват на колелца, посоляват се и се оставят да си пуснат горчилката.
Телешката кайма се задушава с 2 глави лук (нарязани ситно), 2 моркова на ситно, 1 глава чесън на скилидки, 3-4 зелени чушки нарязани едро с малко водичка. Мачка се с лъжица, за да стане на трохи. След като се изпари водата се добавят 1 настърган домат и пак се оставя да се поизпари водата. Подправки сол, пипер, магданоз, червен пипер. Обърква се добре и се оставя да поотлежи.

Патладжанът се бланшира в подсолена вода. Вади се и се нарежда в тава, отгоре се слага каймата с подправките и зеленчуците. Отгоре се нареждат кръгчета домати и се завършва отново с патладжани. Запича се във фурната и се залива със заливка от кисело мляко и яйца. Да ви е сладко!