svetlat

за моите разбирания нормалното хранене е закуска, обяд и вечеря с две леки междинни закуски. Но храната трябва да е както трябва и в нормални количества.
Да изядеш на закуска количество, което би ти стигнало за цял ден, и да направиш същото пак по-късно в същия ден не е нормално хранене. Особено ако това, което тъпчеш, е хляб, баничка, кремвирши, лютеница, китайско или готова храна от щандовете в магазините или пък други пакетирани храни.
Не е нормално също да не ядеш цял ден и вечерта да се натъпчеш до преливане с горепосочените храни, че на всичкото отгоре и да чоплиш семки, да похапваш солети или да гризкаш зрънчо или бисквити пред телевизора, докато си легнеш.
Това не са нормални храни и това не е нормално хранене.
При такова хранене не можеш да задържиш килограмите с един протеинов четвъртък.

Можеш да го направиш, ако се храниш нормално с нормална храна и понякога ядеш в нормално количество от онези неща, дето ти душа иска. Ако правиш така, значи си вкарал прасето в кочината и си запазил килограмите до края на живота си и можеш да се надяваш, че на теб няма да ти се случи да имаш хормонални нарушения, стрес, претрупано ежедневие, липса на време и достатъчно пари, за да можеш винаги и по всяко време и на всяко място да контролираш храненето и килограмите си.
Това бяха моите мисли.

krikri

Момичета, 4-та за някой може и да значи да си хапва от всичко, но според мен това са хора, свалили по-малко килограми или пък били за кратко време по-дебели. Тъкмо днес четох, че за разлика от мъжете, при жените мастните клетки се уможавали и никога не изчезвали. Само се “изпразвали”, но си оставали в засада и при първа възможност се “пълнели” отново. Още нямаме случай на дюканка, задържала 4-5 години. Може би след такъв един дълъг период организмът ще приеме новото тегло за свое и ще се стреми да го поддържа…
За други обаче 4-та ще означава 3+, за трети – чиста трета. Това е положението!

bluelady_D

Мен, честно казано, третата ме удовлетворява като начин на живот, искам да кажа, че като човек, водил полугладно съществуване през почти половината от живота си, мога да оценя съвсем положително ситостта от разрешените в трета храни и сравнителната свобода да хапнеш и нещо по-така от време на време.

nelsun

За четвърта да споделя, въпреки че моят опит в нея все още не е голям /от 14.02. насам/ и на фона на момичетата, които правят чудеса тук и шапка им свалям за това , аз съм свалила сравнително малко килограми – 13:

1. Абсолютно съм съгласна с Кри. Въпреки, че задържам успешно килограмите си, понякога отбелязвам и някакви минуси, убедих се, че четвърта не би трябвало да се различава коренно от трета. Т.е храня се все едно съм си в трета. Е не съблюдавам абсолютно точно правилата в нея, но менюто ми е предимно ПЗ с много малко мазнина и отвреме – навреме гали, но не дни, а хранения.
2. Четох и чух коментари, относно други четвъртофазнички, че не ядяли и затова си държали теглото. Напротив, ядат си, но с мярка. Ако някой живее със заблудата, че като премине успешно през трета фаза, идва голямото безнаказано плюскане в четвърта – много сериозно се е объркал. Такъв филм няма.
3. Лично аз смятам, че трета фаза, освен че е за задържане на постигнатото е и за изграждане на хранителните навици за в бъдеще.

Vesito5

НЕЛСЪНЧЕЕЕЕ и при мен е така-в ІV-та съм от Нова година-не съм качила досега,но с нищо и не съм се оглвала.Карам просто ІІІ-та+!

krikri

Ето това е истината! Ако се включат и другите четвъртофазнички, които задържат постигнатото, ще потвърдят и те!
Който си мисли, че ще почне да нагъва всекидневно мазно, сладко и алкохол, и ще задържа, дълбоко се лъже. Тоест Дюкан ни показва, че “нормалното” доживотно хранене всъщност не се различава много от режимната трета фаза. На всичкото отгоре, като се включат нишестени и въглехидрати въобще, се налага и намаление на количеството на храната, не е вече “на корем” и “колкото повече ядеш, толкова повече слабееш”.
ЖАЛКО ЗА НАС, ЧРЕВОУГОДНИЦИТЕ

Цоци

krikri .. много си права за вечното “ограничение ” … когато си в трета ха си се освинил реакцията е (поне при мен ) светкавична …аз понеже си позволявам в трета ..сирене кашкавал плодове и от време на време лъжица мюстли в киселото мляко …и не тлъсто свински от време на време …. и на целия този почти праведен фон …. червено вино ..и нали съм си непоправим купонджия … без едно мога САМО с едно не мога и като ливна една бутилка…и ела да видиш чудо ..на другия ден съм подпухнала като хипопотам в локва …а ако съм превишила бутилката .. в добавка на “усещането МИШЕЛИН” ..имам и ролинг стонс в черепа …. за кантара въобще да споменавам ….. така че установих … ПЪРВО ….неконтролируемо ТЪПЧЕНЕ …веднага дава реакция на кантара …наливането освен кантарен удар и ‘вътре-черепни поражения” …. ужас ви казвам …аз която преди напивах половината мъже в компанията изпращах ги да си лягат и се връщах да си допия и да напия останалите ….сега ми се врътва главата от една бутилка вино …никак вече ме няма в отбора на пиячите …голям срам …
но да ви споделя след като досега словоизливах течния си срам …. ( ХЕЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙ да не си помислите че докато ме нямаше съм се опивала през вечер …особено за новичките да кажа …откакто съм в трета такива оливки са ми се случвали има няма колко са пръстите на едната ми ръка ) ….. да си кажа … нали се заканих да бъда известно време “праведно протеинова”….днес направо се чувствах щастлива …. тъпках си на воля на обяд риба на скара …ей сега ометох режимно руло стефани …ама без никакво ограничение …и установих … май в схемата на втора фаза си се чувствам по добре и по психически свободна отколкото в трета …..
сигурно дамите които сега са в началото или в средата на втора фаза като прочетат какво пиша сигурно ще си кажат …тая пък какви ги дрънка …за година и нещо без въглехидрати съвсем е изкукуригала ….ама за мен си е така …във втора фаза няма ограничение на количествата …. и си знаеш това може това не ( черно и бяло) …а шареното ядене с “внимаване ” в трета направо ме вбесява …. на ум нямам как ще е в четвърта …. ноооооооооо ще поживеем ще видим …ясно че истинска четвърта няма да имам ( аз дето съм носила над 20кг повече от 15-20год) …. ноо едно е ясно НЕ ГИ ИСКАМ ВЕЧЕ ТЕЗИ КИЛА НА ГЪРБА СИ …. и ако трябва цял живот във втора ,….и срамно трезва на купони ….но в дрешки с номера под 50 …

happysmile

Четох аз размислите за 3-та и 4-та и реших и аз да споделя какво мисля. Още от сега се опитвам да свикна с мисълта, че четвърта ще е 3+, плюс това се стремя да се храня разделно. Т.е. плодовете ям отделно, не като десерт. Също мисля да не смесвам нишестени с протеини, а двете да комбинирам със зеленчуци. И наболелият проблем със сладкото – щом не мога да го спра завинаги(ясно е, че не мога hahaha), то ще го броя за цяло хранене. Т.е. няма да вечерям пилешко + салата + торта, а само торта(това е за галите засега, а в четвърта – по принцип (като ще го избягвам де). Да видим ще има ли ефект или да ще се справя.

Борис
Цитат на: krikri
“Още нямаме случай на дюканка, задържала 4-5 години. Може би след такъв един дълъг период организмът ще приеме новото тегло за свое и ще се стреми да го поддържа
За други обаче 4-та ще означава 3+, за трети – чиста т.ета.“

Това звучи доста обезкуражително. Всъщност защо според вас Дюкан е измислил тази 4 фаза след като налагащото се мнение тук е че четвърта фаза не може да има. Нещата приключват на 3 фаза за цял живот.

И какво значи 3+ фаза. Някаква модификация.

Облачето хей

Аз така си обяснявам нещата. Трета + е едно нормално и здравословно хранене. А пък повечето от нас сме свикнали доста да злоупотребяваме. И си мислим, че като приключи диетата, можем да продължаваме постарому, като протеиновия четвъртък ще компенсира това.
Всъщност за мен трета + означава разумни количества разнообразна храна, повече белтъчини отколкото преди съм консумирала и баланс – когато някой ден хапна повече, другия да хапна по-малко и по-белтъчно. Правилото да ядем по една порция от храната не важи само за галите, а и занапред.

tatiankа

Всеки си интерпетира 3+ по някакъв начин. Аз лично карам 3+ така: ям основно ПЗ и плодове неограничено. Понякога целите ми дни са гала, но рядко. И картофи и ориз избягвам. Пълнозърнест хляб ям и алкохола гледам да е почти и само вино(и то ограничено). За протокола-аз съм в четвърта. За мен това ограничение е необходимо понеже иначе качвам. А пък спортувам много, но съм 3 кг под калкулатора и затова ми е трудно да задържам постигнатото без гореспоменатите ограничения.

krikri

3+ си е трета, обаче с нормално готвено (тоест с малко мазнина), със зехтин на салатите например и да речем повече от 1 плод дневно, малко ядки, може би малко повече нишестени зеленчуци…За всеки това означава различно, в зависимост от организма. И не повече от две отпускания във вид на гали. Всъщност, това е нормално хранене, а не както някои от нас си го представят (на закуска баничка с боза и т. н.)

музичка

Боре…колкото до 4-та… ами всичко си зависи от типа организъм и метаболизъм. Едни ще се хранят свободно и с леко ограничение ще си запазват килограмите а други като мен явно ще намерят своето решение в принципите на 3-та фаза (аз вече се убедих междудругото че точно това е начина да си запазя постигнатото) Та не се страхувай,искаш ли да бъдеш “перка” ще намериш и своето решение.

Цитат на: miss Marple „Напоследък гледам тук бум от завърнали се дюканки на поправителен.“
Борис
Това и на мен ми прави впечетление и вече взе да ме притеснява. Това означава че или в режима има нещо сбъркано или в нас има нещо нередно.
Не може да е нормално 90% от хора които вече са свалили определени килограми след известно време пак да се връщат и всичко отначало. Нали уж при Дюкан няма ефекта йо-йо пък аз точно този ефект наблюдавам от известно време – масов наплив да хора които са отслабнали, после качили, после пак отслабнали и т.н. и т.н…. до безкрай…. Имам чувство че на някои хора им е хоби да са на диета – ако не са на диета не се чувстват добре.

BlackSnake

Има и доста хора , които са успели и подържат теглото си . Много от тях не пишат в темата, други се обаждат да се похвалят , че задържат и естествено браво на тях. Hug
Вземай пример от тях, а не от такива като мен ! Но това, че сме се провалили не значи , че нямаме право на втори шанс. Лично аз не спазих всички фази и това го отчитам като главна грешка !

veneras

И аз съм една от тази върнала малко кг, но и друг път съм го казвала, поради неспазване на правилата, а не друго.
Не ядях трици, нямах П ден, спрях да спортувам и върнах малко кг.

Всичко си е описано точно и ясно и ако се следва, проблемите липсват.

Борис „Това и на мен ми прави впечетление и вече взе да ме притеснява. Това означава че или в режима има нещо сбъркано или в нас има нещо нередно. Не може да е нормално 90% от хора които вече са свалили определени килограми след известно време пак да се връщат и всичко отначало.“
Светлат
За себе си ще кажа – нередното е в мен, аз не мога да ям каквото и да е, трябва да ми е вкусно и да си угодя.

Борис „Нали уж при Дюкан няма ефекта йо-йо“
Светлат
Това кой ти го каза, ако не спазваш това което трябва, толкова дълго колкото трябва винаги има ефект йо-йо – никой не може да си опре пистолет в главата и да каже че този ефект няма да се получи, само на нас ни се иска дза вярваме че може да ядем както си искаме, каквото си искаме, когато си искаме, по колкото си искаме и да не ни се лепи.
TheNMaster
Боре,забелязваш ли,че всички,които се връщат НЕ СА СПАЗВАЛИ по някаква причина предписанията на Доктора……А не,че режима води до йо-йо ефект….
Ти си изкарай всичките фази и пак се върни към стария начин на хранене,пък ще те питам дали няма да напълнееш пак…Ми естесвено,че ще си върнеш килограмите,та и отгоре даже…
А дали ще ги задържиш зависи от тебе….

ЗлаВещица

Борка, няма йо йо ефект, ако сме умерени след това. Ти направи забележка за изразът „прасето в мен“, но за съжаление си е точен. Просто повечето от нас са свикнали да си угаждат в храненето и затова сме стигнали до тук. Целта на режима е не само да отслабнем, а и да се научим на разумно хранене, да го прилагаме и ако всичко правим по реда си няма да има отрицателни резултати. Но за съжаление се оказва, че свалянето е лесно, задържането – трудно. След като ни се даде свобода ние не се възползваме от нея, а се нахвърляме като невидели да наваксаме. И наваксваме не само в яденето, а и във възвръщането на килата.
Има момичета, които са отслабнали успешно и успешно задържат. Но много рядко пишат или почти никога не пишат. Прегрешилите се делят на две групи – завърнали се разкаяни и такива, които теглят една и си казват, че им е все едно как ще изглеждат, важно е да не стоят гладни и да не се лишават. С първата група се срещаме доста често. С втората … дано са щастливи такива, каквито са. А, има и трета група – които обикалят от диета в диета и търсят идеалната за себе си. Най-често такава, каквато ти описа – ям каквото си искам и колкото си искам.
Едно нещо ми прави впечатление. Че никой от завърналите се не обвинява режимът за провала си, а обвинява себе си. Е, има хора, които обвиняват режима по другите теми във форумите, но те са малко на фона на тези, които гледат трезво на нещата и преценят напълно разумно причините за „неуспеха си“.

happysmile

Борис – аз рядко отговарям на твой постове, но този път ще пиша. Има хора(не казвам, че си ти), обикновено мъже, но и жени, които никога или много рядко пълнеят, дори и когато ядат всичко. Когато качат – спират 2- 3 неща(бира и пържено, примерно) и свалят. Те не разбират хората, които са на диета, нито волята им, нито факта, че не могат да поддържат идеално тегло. Имам колежка, която е 50 килограма, а закусва баничка с боза, обядва хот дог с пържени картофи и салата, вечеря си, като не броим плодовете, сладките неща и т.н. на между храненията. Тя никога няма да разбере, как аз, за да поддържам нейните килограми, трябва да ям нишестени 2-ти седмично и т.н. и т.н.
Има и други, включително и аз, които са предразположени към напълняване, и за които не е нужно дори да се тъпчат, за да качват. Или такива, които се хранят повече, когато са под стрес и качват. А и малко хора биха издържали на 3 + завинаги, което е нормално. За такива хора винаги ще има „слаби периоди“, периоди, в които ще се хранят нормално, периоди на диети – тъжно, но факт. Важното е, да не се чака килограмите да станат прекалено много.
Та цялата тая триада беше, че за хора със склонност към напълняване е нормално да качват след диета, ако се хранят нормално, а не под режим. И също е нормално да се връщат такива, пазили вече диета. Няма да се върне колежката с хот дозите, а?!?
Аз се радвам лично на завърналите се, не защото са качили, а защото са решили пак да се борят и то с нас.

ВИКИТО

Проблемът според мен не е само с Дюкан, а по принцип.
Аз лично и преди съм стигала „върхове“ от 74-75 кг и после с воля си връщах старите 63кг. После си повярвах, зарадвах се и си мислех, че вече проблемът килограмите е преодолян и се отпусках, после пак обратното и така докато малко по малко не стигнах до 85кг. Сега пак ги свалих и много се замислям как ли ще съм догодина по това време…Преди година бях с почти 20 кг по тежка, сега стабилизирам, но вече съм наясно, че борбата е ежедневна. Един ден да си помисля, че мога да преям със сладко или с нещо друго нережимно, знам, че постепенно ще почна пак да си мисля, че съм велика и че няма да надебелея пак. Всеки ден се теглете и гледайте старите си снимки и старите дрехи, припомняйте си колко зле сте се чувствали, когато са ви обиждали или когато са ви пренебрегвали заради външния вид, погледнете се и сега, когато се харесвате и пак помислете преди да се отпуснете! Телата ни няма да забарвят дебелите дни, но и ни е не трябва да забравяме ежедневния контрол. Аз също върнах малко килограми,но нямах и 1 ден трета фаза,което си е нарушение на режима.

Mira1919

Боре,аз съм на Дюкан,защото само с този режим се храня стабилно и слабея,а не защото съм убедена,че видиш ли ще ям после като луда и ще си седя на тези килограми.

BlackSnake

Аз съм от тези хора, за които казват, че от въздуха пълнеят..В случая от всяко нережимно нещо..
Цял живот , от моминските си години съм се подлагала на някакъв вид ограничение. Бях си стройна докато не забременях, НО винаги с лишение от нещо. Качвах , после почвах диета и свалях и пак и пак. Когато забременях ЛЕЛЕЕ ..+40 кила. И пак отслабнах…Но след като навърших 30 и отказах цигарите И КАЧИХ ДОСТА организма отказа да отслабва. Нито с плодове, нито с глад..в смисъл отслабвах и пак качвах..и то без да преяждам.. ooooh! Първокласно ЙО ЙО!
И изведнъж открих Дюкан .Урааа..взех да свалям…почти 20 килограма .
После получих леки световъртежи, болки в бъбреците и още някой неща.. и докторката ми каза, че накрая ще си докарам сериозна беля на главата. Ако не се лъжа месец юни 2008.
Аз активно тренирам..казах си , че ще сваля останалите със спорт и ограничено хранене. Да ама не !
Отначало не качвах, ама и не свалях. А постепенно взех да ям и сладоледи и плодове и …какво да изброявам още ..няма смисъл. Но не качвах !!! И изведнъж сякаш взех да се наливам..чак се чудех възможно ли е ??? Та нали тренирам 3 пъти в седмицата и се качвам по планини, по дяволите, защо да не си хапвам каквото искам ?!
Мъжът ми в един момент ми каза, че започвам да приличам на културистка..Аз освен, че пълнеех , трупах маса.. И в един светъл момент след като научих за милата си лекарка отслабваща с Дюкан се посъветвах с други лекари , които знаят за проблемите ми със здравето..и хората ми казаха – дерзай и се наблюдавай ! Продължавам да тренирам и съчетано с режима резултата отново се появи. И именно благодарение на чудовищната ми грешка, ще се боря със зъби и нокти. А на всички започнали за първи път казвам. Момичета и момчета, довършете си задачата ( ясно коя ! ) докрай !!! НЕ ПРАВЕТЕ КАТО МЕН !

Флучия

Боре, мен пък момичетата, които се връщат във форума на поправителен още повече ме амбицират! Като виждам колко им е трудно, колко по-бавно падат килограмите и си давам сметка, че не искам да изпадам в тази ситуация. Не искам отново да съм дебела. Та така, въпрос на гледна точка!

Боби1973

Дори, Риен, аз също качих 2 кила с папкане в 4та фаза, но мисълта ми беше (така разбрах въпроса на мацката) дали режима работи.Реших да си кажа профилактично – когато се провалим, то не е заради режима, а заради нас.И имах в предвид хората, които са си върнали килата, та и отгоре, а не такива като нас трите, които сме качили малко.На фона на цялото ми постижение не смятам това за провал.Освен това, обстоятелствата, които са се стекли, нямат нищо общо с Дюкан – преди, по време или след режима, ефекта щеше да е същият!
И последно – малко са тези, които с чиста съвест ще кажат“…да, провалих се, защото не мога да спра да ям нещата, които обичам“.По-скоро се търси под вола теле, а и забелязвам, че критериите са много различни – майка ми се е „натъпкала“ от 2 парчета кекс, а аз съм в същото състояние от …5,6…Това, което ям в 4та фаза за някой може да си е чист глад, за други освинване и пр.
Как да отговориш на някой какво ще се случи – всеки ще се наблюдава и после ще преценява как да живее.
И ще се опитам да е наистина последно разсъждение – мисля, че има хора, които гладуват(волно или неволно) по време на режима или слизат до много ниски нива( независимо от вкуса им – преценката може да е нереална за теглото, което биха задържали без проблеми), което после е причина да качат килограми и да обвинят режима.
Аз съм живият пример за това – отслабнах, но искам още…въпрос на вкус… и по-ниско ниво от това в момента ще успявам да поддържам само с много ограничения – дали да обвинявам 4та фаза, която ми обещава нормално хранене или да се контролирам яко?По-честно ще е да се сърдя на себе си, че съм допуснала да бъда 80 кила някога.
Дразня се когато се повдигат въпроси, които са много конкретни и лимитирани и вкарани в рамка – та този режим е само един принцип, който трябва всеки да нагоди към собственото си тяло!

Vg1

аз мисля че основният принцип в четвърта е УМЕРЕНОСТ на КОЛИЧЕСТВАТА на тази храни, които избягваме. Под умереност имам предвид стандартни порции и по-малко мазнини.
Момичетата искаха да кажат, че повечето от нас са на режима на Дюкан защото не са се хранили умерено (=нормално). Аз например е имало дни в които съм изяждала цял един огромен шоколад на милка от 300 или 500 грама (не помня точната разфасовка). Имало е дни в които съм се изхранвала само с шоколад, кроасани и пържени яйца – неща, които сега не ям заради режима, но след като приключа с режима, ако отново се храня така – пак ще напълнея.
мисля, че идеята на четвърта фаза е ясна- възпитание на начина ни на хранене. Мазните и шоколадови изделия би трябвало да са изключение, а не ежедневие.

veneras

Ми какво да ти кажа.Нещата за мен са такива колкото и гадно да звучи.

Човек за да изглежда добре трябва да ограничава имено тези храни пици и спагети, шоколад , тестяно от сорта на баници,  кифли и така нататък.

Да четвърта фаза би трябвало да можем да ядем всичко , и само с 1 П ден нещата да са ок-но като гледам мацките минали и в четвърта и изтървали фронта с завръщане на старите навици на хранене-резултата е налице.

Няма начин , не се заблуждавайте режим -значи начина на хранене за цял живот, а не някаква диета за 2-3 5 месеца и айде пак по старому.

Не няма да качиш кг по бързо от колкото си го свалила, но започнеш ли да се храниш по стария начин-който те е довел до това да имаш нужда да отслабнеш- натам ще тръгнеш неминуемо.

Четвърта фаза за мен означава-ядене на месо, мляко, яйца,сирене, плодове, зеленчуци, ядки, алкохол по малко, риба, пълнозърнест хляб -2-3 филии на ден, готвени неща разбира се, но не плуващи в мазнина. Всеки ден, а не по схема с единствено 1 П ден и триците до живот.

Пиците, спагетите, баниците, полуфабрикатите, дюнери,ит.н., вафли, кроасани и прочие-за мен за ненормалната храна.

Но пак казвам това си е мое мнение, всеки да прави каквото си ще!

dorchester

За храненето в четвърта фаза не сме коментирали много, но аз например имам вече затвърдена представа.

Какво се случва с дюканстващата душа? Определяме цел, стискаме зъби и за някакви месеци я достигаме. През това време знаем, че временно са ни забранени някои продукти и като затворим очи, си представяме Онази Галавечеря, когато ще налапаме … едикакво си, мечтано. По-разумните вече са разбрали, че трета фаза изобщо не е никакъв кеф. Ама никакъв. По-ограничаваща и тежка е от втора, а и по-дълга. Е, значи стискаме зъби до лелеяната четвърта фаза. Тогава ще може всичко… ?!?!?

Да, ама не.

Стискането на зъбите не бива да доведе до това, в четвърта да се нахвърлим върху всичко, за което сме се затъжили. Да, то е вече позволено, но… УМНАТА, ВНИМАТЕЛНО, С МЯРКА…. т.е. ограниченията вече трябва да си ги налагаме сами; за тях няма правила, дози и часове, а са нещо, което се подразбира.

От всичките ми писаници, дано става ясно нещо. Основното, което исках да кажа, е: Не чакайте четвърта фаза с идеята да започнете тъпкане с калорична храна. Мислете за трета фаза като за постоянен начин на живот. Това е. Просто в четвърта може още малко.

bermudez

Аз съм на мнение , че четвърта фаза (ДОЖИВОТНА) е фазата на нашият разум , така че умната момичета , да не пропиляваме това което сме постигнали и от което се гордеем

Lucie

цялата идея на този режим е да се научим да се храним!!! правилно !!!

Това не е някаква диетка, която чакаме с нетърпение да свърши, че да си подхванем отново баниците и шоколадите… Правилно казва Венерас – нема такъв филм!!! Или поне за тези, които сме склонни да пълнеем.

С риск да се повторя, ще ти припомня, че книгата на Дюкан (зелената) се казва в оригинал JE NE SAIS PAS MAIGRIR, което буквално значи НЕ ЗНАМ КАК ДА ОТСЛАБНА. А капанчето „завинаги“ са си го турнали от издателство Колибри за да ни зарибят нас (за което съм им благодарна де, поне в този случай).

В самата книга много ясно е казано, че всяка диета се проваля (ако се върнеш към старите навици) след първите 3 месеца от приключването и …

Е аз отивам малко по-далеч, защото четох че трайното отслабване е след минимум 3 години задържане на едно и също тегло. Т.е битката предстои и продължава дъъъълго.

От личен опит ще ти потвърдя, че с най-различни диети може би 10 пъти съм сваляла 5, качвала 10, сваляла 12, качвала 20 докато се докарах на 92…
Този път няма да стане! Защото Дюкан ме научи „не да се ограничавам от храна, а за избирам разумната храна“
В това според мен е смисъла и МНОГО Е ВАЖНО ДА ГО РАЗБЕРЕТЕ, защото сте по-млади! А не като мен да си казвате на 50 години „по-добре късно отколкото никога“, защото ще сте пропилели като мен в комплекси най-хубавите години от живота…

Желая ви успех, и много ми се иска да разберете точно какво имам пред вид!

Elanor

Цитат на: Lucie
„не да се ограничавам от храна, а за избирам разумната храна“

Ей това много ми хареса!
Абсолютно ви подкрепям момичета: Луси, Венерас, Дори..

svetlat

Без да искам вчерашният ми пост стана причина за развихрени спорове. Съжалявам.

По този повод искам да добавя още малко мои мисли:
– когато си отслабнал с 20 и повече килограма , 2кг върнати в четвърта фаза няма да развалят визията на постигнатото, колкото и неприятно да е показанието на кантара. Мое мнение е, че при отслабване с толкова много килограми може и да не се стигне до там, защото първо сте имали много продължителна фаза на отслабване и второ защото периода на трета фаза е доста по продължителен и доста по-достатъчен за да излъже организма, че това са килограмите които ще поддържа.
Всички знаем, че тялото ни има памет и затова Дюкан е сътворил великолепната трета фаза, която да бъде достатъчна именно за преодоляване на този период на памет. Но според мен при по-малко килограми не е ефективно. Сега ще се обоснова.
– аз знам, че на организма му трябват поне 6 месеца да запази едно тегло, за да го „приеме“ за даденост. Приемаме това допускане и смятаме. Това са грубо 6*30=180 дни. Това е период за трета фаза при свалени 18кг. Вероятност да си запазиш постигнатот при свалени поне 18кг с Дюкан и захранване в трета фаза – голяма. Вероятност да си запазиш постигнатот при свалени по-малко от 18кг с Дюкан и захранване в трета фаза – намаляваща с килограмите
– чувала съм и теории, че за измамването на тази памет са необходими три месеца. Ако допуснем тази теория, това означава, че вероятността да запазим постигнатото е голяма при свалени 9кг, тогава захранването в трета фаза ще бъде достатъчно.
– ако обаче се осланяме на друга теория, че периода за измамване на паметта на тялото е години (чувала съм за две години) – тогава трета фаза ще е достатъчна само за хората, които са свалили колко килограма?

От опита ми с друга диета, с която свалих два пъти по 5кг и ги запазих, смея да твърдя за себе си, че ми трябват поне няколко месеца (приемам 6месеца), за да свикне организма ми с новото тегло и то при положение, че през тези месеци се хранех именно по захранваща схема подобна на трета фаза.
Мисля, че част от грешката ми да се насадя отново в почти изходна позиция беше предоверяването ми на Дюкан, отчасти завладяна от еуфорията на постигнати и задържани резултати от момичетата тук, и неосланянето на собствената ми интуиция. Въпреки, че в началото карах четвърта фаза почти като трета- този период не продължи достатъчно дълго и в един момент се отпуснах и си казах, че щом един протеинов ден ще оправи нещата, ами тогава защо трябва да продължавам да внимавам какво да ям. Нещо недопустимо за мен, момент на слабост в който изпуснах юздите, и това че после пак ги хванах не ме успокоява прекалено, защото въпреки че знам как да се озаптя – аз съм човек и имам слабости и не съм машина, която да не се влияе от парите, стреса, хормоните, липсата на време, желанието за почивка и отпускане понякога.
За моите свалени килограми трета фаза беше недостатъчна, за да ми позволи да правя четвърта с каквото ми душа иска.

Не искам да обиждам и да засягам никой- това са мои размисли, всеки може да приема и разбира информацията, която има както той си знае.
Моето окончателно мнение- Режима на Дюкан е страхотен и много успешен за сваляне на килограми и при хора с много килограми за сваляне и при хора с по-малко килограми за сваляне, но много по-ефективен за задържане на постигнатото при свалени много килограми, тъй като периода за захранване при равни други фактори е по-реално дълъг за запазване на резултатите и промяна на начина на мислене и хранене, за да няма човек проблеми в четвърта фаза.

Лек ден на всички, много ви моля, ако някой иска да спори за личното ми мнение кутията ми за лични съобщения е свободна.

ПП: Някой по-нагоре писа за неограниченото хранене във втора фаза с режимни храни, че се отразява зле в трета фаза и така нататък- споделям напълно това мнение- защото свикваш с това хранене с режимна храна колкото и когато искаш, и в трета фаза не можеш да контролираш количеството на нережимното хранене.

krikri

И друго – трета фаза е по-гадна от втора, пък е и доста по-дълга. Постигнали сме целта си, хвалят ни отвсякъде и е много по-трудно да запазим умереност, още повече след като толкова дълго време сме се лишавали от някои храни.
А за четвърта – какво да ви кажа. От това, което чувам от четвърофазничките, има само един начин за запазване на теглото – нещо като фаза 3 и половина, с гали от време на време, редовно теглене на кантара и непропускане на П четвъртък. Това е. Може да ви звучи застрашително, но е така. И аз съм съгласна да е така, за да мога да се радвам на новото си тяло. Предпочитам да изглеждам добре и да хапвам умерено, отколкото да си хапвам каквото ми се прииска, но да не мога да си намеря дрехи по магазините или да се чудя къде да се скатая, ако ме снимат.

dorchester

Няма да е зле да се появи някое момиче в четвърта фаза, което да каже

всичко е ОК, задържам килограмите без проблем, няма страшно

обаче въпросните момичета не пишат тук.

Тук се връщат(ме) все такива разни с поправителни и ликвидации, мам*а му. Другите хич не ги е еня за темата, май….

Е, несправедлива съм към Дания и Фоли… те успяват поне по веднъж в месеца да се обадят. Ей, пишете повече!!!
Страхувам се, че ще се образува тенденция хората да четат разни разочароващи „отчети“ и ще решат, че Дюкан е просто една от всичките диети с неизбежно йо-йо. А това не трябва да е така, по дяволите.

Elanor

Ами аз в предната тема се обадих, ама при толкова много постове едва ли някой ме е забелязал.
Та аз съм в 4 фаза вече доста време и споделих, че НЯМА СТРАШНО, ако човек се следи и внимава. Верно е, че не съм свалила много, но тези които съм свалила са от най-трудните, защото са последни. Започнах на 67 кг, влезнах в трета на 59 кг, а в четвърта на 58 кг. Висока съм 169 см. По празниците качих 1 кило, разкавах го след 1 протеинов и така.
Писах и, че не трябва да се оставя кантара да прашасва. Теглете се всеки ден или през ден, така се следите и е по лесно да реагирате при +. Peace
При всеки е различно, някои казват, че варират преди МЦ или след гала до 3 кг, аз нямам такива големи колебания, явно си е до организъм
Истината е, че наистина се промениха хранителните ми навицци. На пръсти се броят пътите в които съм яла пържени картофи ли др. подобни. Пица ям, спагети също, но ориз и картофи много по-малко от преди. Сладко си позволявам, но пак в доста по-малки количества. Хляб само пълнозърнест. Олиото почти съм го изключила от менюто си. Маргарин – НЕ. Не се храня по схема, не следя калории, не си мисля меню предварително… ми това е, много дълго стана, ако някой има въпроси пак ще пиша.

Abrakadabra

Уважаеми дами и господа,

много се изписа за несъществуващата четвърта доживотна. И все в негативна насока.

Първо, оригиналното заглавие на книгата е „Не знам как да отслабна“.

Второ, след като сте я прочели, изровили сте половината интернет пространство и месеци наред сте учили как да се храните правилно, след като сте видяли, че схемата работи, че се чувствате по-добре, по-красиви, по-здрави – защо се връщате към старите навици?!? Очевидно те не са ви донесли нищо добро. Ще ме прощавате, но Дюкан никого не заблуждава. Той показва кое е вредно и кое помага. Балансът след същинското отслабване зависи от вас.

Дори и Еланор са ме изпреварили. Прочетете ги пак.

blumchen_fee

И сега по същество, в отговор на апела на Дори –
В четвърта съм от около 3 месеца и си задържам килограмите без проблем, НO… , това не значи, че се храня безразборно с каквото ми падне до призляване, вече знам кой храни са добре за нас и кой – не. И в момента се чувствам „виновна“, като ям сладкиш например. Навиците ни на хранене се променят или иначе казано – трябва да се променят, защото едни и същи причини водят до едни и същи последствия. Меря се всеки божи ден и си водя записки на теглото, без контрол не става… А и пиша в темата, въпреки че съм 4-фазничка – първо, защо ми е много приятно във вашата компания (изключвам някои инциденти и ежедневните въпроси за сиренето и т.н); второ – защото научавам и много полезни неща не само за диетата и трето, но може би най-важно – писането тук ме държи нащрек с килограмите – да не забравям дори за момент, че това е режим за цял живот, а не поредната приключила диета. Как да си позволя да качвам кила като гледам как останалите се борят и свалят…

Боби1973

Дориии,колко хубав призив…!Аз познавам жени в 4та фаза, които си живеят живота – и трите са ми комшийки на различна възраст…аз съм четвъртата!Това е на нашият етаж от блока – по другите етажи не съм ги виждала скоро!
Моя приятелка пък има колежки, които си държат постигнатото по нейни думи без проблеми и са и стимул – едната май беше в 4та фаза от година и отгоре!
Момичета и момчета, които отслабвате, не се притеснявайте! Има основни правила в живота, които важат за всичко, което е успешно като начинание – дисциплина, реален поглед върху нещата, поемане на вината, вземане на адекватни мерки за отстраняването на проблемите и най-важното – никой успеше бизнес, имидж,успех не лежи на стара слава – трябва да се поддържа!
Разбрахте ме, нали!А, и болната ми тема – никой не те бодбутва и не носи отговорността за това, с което си се заел – на вълка врата…знаете Laughing!

Бях станала с лице към възглавницата (както казва Слабето)), а сега ми стана толкова гот…

Забравих нещо също важно(нали съм стара амнезирала леличка…)Доста хора тук казват, че четвърта фаза не работела, което не зная какво точно трябва да значи – режима не работи, очакваш да ядеш от всичко по много след като отслабнеш…Има ли режим или диета, след които можеш да се храниш пак така, както когато си бил дебел или винаги ще внимаваш какво слагаш в устата си?
Аз лично съм благодарна, че намерих начин да стана по-слаба без да се измъчвам и борбата тепърва започна – с лакомията, с мотивацията, с малките увеличения…и съм с нагласата, че така ще живея…обичам себе си повече от тортите, от менюто в Макдоналдс и подобни благини и искам да успея!

diditka

Ето какво се случи с мен:

В първите 2 фази свалих 14 кг, от 74 на 60 Общо 3 месеца без каквото и да е прегрешение. Трета фаза не спазвах точно. Имам предвид, че не спазвах точно позволените грамажи ориз, картофи, спагети, десертите в гала вечерите, но това не оказа негативно влияние. Дори съм имала минуси от по 2 кг, но нетрайни.

Направих трета фаза, но не колкото трябваше , а това е много важно. В моя случай трябваше да са 5 месеца, а аз направих само 3 и половина. Минах към четвърта. Първоначално ме беше страх да се отпусна, затова карах горе-долу като в трета. Но после отидох на море и се започна с всичко непозволено ( няма да изброявам ) и то по много, защото всеки път си казвах, че ще е за последно и съответно се натъпквах. Страдах от огромно чувство на вина, направо се чувствах като престъпник. Премерих се, чак когато се прибрах – не бях мръднала нито грам. Обаче вместо да се зарадвам и да започна отново да се храня с каквото трябва, а не да се тъпча с вредни неща, продължих да се храня, както преди Дюкан. Не мръднах нито грам цели 4 месеца. Но след това дойдоха коледните празници и нещата се промениха на + 5 кг ( но говорим за адското плюскане ). Имах чувството, че са 15. Естествено обиколките също се промениха.

Вкарах здрав разум ( малко късно, но все пак ) – започнах отново на П и ПЗ. Първите 7 дни нямаше резултат. След това постепенно изчезнаха 3 кг. В момента съм 62, но не са онези 62кг, до които бях достигнала първоначално. Чувствам се подута, не мога да закопчая панталоните от лятото.

Така че никога не се връщайте към вредното хранене. Както казват момичетата, останете си на трета олекотена и винаги мислете какво слагате в устата си, защото не си струва да „изядете” усилията, които сте положили. Когато ви се иска да се натъпчете, просто отворете блог сайта и прочетете публикуваните мнения за четвърта фаза – веднага всички мисли за прегрешения ще изчезнат.

Това е от мен. Взех си урок. Продължавам, а пък ще видим какво ще стане.

Имайте воля – не е толкова трудно.

Целувки и успех на всички.

foli

Четвърта доживотна – С ръка на сърцето и с чиста съвест мога да кажа, че работи. Няма начин, ако протеиновия четвъртък или който ден решите се спазва, да няма резултат. Всеки, който се е провалил или леко е отпуснал колана е защото е нарушил основното правило, а то е – „само един ден от седмицата чисти протеини- ама много чисти Laughing“. Това, че понякога волята ни изневерява, не означава че режимът ни е виновен, айде мола ви се Изпадам много често в хранително разгулство, което не ми се отразява чак толкоз, но усетя ли се , че прекалявам веднага взимам съответните мерки.

За връщането на килограмите, „нормалното“ хранене в 4 фаза и има ли край диетата :-)

октомври 2009

Leo
Здравейте момичета….пак Laughing
От днес съм пак на втора фаза, в момента в който започнах четвърта и се поотпуснах качих 5 кила и сега не си влизам в дънките ooooh! Писна ми вече от тоя Дюкан, лошото е, че нещо не му виждам края….. Confused Има ли някой, който е четвърта фаза по отдавна и не е качил? Thinking

ЗлаВещица
Намират се, Лео, не са много, но ги има Smile

pina
Лео, Лео…. Smile С този въпрос мъчих народа и аз преди 1-2 месеца. Поотговориха хората. Общо взето, за съжаление, по съвсем груби сметки и общи впечатления – над 50% от народа си връща всичките кила в четвърта фаза или още преди това. Другите кретат, връщат по малко, правят поправителни втори фази, разхождат 5-10 кила нагоре надолу и така. Единици са тези, които държат резултата в четвърта и то четвъртата им фаза е или по- строга и от трета или пък ядът по- разнообразно, но в нищожни количества – поне по моя стандарт порциите са твърде скромни. Thinking

Допълвам – Лео, няма край! Confused

Leo
Имах такова лошо предчувствие Confused Макар че аз ги задържах около година, но карах предимно ПЗ,
което пак е поносимо, но това лято се поотпуснах на морето и стана една….. ooooh!

TheNMaster
Лео….ти колко време беше в ЧЕТВЪРТА? Thinking
Спазваше ли си протеиновия четвъртък? А триците ядеше ли всеки ден?А водата запазли ли да пиеш поне по 1 1/2?

Питам,че нали и аз сега влязох в ЧЕТВЪРТА,та…..затова така разпитвам…..Мъча се да намеря ключа от палатката…. Laughing

Leo
Ям си трици всеки ден, гледам и водата да пия и четвъртъка спазвах, но ако не готвя като за ПЗ и ям сладко качвам.

pina
Доста добре е да задържиш цяла година, ама пък ПЗ не е четвърта за мен Thinking

Leo
Ми не е, позволявах си два три пъти в седмицата гали и това е, в момента, в който почна да ям без ограничения качвам. ooooh!

TheNMaster
м!…. Thinking
Неприятно!

mariana74
Ох, вие съвсем ме уплашихте….
Явно много малко хора успяват да си задържат килограмите и то като се хранят нищожно или пък карат ПЗ, но според мен е безумие цял живот да се ограничаваш и само да преглъщаш като гледаш как другите си хапват каквото си поискат… Аз на много моменти си казвам, че ще се откажа, но пък като виждам, че резултата е голям(аз свалих 21 кг)

pina

Аз не само, че не мога цял живот да съм на ПЗ, ами дори така си разсъждавам…. има нещо такова – колкото по- дълго храненето се ограничава до ПЗ (говоря за година/ни), толкова по- трудно и дори невъзможно става да се включи въглехидратна храна и да не се пълнее.
Много пъти сме коментирали какво точно ще рече ‘нормално хранене’ за ‘след това’, но аз за себе си мисля така – нормално и традиционно е, дори по света, закуската да е кроасан, сандвич, баница…. – въглехидратна (тестена) храна. Обяда да е мусака (с картофи), сърми (с ориз) и т.н. – пак въглехидрати и то нишестени, освен месото и зелечука. За хляб и десерт няма да говорим. Вечерята да е месо, хайде нека е с ганитура зеленчуци, но често е пак с картофи или ориз или бобо, леща, царевица; чаша вино или пък малък аперитив… Все някога и десерт ще се включи, а и без хляб цял живот не може…. А, ако ям на обед пица, а на вечеря паста (спагети, макарони, лазаня) тогава какво става?
Това за мен е нормално хранене, а с едно такова, гарантирано килограмите ще се върнат.
Мисля си, че водата и триците оказват голямо влияние, когато храненето е предимно ПЗ и на мазнините, мисля, добре влияят, но застъпи ли се здраво въглехидрата – безпомощни са.
За мен от особено значение беше, когато самия Дюкан си каза менюто за случайния ден, в който го интервюираха и то беше изцяло ПЗ + кисела ябълка (нали не греша?) Колко години каза той, че се храни така? Самия той няма четвърта фаза…..

shushy80
Аз с пилешкия си мозък съм стигнала до следното заключение! За моя организъм предразположен към трупане на кг , ако започна нормално хранене без ограничение на вредни храни и количества ще стана пак същия тюфлек за отрицателно време ! Така че ще трябва щял живот да се ограничавам , ако искам да приличам на човек! Това е !

Leo
Май и при мен така се очертават нещата Confused

kris70
А по последния въпрос за четвърта, аз съм от близо месец и половина, ама смело могада кажа – а съм се отпуснала, а съм турнала веднага кило и повече.Обаче все пак говорим за ГГЗ Naughty Не е редно, мисля да се говори че пак се трупа задължително, а по скоро да видим кога задължително трупаме.Коя от вас трупа, а се храни нормално? И като казваме, че няма да има край – така е, но не е ли това едно здравословно хранене – регулирано, без мазнотии, запържено ooooh!като се сетя какви киселини имах ooooh!ами мазните баници ooooh!Освен това какво ни пречи да изядем един дюнер, ако много приритаме за него(умирам за дюнер), но да не е последван от сладкиши, няколко бирички и т.н.Е и ако е всеки ден(дюнера де)това си е ГГЗ.
Де да знам newsm78 аз се примирих някак, че това е начина ми на хранене и това е.Пък и хич не ми тежи.То и като готвя разни пилета със или без зееленчузи, риби по Дюкански, ами и милото ги харесва, защо да му готвя пържено newsm78

pina
Шуши, работата е там, че дефакто, въглехидратите не са вредни, просто ние дебелеем от тях. Аз лично тъгувам, че гурме храненето трябва да го избягвам, дори почти да не си го позволявам. Надявам се, че се сещате, че ‘гурме’ моментално изключва тъпчене, но просто включва хубава храна.

td777
Здравейте, по повод на задържаннето и при мен е доста трудно. Не се отпускам кой знае колко много, но уви килата се качват, изял си нещо сладко, малко ядки и хоп плюс. Просто се получава един омагьосън кръг. Да то е ясно, че трябва да има ограничаване, но неможе и да не се опитва от всичко забранено и то умерено, но незнам но при мен това веднага се лепва. И сега вече незнам как да я карам. Сега съм на ПЗ дни и 2 П, като отвреме на време хапвам сурови орехи, малко сладко и плод. Но пак имам покачване. Нямам сили да се върна отново във втора фаза. Като цяло свалих 5 кг за 7/8 месеца и ги върнах за 1/2 месеца и то без да се отпускам кой знае колко. Дори ориз и картофи съм яла 2 пъти. Съвет как да продължа и с каква схема.

happysmile
Здравей, не искам да те оспорвам, знам че всеки индивид е различен, но според мен лично – примерът ти не е много верен. В смисъл – много по – добре е да ядеш ориз и картофи, отколкото сладко(сигурно имаш предвид шоколад, бисквити и т.н.) и ядки. Сладките неща са така наречените бързи въглехидрати, а картофи, ориз и т.н. – бавни – или нещо такова.

amadis
Leo, TheNMaster – неприятно и притеснително! Направо си ме е страх да влизам в четвърта, защото подозирам, че нещата ще се отърват Confused Леки забежки от сега ми се отразяват на обиколката на талията (най-вече там!!!)
Нали и една от целите на диетата е ускоряване на метаболизма. Пустия му метаболизъм значи. То верно аз трябва и количеството на храната да поогранича. А има хора, които не обичат да ядат!!!

ЗлаВещица
При всеки е индивидуално, както всички казвате. Преди доста време говорихме с Даниа, която караше вече четвърта. Тя каза, че наддава от картофи или ориз, а от шоколад – не. Докато Пиглет каза, че наддава от алкохол – става въпрос за малки количества. Просто всеки трябва да се следи и да обърне внимание кое как му действа.

Мma Ramotswe
повечето от нас в тази и подобни теми сме със свръхчувствителност към въглехидрати, което се изявява в наднормено тегло и по-нататък прераства в инсулинова резистентност и диабет
не искам да ви плаша, но това за съжаление е реалността
това означава до живот контролиран прием на въглехидрати
Дюкан е приложим във всичките си фази само за хора без такъв проблем

нещо ново, което изкочи при проу4ванията ми
не трябва да се храним до пръсване, макар и с режимна храна
пълният до горе стомах оказва натиск на тънките черва, а този натиск изпраща сигнал към панкреаса да произвежда инсулин
и така въпреки че не сме консумирали захари трупаме мазнини

та такаааа
нещата са много сложни

savina 33
Истината за запазването на кг е, че трябва да се ограничаваш доживот. Защото както всички знаем броят мастни клетки не намалява при отслабването, само се изпразват. А природата не търпи празно пространство и всячески се опитва да си ги напълни отново. И колкото повече кг си свалил толково по-лесно качваш, ако се отпуснеш. Аз бях свалила 50 кг преди 5 год и си ги върнах всичките, че и отгоре. За това не съм фен на бързите и „супер ефикасни“ диети. Ако човек иска да запази резултата трябва генерално да си пренастрои начина на хранене и на мислене. Разбира се това не значи, че не може да изядеш някое парче торта като има повод, но трябва да се внимава много, а не да ядеш каквото ти попадне и каквото ти се прииска.

pina
Да, Mma Ramotswe , и аз така мисля, доста сложни са нещата. Някак ние се опитваме да си ги опростим до 4 ясни фази, но не е толкова просто. Имам и други размишления. Не мога и не искам да споделя всичко тук, но повечето не се харесват на масовата дюканка. Някак не е толкова ‘светло’ и ясно бъдещето, както се опитваме тук да си го начертаем – бъдете режимни, в четвърта фаза не трябва да връщате старото хранене, което сме смятали за ‘нормално’… демек не се тъпчете…. Абе, не е толкова елементарно, някак не се получава по схемата 2 и 2 = 4…..

shushy80
Mma Ramotswe , именно по тези въпроси в новата книга на Дюкан много добре е оценено коя храна на какво влияе и е добре в четвърта да се ръководим по нея .

TheNMaster
По въпроса за напълняването…
Аз съм от хората,които и вода да пият и въздух да дишат пак напълняват…. Rolling Eyes Rolling Eyes Rolling Eyes
Как ще я карам не знам….Ще пиша редовно какво се случва с мен,пък да видим….

krikri
Медалът има повече от две страни и нито едната не ми харесва и то не защото искам да си плюскам на корем…

Mma Ramotswe
Shushy, да, знам
тази книга е копие на GI диетата

но и аз като pina не съм вече 100% убедена в режимa
смятам, че Дюкан ни е с спестил много инфо, за да представя този режим като панацея, защото не е
Дюкан за мен бе едно добро начало, но продължението е другаде

в мрежата вече има много инфо относно това как функционира тялото ни
който търси, намира
аз спирам дотук, защото намерих моите отговори, а те са малко извън дюкановите рамки

pussycat
Аз пък четох (не помня кога и къде, но съм го запомнила), че за да запазим постигнатите килограми трябва да внимаваме какво и кога ядем. В статията се посочваше, че ако на 20 години порцията ни е от около 500гр, то за да запазим същото тегло на 25, 35, 45 и т.н. години, порцията трябва пропорционално да намалява. Т.е. в един прекрасен миг, се оказва, че за да останеш заветните 60кг например, порцията храна не трябва да надвишава примерно 250гр. Беше даден пример с въпроси задавани от много хора от типа на „Ям същото количество храна каквото и преди 5 години, но сега пълнея“. Отговорът е – ако това количество е било добро преди 5 години, вече не е. Трябва да бъде по-малко.
Та така, явно за да сме стройни и да се чувстваме добре ще трябва да се ограничаваме.

Sejana
Признавам си липсваше ми този тон в форума- чистата истина Naughty
Не съм писала мнооого отдавна но ето и моето мнение.
Повечето тук сме жени с по 1, 2 и по-вече деца и истината е /според мен/ че трябва да задържим смъкнатите кг. толкова време колкото сме ги трупали.
Че и хормоните след 40г. ,а и по-рано си играят гъдел с нас Twisted Evil/и това ми дойде до главата/.
Просто сме жени.

pina
Да, но идва момента, когато ядеш 1/3 от това, което си ял на 18 години, а пълнееш със завидна бързина….

pussycat
Като имаш предвид, че не изразходваш дори 1/8 от енергията, която си изразходвал на 18 мисля, че е разбираемо. В един момент рамката от вкъщи – в офиса – вкъщи толкова много се затяга, че дори и само вода да пиеш, дебелееш.
Жалкото е, че условията на живот, особено в Бг не ти позволяват да правиш много други неща. Рутината до такава степен се загнездва и трови всичко, че един ден когато се събудиш се чудиш кога е минало всичкото това време и как всъщност животът е минал покрай теб без да го усетиш. А това е много тъжно.
С или без деца, с или без мъж, според мен всяка от нас трябва да намира време само за себе си и за приятни занимания, разходки, защо не спорт. Иначе неминуемо в един момент онази същата рутина пак ще ни завърти и пак ще се окажем с N килограма повече, отколкото ни се иска и няма да знаем как и кога сме ги „гушнали“.

Veneras
По темата за връщането на килограмите в четвърта- извинявайте, ама не може да ме убедите че с разумно хранене, пиене на вода, П ден и трици не се държат килограмите!!
дайте да си говорим честно, а да не си търсим причинте някъде другаде.

Аз си признавам че върнах килограми от лигавщина, ядене на боклуци и неспазване на правилата за четвърта-вода, трици, П ден.

Но да не се занимаваме с мен.
Сега ще кажете че всеки организъм е различен-да вярно е но зада се докараме до положение за диета-факт е че сме си угаждали.
Много малко са хората с здравословни причини зада пълнеят.

А и си имам толкова очевиден пример пред мен-всеки ден-Нелсън е почти година в четвърта-яде почти каквото ям и аз и си държи нещата-така че за мен режима работи-от там нататък трбва да си търсим нашите грешки!

pina
О, това не важи за мен. Знам, че при повечето хора е така и съвета, вероятно, е ценен, но не и при мен. Аз ходя всеки ден пеша, минимум 40мин, а често повече от 1 час. През годините рядко съм оставала да не спортувам нищо или да ходя на някакви танци и т.н. Дебелеенето е въпреки това.

По въпроса за разумното хранене писах подробно по- напред. За мен ПЗ не е разумно хранене, а е диета.

Leo
Цитат на veneras: „така че за мен режима работи-от там нататък трябва да си търсим нашите грешки!“

Според Дюкан:
„ЧЕТВЪРТИ ЕТАП: – окончателна стабилизация
Включване на всички храни. По един ден седмично задължително само на чисти протеини. Трае цял живот.“

А за мен не работи или поне не по тази схема и не говоря за безумно тъпчене, а за съвсем нормално, умерено хранене, но с всички храни.
Всичко различно от това е доживотна диета. Confused

Mma Ramotswe
veneras, не съди за другите по себе си
аз тренирам усилено вече години и какво, качвам или задържам, въпреки силно ограниченият прием на въглехидрати през последните 18 месеца
това, че при теб действа, не прави идеята универсална

аз затова написах онова за инсулиновата резистентност
ако талия/ханш>80% значи я имаме и не подозираме за това, защото кръвните изследвания още не я показват
единствено теглото и съотношението талия/хан6 са показателни в началото
и ако тогава не се вземат мерки става сериозно

още едно откровение относно калориите
това с малкото калории е пълна глупост
според разни изследвания, за които четох онзи ден при нискокалорийни диети се свалят по равно мускули и мазнини
т.е. ако си свалил 10кг, то 5 от тях са мускули и 5 са мазнини
но в момента, в който ти омръзне да си на нискокалориен режим, удва йо-йо ефектът и тези 10кг се качват от раз, но този път са само мазнини
т.е. по пътя си изгубил 5 кг мускулна маса, които все пак са помагали на метаболизма

Veneras
Ама моля ти се Лео-естествено че ако почнеш да ядеш всичко ще качиш-то е ясно като 2 и 2.

Аз говоря за разумно хранене- десерт-ок-ама 1 седмично, по 1 филия на хранене, да не е мазно. по възможност да се набляга на месо и зеленчуци, риба мляко, яйца-да запазим добрите навици от трета-това не е ограничаване-това е рецептата за задържане на постигнатото.
Да яж всичко , ама не в един ден- един ден картофи, един ориз, един други по калорични и дебелеещи неща.

А не в ресторант- и салата и пица и десерт и аперитив и да не изброявам

pina
Това за мен не е разумно хранене – това са лишения. Десерт – веднъж седмично, че то е по- зле от трета фаза. Ако ям на обяд шепа картофи, край. а, какво остава за закуската и вечерята, ако и те са традиционни.
Венерас, описваш трета фаза, дори по- строга. Това не е четвърта фаза.

happysmile
Добре, според мен пък е точно както го описва Венерас. Не може да закусваш обилно, да ядеш на обяд и вечеря – първо, второ и десерт. Какво според теб е разумно хранене? Дай пример за меню за 1 ден?Естествено това е строго индивидуално и говорим за общия случай, а не за изключенията. (не споря с теб, просто ми е интересно Hug)

nelsun
Освен, че Дюкан казва, че в четвърта фаза трябва да се вкарат всички храни, има още нещо, лично според мен много важно, съжалявам, че ще цитирам по памет, но ще ми блокира компа, ако отворя и книгата, но точно там, заедно с горното присъстват думите „умерено“ и „базирайки се на досега натрупаният опит и хранителни навици в предишните три фази“

И друго: Няколко пъти споменах, че за мен четвърта фаза си е 3+, т.е готвя с много малко мазнина, подправям си салатите, почти не пържа, позволявам си сладкиши ……………… Честно казано не се чувствам лишена от нищо – когато нещо ми се яде – ям си го, но с мярка.

Ако някой го нарича вечна диета – така да е, аз нямам усещането, че съм на такава. Hug

Панацея още не е открита за жалост, но и това за мен лично си е супер.

veneras
Айде тогава обясни да видим кое е за тебе четвърта???
Традиционите закуски-баница с боза и филии, вечеря по няколко яденета??
Не ми се изброява, но връщането към традиционните яденета, ще ви връща към начално положение.

Ако някой си мисли че щото пише завръщане към нормално хранене значи четвърта-нема такъв филм и колкото по скоро го осъзнаете, толкова по добре за вас!!

Didranad
За четвърта фаза – аз не се обезсърчавам, но си имам едно на ум. Върнах се в началото, защото миналата година я пренебрегнах, всъщност направо я зарязах. Но мисля, че здравословното хранене е задължително, не само за фигурата, но и за здравето. Така че човек цял живот трябва да се съобразява с това, какво дава на организма си.
Лео, радвам се, че предизвика тази дискусия, защото чудеса не стават и трябва да сме напълно наясно с това. Вижте всичките му там публични лица – певци, артисти и т.н. – обречени на вечни режими и ограничения.
Подкрепям Хеписмайлс, Венерас, Савина33, малко са хората дето са си слаби от самосебе си. Трябва и малко (не колосално) усилие и контрол върху менюто. И аз обичам сладкиши, особено като чета рецептите на Лео и им се точа, но май ще забърквам вкуснотиите 1-2 пъти месечно.Така че аз си го наричам здравословно хранене, не ограничаване, и това трябва да е 4-та доживотна фаза. Плюс триците, водата и четвъртъка. Останалото е отпускане и връщане на старите проблеми. ooooh!

Leo
veneras много добре те разбирам какво имаш предвид. Аз продължавам да не ползвам мазнини и готвя само ПЗ за всички в къщи, не ям хляб изобщо…но това си е просто вечна трета фаза Thinking и почти пълно табу за всичко сладко и вкусно.

pina
Ок Peace
Закуска
кроасан (не задължително с шоколад, може със сирене, кашкавал)/ или баница (стандартна, купешка)/ или кифла (стандартна купешка)

обяд
мусака (с картофи, кайма, както я правят в стол, примерно)/ или 2 пиперки с кайма и ориз/ или дроб сърма (стандартна с ориз, заливка)
евентуално 1 филия хляб, безалкохолно

следобед
кафе с 2-3 бисквитки

вечеря
пица, чаша вино, крем карамел/ или лазаня, чаша вино, парче тирамису/ или пържола, зеленчуци овкусени със сос (от сирена или друг класически), парче ябълков пай

Всичко по 1 порция, стандартна, колкото са по заведенията. Пицата малка. Десерта не е задължителен за всеки ден, на мен не ми се яде сладко всеки ден, но понякога ми се яде 2 пъти на ден. Протеинов ден, веднъж седмично.
Закуската може да бъде плодове или следобедната закуска да е плодове. Аз бих си правила тиганици с трисите, както и правя вече толкова месеци, но ако човек е на гости, на път или е на друга вълна, може да е такава, каквато съм я описала горе.
Това за мен е нормално хранене, без тъпкане и без диети. Няма 3 парчета торта за десерт, след основното, но и десерта не е веднъж седмично. Не се яде 3 филии хляб (много хора ядът точно толкова и повече), но и не се седи без хляб и без тестено. Не се тъпчеш да ти стане лошо, но можеш да си готвиш и да се хранич с френска, италианска, китайска и други класически, човешки кухни, да ходиш на ресторант, на партита, на гости, на тематиччни вечери, без да готвят специално за теб, без да се чудиш какви финтове да измисляш, за да не те гледат всички какво ядеш и не ядеш…. и най- вече – не гледаш жадно в чиниите на другите, не слюноотделяш и преглъщаш, не сънуваш храна и т.н.

veneras
Leo Hug
както искаш го разбирай и го наричай-но това е положението и начина да сме слаби и красиви.

И не мисля че вкусните работи са табу-напротив всичко с мярка- по 1 вкусно ядене на ден пак мисля че ще е ок- почти съм сигурна.

Имам доста наблюдения над хора около мен, слаби и не правещи диета-но те просто внимават какво ядaт!

Leo
Ясно е, че ще трябва да се ограничавам, но все се надявах да не е чак толкова.
За мен 90% от дюканските ястия са огромен компромис, т.е. не са ми вкусни да не кажа ,че
ми се е вгадило от тях – ям едно и също вече година и половина Sick

veneras
Пина съжалявам, но това което си изброила-няма как да го приема за нормално ядене Peace

За мене е:
Закуска кис мляко с овесени ядки и плодове
обяд салата с някакво месо, или нещо готвено без хляб
Вечеря чаша вино с салата, основно ястие по избор.

десерта на хранене което не е толкова въглехидратно, а по леко.
межднинни пак плодове или ок и Кафе с бисквита

pina
Емииии….. не е нормално ядене. Това са ограничения, лишения, диета, 3-та фаза + – както искаш го наричай. Демек, Дюкан си е доживотна диета.

Ако беше толкова лесно и естествено, нямаше да върнеш килограми…., нямаше много хора, много неща да им се случат.

Даниа
Привет момичета! Hug
Дебатите се разгорещиха и затова се изкуших да споделя и моята истина за режима.Момичетата, с които се виждаме често я знаят. Но искам да я кажа и на другите и дано им бъда полезна.Започнах режима на 04.06.2007г. с тегло 94 и много лесно свалих 20кг за 3м. Успешно изкарах и 3 ф. От 01.05.2008г. съм в четвърта. Първите четири месеца се справих блестящо – хапвах си от всичко, но внимавах с картофите, ориза, тестените и запазих постигнатите 74 кг. Според мен се хранех разумно и мислех ,че съм се научила да се храня правилно. Но уви, свинската ми порода надделя и започнах да се тъпча – кифли, козунаци, баници, бонбони. И се сещате какво става +1,+2,+3 . И започна една борба, която продължава и до днес. Когато отслабвах бях щаслива на 80кг, а сега на 77 съм нещастна и се чувствам много дебела.
Водя непрекъсната борба с моята лакомия.И така удържам +/- 1-2 кг.Моята лакомия е причина да имам колебания в теглото. За мен това е истината.
Безкрайно съм щастлива ,че открих Дюкан, ако трябва да започвам отначало пак бих избрала този режим.

happysmile
Ми, Пина – честно казано не знам Rolling Eyes Закуска – тестяно всеки ден не съм си позволявала от ученическите години и то не последните, за мен не е добър старт, виж – сандвич с пълнозърнест хляб, плодове, кисело мляко с овесени ядки – да Peace
Вечерята – толкова много въглехидрати и то тесто – пак не, дори и в разделното хранене не се препоръчва. Честно казано такова меню съм виждала в действие и никой от хранещите се така не е бил слаб. Повечето познати с нормално тегло се хранят доста по – ограничено и то без режим.
Всеки има свой разбирания и начин на хранене, всеки ще намери своя път(дано). Важното е да се чувстваме добре, да слушаме тялото си и да не оставяме храната да бъде смисълът на деня ни(не визирам никой конкретно, освен може би себе си в един период от живота) Hug

veneras
Никъде не съм казала че е лесно!

То си пише ясно че това е режим на хранене доживот а не диета.
И си пише да се пазят добрите навици от трета и втора!

И да аз си казвам че съм ги върнала с ядене ,а не обвинявам че режима не работи и да си търся само причини и оправдания!

pina
Абе, момичета! Вие искате да ми кажете, че никога вече няма да ям баница?! Баклава?! и други…. Или един път годишно, малка порция – може…. Thinking

veneras
Никой не ти казва подобно нещо Hug
Можеш но не всеки ден от всичко-един ден баница, един баклава, но другите хранения да са по разумни и в разумни количества естествено

happysmile
Не, не, ние просто казваме(поне аз), че честота не е ок, не баницата(макар че чистосърдечно я обявявам за враг на добрата фигура). Съгласи се, че 1 седмично баница не е като всеки ден за закуска. Трябва да има мярка, а не тотално отхвърляне или тотално отдаване на определени храни. Peace

Mma Ramotswe
veneras, работи за теб, поздравления
за мен обаче стига до един момент и до там
и то без оправдания
прегрешения нямам, или по-точно нямах
сега смених тактиката да видим резултата

pina, отдавна съм се настроила, че няма да ги ям
това си е отрова за мен и толкова
ти ядеш ли пак такива неща се връщаш не в началото, а още по-назад

въпрос на избор

pina
Значи 3-та фаза е доживотна, не 4-та! Моля да се запише на първа страница, в първия пост, да се знае от тези, които сега стартират. Макар, че на мене и 3-та фаза ми беше по- разпищолена, от това, което описвате. Такъв самоконтрол не е възможен за дълъг период или трябва да живееш на самотен остров.

iv mikova
Здравейте, и аз да се включа в спора! Да ви кажа за мен четвърта действаше, докато не се отпуснах и не почнах да ям от всичко, без да се замислям за количеството. Пред входа на сладки приказки биричка, пуканки и всякакви други боклуци. Спрях да си правя П четвъртъка и сега от моя тъп акъл си имам + 6 килограма. Успях за 2 седмици да преборя 2 килограма, но не е там работата. Според мен човек трябва да се храни правилно, без яденето да плува в олио, без 2-3 филии хляб на ядене, да се ядат повече зеленчуци, риба и печени меса. Затова вече съм твърдо решена, за да не се търкалям пак по улиците както преди, да внимавам какво ям и само когато наистина ми се яде нещо да го ям, а не защото някой срещу мен яде пуканки и аз да изям един пакет. Sick
Та умната наблягайте на плодове, зеленчуци, рибка и печено или варено месце и мисля,че всичко ще бъде окей. Човек се учи от грешките си, аз мойте ги видях надявам се навреме и силно вярвам,че повече няма да се повтори.

Didka 23
Здравейте и от мен!
Напоследък все по-рядко пиша. Радвам се, че повдихгнахте въпроса относно четвърта и запазването на килограмите! Както споменах и миналата седмица моята трета е провал (въпреки че happysmile не мисли така Hug) и се лутам между втора и трета и не знам какво да предприема. Миналата седмица направих 4 П дни един след друг и крайният резултат беше 57кг. (отдавна не съм ги виждала). В събота реших да съм на ПЗ, в край на сметка освен ПЗ хапнах и един шоколад (80гр.) с подсладители и 70% какао (от тези за диабетици) и резултата на следващия ден беше +1.7кг. Винаги съм обичала сладко, но сега гладът ми за такова е неконтролируем. Преди да започна с тия експерименти от по няколко П дни се стараех да ям всеки ден плод и сирене/кашкавал и поне няколко дена в седмицата хляб (тъй кто аз и преди не го ядях), минах дори на 1 Гала седмично и пак продължавах да качвам. След точно 20 дена би трябвало да вляза в четвърта. Дори не си го и помислям, няма начин, аз сега не мога да си стабилизирам килограмите.
След всичко това осъзнах, че за мен няма вариант, в който да си хапвам каквото ми се дояде и да си стоя слаба (тук съм съгласна с Венерас), но пък не искам и цял живот да се лишавам и огрничавам и да изпитвам вина всеки път когато хапна нещо (съгласна съм с Пина, че това не е нормално хранене). В събота гледах по БТВ „Модерно“, където готуваха Мария и Емилия и Мария каза нещо, което ме хвърли в дълбок размисъл: „Ти знаеш ли тази фигура и това тяло с колко фитнес, глад и лишения ги постигам“.
Аз и преди не ядях хляб, не закусвах, не пържех, почти не готвех с мазнина, ядях предимно месо и зеленцуци, да не говорим, че понякога само на салати карах с дни. Едва ли сега ще започна да го правя.
Много дълго и объркано стана, надявам се сте ме разбрали. Идеята ми е, че се чувствам адски объркана и не знам какво да правя и как да я карам оттук нататък. А вече всичко толкова ми тежи!

verche

С интерес следя темата днес. Продължавайте да разсъждавате, момичета!
За мен не е нормално всяка сутрин да се закусва с баница, кифла или кроасан. Не само, че се пълнее така, но това въобще не е здравословно. За мен нормална, здравословна закуска е филия ръжен/пълнозърнест хляб с шунка, варено яйце и краставица, например. Или филия с кашкавал и шунка в микровълновата, филия с лютеница и сирене, принцеса с яйце и сирене. Това гледам да закусват децата ми. Дори когато правя сандвичи с кашкавал, не слагам масло, защото кашкавалът е достатъчно мазен. Това бих закусвала и аз понякога, но триците са ми много вкусни и вече не бих ги заменила с друго.
Също всеки ден да се яде сладко, дори и по веднъж на ден, пак ще кажа, че не само, че се пълнее така, но това въобще не е здравословно. В крайна сметка трябва да мислим и за здравето си.
И ще повторя Венерас – това е начин на хранене завинаги, не само за 1-2-3 месеца.

nelsun

Пина, и аз обичам баница и си хапвам, като вечеря на вчерашното ми меню, с разликата само, че предпочитам да си я направя сама от готови кори и да сложа рътре наистина яйца и сирене, а не нещо наподобяващо ги, а вместо вино, си пиийвам айрян.

Идеята е, че просто въглехидратните храни не трябва да се натрупват в един ден – поне така аз я разбирам, може и да греша, може и да изглеждам лишена от нещо, но…… при мен се получава.

И друго – ако забележа плюс, повече от 1кг., то задължително на другият ден съм си на чисти ПЗ и нещата си се регулират.

TheNMaster
Момичета…може да ви прозвучи смешно..,но аз съм решила да пробвам да се храня както в детската градина…В смисъл с такива готвени неща както там….
*Закуската всеки ден различна (дали ще е мюсли с мляко плод или попарка с препечена филийка и сиренце и т.н.)
Триците са ми задължителни,просто откакто ги консумирам забелязвам подобрение на перисталтиката ми
*междинна закуска – плод
*Обяд – супа и салата( или манджа някаква )
*Вечеря – скара+салата…или пак нещо леко,но като гледам да не смесвам месо с картофи или ориз за вечеря…..

Грубо го маркирам…но в този дух нещо го смятам….
Аз сладкиши тка или иначе рядко ям,така,че няма да ми е трудно….

happysmile
Мастърче – да, именно и аз така си го представям Peace
Нелсън – напълно съм съгласна – баница – да, но като вечеря, а не предястие. Peace
Дидка23 – Тук имаше една Дюканка, може би по – дълго пишещите я помнят – Катяджин – та тя още тогава каза – в трета и четвърта се връща 20% от сваленото до момента. Аз го сметнах – за мойте 15 свалени, качих в трета 3 кг – 20%. Включването на нови храни, особено за тези свалили много под калкулатора, стигнали до кг, на които никога не са били, според мен няма как да не доведе до покачване. Има и хора дето не качват в трета, всичко е строго индивидуално.

td777
Някой има ли покачване като яде повече плодове, защото при ме се получава покачване. Като имам предвид повече говоря за 3/4 броя плод разпръснати през деня.

msi
Veneras, казваш, че имаш наблюдения за хора около теб, които са слаби, но те винаги внимават какво ядат.

Аз пък имам точно обратните наблюдения – имам три колежки които на закуска ядат мазна баница с боза, на обяд мазен шницел с порция мазни пържени картофи с мазно сирене и на вечеря не ги знам какво ядат ама пак не е малко, тъпчат постоянно бонбони и шоколади и ВЪПРЕКИ това не качват нито грам а имат голямо желание да качат някое и друго кило щото са много слаби…
Имам и от другия вид колежки – цял живот са на някакви диети, като седнем да обядваме в стола те все нещо не ядат, не ядат хляб, не ядат десерт, не ядат мазен шницел, не ядат пържени картофи и въпреки това са си пълни и постоянно се оплакват че били дебели…
Според мен трябва да приемем факта – както има високи и ниски хора, както има умни и глупави хора, както има богати и бедни хора, както има черни и бели хора, както има болни и здрави хора така има и дебели и слаби хора по рождение, по презумция, по гени и по подразбиране…. И ако пълните хора искат да станат слаби хора т.е. такива каквито те не са то трябва до живот да се ограничават във всичко. Това е …

Освен това след дълги мои размишления върху постулатите на Дюкан стигнах до извода че Дюкан е измислил изкуствено и нарочно тази четвърта фаза с ясното съзнание че ни заблуждава с една единствена цел – първо да направи режима си по-лесно смилаем и по комерсиален така да го кажем. Защото едно е да кажеш на някой дебеланко, че след няколко месеца пак ще може да се храни с обичайните си храни и няма да пълнее никога повече, а друго е да му кажеш още в началото, че трета фаза и жестоките ограничения са до края на живота му…. Просто никой нямаше да я почва тази диета ако още в началото знае че до живот трябва да остане в трета фаза… Затова и Дюкан измисля тази прословута четвърта фаза, за да могат хората да идват в клиниката му и да си вярват че след няколко месеца пак ще могат да ядат любимите си сладкиши и торти без да пълнеят… Да ама не… Ядец както се казва…

Така че нека и тия които сега почват диетата внимателно да четат какво са написали хората които са били в „четвърта“ фаза и да си правят сметката че трета е до живот…. ако искат да са слаби естествено…

TheNMaster
msi ,че ако си върне човек вредните хранителни навици от преди то е ясно,че ще върне килограмите си,че и отгоре…
Ами аз ядох торти и пасти на Галите…,когато беше разрешено по 1 парче.И алкохол съм пила,както е казал Дюкан…И шоколад съм яла….И това съм опитала…Не съм качила и грам…Запазила съм си килограмите….

Та в тоя ред на мосли си мисля,че и торта и паста и баклава ще може човек да си хапне,но да омаха цялата тава или торта….А по 1 парче…. Просто трябва да е смярка яденето на вредните храни…..

Пример давам с мене….Преди не ядях през деня,като се оправдавах,че нямам време и за да не ям глупости…вечерта като се върна се натъпквах като за световно….
Като например да омахам 1 хляб във вид на принцеси или да си намага 2 кутии пастет с тоя хляб….

Да ама сега закусвам,обядвам и вечерям…Ясно е,че организма ми поема храна и не изпитвам оня зверски глад…И да нямам търпение,както преди да се прибера та да се намаам…. ooooh!

svetlat

Само ще добавя, че който цял живот е ял каквото и колкото иска и не е имал проблеми с теглото, само той може да продължи да яде каквото и колкото иска и да не пълнее, всички останали ще трябва да се съобразяваме с проблемните си метаболизми за да сме здрави и се чувстваме добре, или пък да не мислим какво и как ще ядем, но да ни е срам като влезем в магазин за дрехи и като ни ползват за чадър на плажа.

ЗлаВещица
Доколкото знам българският превод на книгата е „Как да отслабнем завинаги“, но в оригинал думата завинаги липсва. И аз мисля, че ако се спазва всичко точно и накрая не прекаляваме, а ядем разумно ще е наред всичко. Защото книгата е не само за отслабване, а и за създаване на правилни хранителни навици, които едва ли сме ги имали, за да стигнем до тук.

Светле, има хора, по-дебели и от нас и хич не ги е срам, ама ние явно не сме от тях

Валентина
За ограниченото хранене в четвърта питам – ако преди режима някой ви беше казал (ама повече питам тези с многото килограми за сваляне тогава, не тия дето са с по 10) „Ще отслабнеш, ако се храниш с добри храни – ограничавай нишестени, въглехидратни и т.н., пий вода, прави П ден, яж трици всеки ден“, какво щяхте да си помислите? Щяхте да си кажете – „какво по-лесно от това, не е чак толкова, щом ще постигна желаното тегло“. Да, обаче за да го постигнете, Дюкан ви е измислил режим, който освен да ви отърве от излишните кг, има за цел да ви научи да се храните по този правилен начин. Който обаче след толкова дни на ограничения в І и ІІ фаза, ви се струва несправедлив. Искате да си ядете както преди, ама да сте както сега… Това, което правите в момента на режима е една голяма школа и според мен, ако един човек иска като влезе в четвърта да яде на обяд и вечеря по 2 парчета торта за десерт, да пийва аперитив, пък вино, пък бира на всяко ядене, да яде чипс и вафли на всяко усещане за глад, значи режимът не е свършил своята основна работа – да превъзпита. Може би има и връзка с това колко време сте били във втора фаза, и ако това е било „безкрайно“, това да ви навежда на тези ужасни мисли за несправедливост. Лично аз намирам третата фаза за едно богатство, готвя с удоволствие и има неща които не ми липсват, или поне не чак толкова, че да не дочакам до галата. Ами аз дори на гала не се освинвам, това възнамерявам да правя и в четвърта всеки ден. Да не говорим – защо искате да загърбите напълно хитринките научени по време на режима – хапва ви се сладко, хубаво, защо не си направите кисело мляко със степче, защо да не е сладкиша на Лео (Лео, това ти ли си? Благодаря ти за тази вкусотия!), канелени бисквитки (сори за „изчерпателността“, но с това се изчерпва моят сладкарски опит засега).

Petenci-cvetenci
аз да питам – не ви ли удовлетворява трета фаза като хранене, та минавате в четвърта и се тъпчете с боклуци?в трета според мен си има всичко, и гали и нишестени и най- вече е правилно и полезно хранене!не ме нападайте, просто въпрос! Mr. Greenживот и здраве, аз смятам да си остана там до живот!

verche
Petenci-cvetenci, ами и аз това си мислех – ако се наложи, по-добре във трета доживотна да си бъдем, и така хем ще си поддържаме кг-те, хем няма да си ходим все гладни, хем пък и 2 пъти седмично можем да си хапваме от забранените храни. Какво повече му трябва на човек.

foli
И аз да споделя мисли за режима. Very Happy
В четвърта съм от 30.10.2007 година. Някои ме познават. Hug Задържах си килограмите до скоро, въпреки че не съм се ограничавала кой знае колко. От месец се опитвам да сваля 3 кг. За себе си направих няколко извода.
Първо – задържах толкова време, защото трета фаза ми беше доста дълга, почти два пъти.
Второ – безумните ми изцепки със сладко се редуваха с дни на почти второфазно хранене.
Трето – навиците да се храня без мазнина, с обезмаслено сирене и разни други , се запазиха.
Качих, защото спрях да закусвам , спрях да пия вода, не правя протеинов четвъртък и наблягам на плодовете. Мислех си, че съм решила проблема си завинаги, но не би. И въпреки това смятам, че ако ям поне четири пъти на ден , пия много вода , закусвам и правя протеинов ден – всичко ще е ок.
Ще пробвам.

pina
Аз не смятам, че храненето в първа и втора фаза е ‘правилно’! Нито е полезно да не се ядът въглехидрати (защото нишестените и вълехидратни храни не се ограничават, а се премахват изцяло), нито смятам, че е ‘правилно’ или полезно да се яде кисело мляко със степче! Подсладителите не са полезни и не са правилно хранене. Сладкиша на Лео е ‘патерица’, а не храна за цял живот.

Не съм казала всеки ден баница за закуска, дадох пример. По- долу споменах и плодове за закуска. Смятам тестената закуска за стандартна и обичайна по света, затова я намирам за нормално (обичайно, стандартно, очаквано, популярно) хранене.
Писах купешка баница, за да се получи представа за размера на храната – грамаж, количество, а не защото не мога да си направя домашна. Апропо, обичам домашна с готови кори, домашна с лично от мен точени, дърпани кори, обичам и купешка.

veneras
Аз не знам някой да казва че храненето в първа и втора е правилно и полезно- напротив това е часта за сваляне на килограми и да тази част може да се нарече диета.
Но трета, и трета олекотена най-вече-това за мен е нормално хранене Peace

Leo
Всъщност най-големият ми проблем е, че обичам да готвя, а от 1,5 г. не съм си отпускала ръчичките Crying or Very sad

Както и да е- борбата продължава, трябва да си нося новите дънки, ама хааааааааа Crossing Arms

pina
Венерас, 1-2 човека в отговорите си до мен, на предната страница ако четеш – говорят за правилно хранене визирайки 1-ва и втора фаза. По- скоро втора фаза…. Не се чете момичета. Четете ми постовете по диагонал, пишем двойно повече, за да се уточняваме за неща, които вече сме казали.

Пак пиша – това, с което вие поддържате килограмите си, за мен не е нормално хранене. Това е диетично, хранене с лишения. Нормално хранене е това, с което се хранят поне 80% от хората. Аз явно живея/ съм живяла в друга среда.

labello
Пина, съгласна съм с теб и мисленето ти…. ехх… мечти, мечти… явно това хранене е само за слабите 40-50 килограмови дето ядат като разпрани и не качват (като моите колежки…)… а ние и от въздуха още малко ще качим.. каквото сложа в устата ми отива на задника….

НО… аз се опитвам да се примиря с мисълта, че безразборно няма да се храня…. а цял живот ограничения… освен ако все пак не ми падне щастлива звезда… и стана 54-55 кг… и не мръдна от тях, а си се храня както си искам.. ама не вярвам в това Mr. Green

foli
Пина, не съм съгласна напълно с теб. В първа и втора фаза , ако въобще можем да ги обединим, се ядат въглехидрати. Те присъстват в млякото, в зеленчуците , в триците… В никакъв случай не смятам, че режимът е вреден, ако се спазва принципът на пиене на много вода и правилно разпределение на храната и като количество и като качество. Според мен, човек може да се храни непрекъснато във втора фаза – смесено, без това да навреди на организма му. В месото и зеленчуците се съдържат почти всички елементи, необходими за функционирането на организма, без той да страда.

pina

Искам да допълня, за цитата (не точно цитат) по Катяджин – това, което тя каза, беше съвсем различно и целеше съвсем различно нещо. Тя нямаше предвид, че с включването на новите храни в трета и четвърта фаза се връща 20% от сваленото и това е нормално!

Валентина
Пина, знаеш ли какво си мисля за теб наистина, като те чета? Че каквото и да ти кажат хората тук, все няма да ти хареса. Че си като мъжа ми, който като му кажа да се вземе в ръце за килограмите си, ми казва „аз не мога да гладувам“, а като му кажа „яж си, ама забрави за виното и бирата, докато свалиш излишното, защото иначе ще задържаш“ и той ми вика „ама то не е полезно да се отслабва бързо“. Осъзнала си, че вече всичко зависи от теб и това не те устройва. Държиш се като някой типичен дебеланко (плагиатствам думата от Дюкан), който иска да отслабне веднага и то непроменяйки нищо в себе си. Няма хора, които да поддържат желата от тях фигура без усилия или някакви ограничения – поне не след 30те. Гледам и моите родители, които цял живот са били слаби и дори и сега се чудя за какво толкова се подлагат на единственото си лишение да ядат без хляб като се видят „понапълнени“ под делебите пуловери през зимата. Има и такива за които поддържането на фигурата е песен – но те просто са свикнали да живеят здравословно.

pina
Просто исках да изясня, че ‘нормално хранене’ не е нормалното хранене, което разбират нормалните хора! Wink От там се тръгна дискусията. За четвърта фаза, за това, има ли някой, който е задържал килограмите и има ли край диетата. Аз още в първия си пост след въпроса на Лео, отговорих – повече от 50% си връщат всичките килограми, около 20% драпат, и само около 20% успяват, но не се хранят нормално, според всеобщото разбиране за нормалност. Не разбирането за нормалност на успешните четвъртофазни дюканки в тази тема, а според всеобщото, общочовешко разбиране за нормалност в храненето.

Според мен, има някои митове в темата. Според мен, няма четвърта фаза, а трета доживотна. Няма нормално хранене и диетата няма край.
Аз съм на хорото от 1 година, така че, явно съм преодоляла някои неща и съм постигнала резултат. Но, не искам да се заблуждавам и да се самонавивам, че черното е бяло или нещо в този дух. Поне за мен си е точно черно и бяло, ако друг не е толкова убеден, аз съм убедена.

Искам да допълня, че когато втората фаза стане безкрайна (повече от една- две години) тогава няма и трета фаза, не само, че няма четвърта фаза. Това не от личен опит, от четенето, може и да не съм, дано да не съм права.

foli
Пина, върнах се назад и прочетох написаното по темата от теб.
Това, че за нас пухкавите е нормално да закусваме с кифла и боза от пет Wink не означава, че това е наистина нормално. Малко са ни изкривени понятията и това се дължи на възпитание в семейството. Аз не правя изключение, разбира се. Думите “ яж, баба, да пораснеш и да си здрава с червени бузки “ и гоненето с намазана филия с мед и масло са жив спомен от детството ми. Напълно погрешно, затова сега си патя. Както и да е, минало. Важно е да не повтаряме тези грешки с нашите деца. Нека не се опитваме да заровим глава в пясъка и да си отговорим на въпросите кое наистина е вредно и кое полезно, достатъчно информация има за това навсякъде около нас. Не искам да си мисля, че баници, тутманици и торти, мазна картофена яхния, картофено пюре, пръжки и качамак, все нормални храни за нашите ширини са полезни. Това разбира се е само мнение.
За съжаление си напълно права, че това са „нормалните храни“ за нас и е много трудно да избягаме от клишетo.

nelsun
Пина, абсолютно съм съгласна с теб, че втора доживотна е вредна. Но втора доживотна правят 99% от хората /оставям 1% просто защото има хора със здравословни проблеми, да кажем хормонални или някакви други, които въпреки режима не мърдат надолу или качват/ – та втора доживотна правят хората, които:
1. или се дънят още във втора фаза – т.е кривват отвреме – навреме с „по мъничко“ Wink
2. или не правят нормална трета, а я зарязват главозамаяни от успеха и започват да ядат каквото им попадне пред очите – примери много, дори и тук

и идва един момент, в който организмът се побърква буквално – плюсове, минуси, няколко месечни задържания. Лично според мен оттук – насетне идва и психологическият проблем, който е огромен – хем не могат да се харесат как изглеждат, хем когато преминат през два-три етапа на П/ПЗ, отново се пускат надолу по пързалката, което още повече задълбочава проблема с отслабването /а и лично според мен вече го прави невъзможно, колкото и тук да обясняваха някои, че протеините никога нямало да спрат да да действат Sick/ …….. И какво се получава накрая?! Един затворен кръг И ЕДНО БЕЗКРАЙНО ЛУТАНЕ!
Стягане, яко отпускане на края, пак стягане ……………… което води единствено до огромна умора и стрес и за организма и за психиката.

Доста съм мислила по този въпрос и моите виждания по него /нямам никакви претеции за безгрешност/ са, че ако изпаднеш в тази ситуация
1. или просто се стягаш и правиш нещата, както трябва – т.е изкарваш втората докрай, правиш си третата стриктно, а това значи – създаваш си режим на хранене, с който поддържаш постигнатото.
2. или се съгласяваш да си си дебел и прекратяваш всякакви /като гореописаните/опити за издевателство над тялото и психиката си.

Преди да започна режима, доста дълго време го проучвах – него и много други диети. Според моите скромни разбирания и многото сравнения, които направих, стигнах до извода, че това е посилно за мен, създава навици за здравословно хранене, НО ТРЯБВА ДА СЕ СПАЗВА СТРИКТНО!

Обаче и друго нещо искам да ти кажа – не съм съгласна с теб за нормалното хранене, въпреки че години наред и за мен то се е изразявало в точно такова меню, което ти самата си дала. Която и да е статия за здравословно хранене да зачетеш, там винаги има няколко основни неща:
1. Плод един път дневно
2. Млечни продукти
3. Нетлъсто месо
4. Не повече от два пъти седмично тестени изделия, като всички препоръчват макароните или ориза
5. Сурови зеленчуци, богати на фибри
6. Ограничено използване на мазнини, като препоръката е когато се използват – да са зехтин
7. Риба
8. Избягване и ограничаване до минимум на захарта и захарните изделия
9. пиене на поне1.5 – 2 вода
10. Спорт
11. Тотално избягване нат.нар „бързи храни“ от рода на чипсове, снаксове, както и на пържено и на тестени закуски.
12 Пълнозърнест хляб
това на какво ти напомня?!?!
На мен поразително ми прилича на трета фаза, за теб не знам.

mar4elita
Според мен не само трябва да се ограничаване в 4-та,но и да се замисляме какво ядем,но не и да си караме като 2-ра.Някои храни трябва да се ограничават.Това е моето мнение.Аз съм още във 2-ра(и има още да си стоя в нея),но докато завърша 2-ра и 3-та смятам да съм с променени хранителни навици,но изпитвам страх от 3-та.

didimus
Хайде и аз да се наредя на опашката!Както казва Валентина темата върви чудесно през последните страници и съм съгласна напълно с Крис, Венерас, и Нелсън – Пина , това , че в нашата традиционна кухня преобладават нишестени храни си е наш проблем , а не нормално хранене. И колкото по- бързо осмислим и приемем това, и научим децата си да се хранят правилно , толкова по-добре за нас! Но всъщност, Пина, ме изненада мнението ти за храненето гурме – защо трябва да се лишаваш от такова хранене, нима не трябва да се стремим към такъв тип хранене? И за мен гурме кухнята няма нищо общо с примерното меню, което си посочила Peace!И , да – аз съм в 4 фаза от ноември2008 , поддържам си постигнатите килограми и когато ми се прииска си хапвам от вичко по малко и не всеки ден , но това не ме кара да се чувствам лишена , а по-скоро балансирана в храненето си!

mar4elita
Много точно казано!!!Радвам се,че си осъзнала как да поддържаш теглото си.Надявам се да има повече като теб,защото успехът на 4-тофазничкие ми дава сила да не се отказвам от режима.

Petenci-cvetenzi
в много дълбок размисъл ме хвърлиха последните страници на темата!и си мисля, че ако искам да не се превръщам в това, което съм била преди, надали ще си позволя да се храня отново безразборно и да се тъпча с баници, бози, чипсове, и разни други боклуци!обожавам ги тия неща, но няма да бъдат мое основно ястие!за мен трета+! след толкова мъки и най- вече гледайки снимки от преди, дали бих се подложила на това отново доброволно?!ужасявам се, че бих могла да заприличам на старата търкаляща се, безформена, разплута и без самочувствие жена!

tqna
По повод днешните дискусии, които ми бяха интересни заради включването на доста четвъртофазнички ще кажа, че аз така и не разбрах Пина какво точно се опитва да каже newsm78, ами той целия режим е така съставен – Втора е 1+,Трета е 2+,и естествено Четвърта е 3+. Кой, колкото иска плюсове да си поставя важното е да успеем да си запазим теглото, такова, каквото ни харесва.И това мисля е ясно още от започването на режима и не виждам нищо притеснително в това.Всички мисля сме наясно какво ни е докарало до режима.Аз съм само от 2месеца и половина в четвърта, но за девет месеца съм абсолютно наясно прекаляването точно с кои храни биха ме върнали в изходна позиция и не искам да го допускам.В момента ям всичко, което ми е любимо, но естесвено се съобразявам кога и по колко и не виждам нищо лошо в това, а даже се радвам, че успявам засега да запазя много от добрите навици създадени по време на режима.Не мисля, че се храня ненормално по-скоро преди е било така.
Абсолютно съм съгласна с момичетата, които изразиха това което и аз мисля – Да режима е за мнооого дълго време, може би доживот, затова който иска и може да промени навиците си смело да започва, а на който му се вижда безмислено да си избере някоя кратка диета-панацея и да не забрави да я сподели с нас после Wink
Приятна седмица на всички и няма да се плашите Peace Всичко зависи от нас самите bouquet

музичка
Привет bouquet
Относно 4-та фаза ще кажа – Pina ..аз никога не се сравнявам с „нормалните “ хора както казваш Laughing щом съм съм стигнала до положение да стана 78 кг при ръст 158см и после да сваля 18 кила мас, за какви нормални хора става дума ? Laughing Ясно е че сме от проблемните хора а не от „нормалните“ затова и трябват упорити мерки за да си ги запазим килограмите. А менюто ти никак не ми хареса и на мен – 2 пъти на ден нишестени + алкохол+сладко и това всичкото в 1 ден. Убедена съм че здравословната храна наистина е тази описана от Нелсън и колежките след нея. Има един лаф ама ме е срам да го кажа – Laughing „Не може хем душата в рая, хем оная работа в таковата“… Very Happy Това е от мен. ВСЕКИ има избор и ПРИОРИТЕТИ. Благодарна съм че научих как да се храня полезно и как мога да си задържам теглото и да реагирам.

miss Marple
Много ми беше интересна вчерашната дискусия. По този повод искам да кажа и аз нещо. Ние, или поне повече от нас, не сме хора с нормално здраве. Почти всички имаме или проблем в обмяната или емоционален такъв. Които са ни довели до състоянието, налагащо диета. И това, което го имаме, е хронично за жалост. Ние сме като диабетиците, а на тях не им се полага да почнат да ядат шоколад, защото са си нормализирали кръвната захар. Ние сме като алкохолиците, а те, ако пийнат едно, ще потънат наново. Съжалявам, но това е положението. Храната, която се полага на другите хора, не се полага на нас. Диетичното хранене е част от поддържащото ни лечение.
Това го казвам с пълното съзнание, че прасето е на друго мнение и само дебне кога да изскочи. Както и друг път съм казвала, две са нещата, от които се страхувам. Да не се окаже един ден, че съм от хората, които имат такъв сериозен метаболитен проблем, че и при режимно (по-късно при здравословно) хранене пак качват. Да не получа неконтролируем свински пристъп. Но, от мен каквото зависи, ще го направя, пък нататък …

облачето хей
За мен беше много полезна дискусията. В момента съм в четвърта, злоупотребих малко с въглехидратните храни и върнах килограми. Сега съм в процес на откриване на моя режим, който явно ще е като трета фаза…
Явно наистина българската кухня е нездравословна и са ни изкривени понятията за нормално хранене.
При мен много силен разколебаващ ме фактор се оказват близките ми. Вкъщи мама готви по традиционен начин и на мен ми е трудно да се дистанцирам от тяхната храна. През първа и втора фаза го правех, но сега ми е по-трудно.
Може би начинът е да се промени изцяло готвенето за цялото семейство, дори и в него да има трудно пълнеещи и слаби хора.

baci
Борбата с навиците и генните ни заложби май трябва да е постоянна.

BlackSnake
Прилагам ви един линк, интервюто е на руски. Но случая на жената е много интересен, тя е една от малкото примери за отслабване с много ограничения и много спорт ! Успяла е благодарение на подкрепа от форум ( звучи ли ви познато ? ), не е спряла на закръглен вариант ( при който е изглеждала много, много добре ). Но и тя казва, че никога няма да се върне към стария си начин на хранене. Не може да си го позволи, защото знае какво може да я чака там. Peace
Не посочвам мацката за пример, тя си го е постигнала по свой начин, просто вижте, че всичко е възможно, а с Дюкан е много по-лесно и вкусно. Но ако искаме да сме стройни, уви ще се ограничаваме завинаги.
p.s И тя пише за моя съвет с кърпата за лице. ( дето се пляска под гушата в процес за отслабване ) Peace. То реално тоя съвет го чух по руската телевизия, така че най-вероятно е неин, а не мой ! Laughing

http://www.liveinternet.ru/users/1512204/post107799149/

pina
Примерното меню, което дадох за ‘нормално, общо хранене’ – не го намирам за ‘връщане към старите навици’! Повечето (не казвам всички) хора са стигнали до много килограми не с по една порция, кога с десерт, кога без десерт (това описах аз – 1 порция, понякога с десерт, понякога без), а са стигнали до там с по 2-3 порции на ядене и с по 2-3 десерта! Тъпкали сме се до несвяст. Тука повечето са си признавали за по 1 тава или половин тава изядено, независимо дали ще е баница, баклава или друго. Някои тук изядоха 700гр шоколад наведнъж…. Моля ви, защо не правите разлика, между менюто, което описах подробно, за да не стават грешки, какво точно имам предвид и това, да се тъпчем до несвяст!
Продължавам да твърдя, че аз описах едно нормално хранене, а не тъпкане. Толкова нормално, до каквото никога няма да стигнем ние, ако искаме да поддържаме резултата си.

Българската кухня е доста въглехидратна и нишестена – съгласих се, но такива са почти всички световни кухни….

кали 08
Добра дискусия, и аз подкрепям, че тези, които са загубили най-много килограми, ще имат и най-големи колебания в трета. Инсолиновата резистентност сигурно само ще е приспана. Но втора или трета доживот е просто невъзможно. Идва един момент, в който с ясното съзнание, че опропастявам много дни режимност, прегрешавам и то не с една хапка.

Отдавна се мъча да кажа, че едно прегрешение няма да доведе до спиране на отслабването, но просто едно прегрешение почти никога не остава само едно. А вече поредицата от прегрешения опорочават идеята на режима, водят до задържане в най-добрия случай, последваща демотивация, усилия отново да се влезе в ритъм и т.н.

gulbenur
pina – Peace поправи ме ако греша, но твоята цел беше по-скоро да провокираш тези разсъждения и това споделяне на опит, защото на няколко пъти опитваш с въпроси и не става. И успя! И се получи много добра дискусия.

pina
gulbenur, да, права си! Peace Да, не ми се получи с въпроси. Някак твърде делово и лаконично, не искаха(-хте) да ми обърнете внимание. На повечето темата им е приятна с гушки, цуфки и ежедневен, бърз отчет. Няма лошо, но за мен, в този й вид не е чак толкова полезна. Темата трябва да представлява това – дискусии, разсъждения, споделяне на опит – в подробности, а не бегли констатации.
Също знам, че за момичетата, които са тепърва в първа фаза, или повечето са във втора, от месеци наред и предстоят още неизвестен брой много месеци във втора, на тях тия дискусии са неособено интересни и съвсем не актуални. Аз знам, че те си казват – ‘до там да я докарам, тогава ще му мисля’ и въздъхват завистливо. И аз съм била там, и аз съм си мислила така…. Когато Тунинга се включваше да се оплаче, че бил 3кг+ , аз си виках – ееейй, да му имам проблемите…. До там я е докарал, вече слаб и елегантен, ще ги разкара тия 3кг, какво толкова. Е, сега вече не ми се вижда така…
Много от върналите се на поправителен, забелязвам, споделят, че са преживели трудни моменти, били са емоционално нестабилни и това ги е довело до такова хранене, че са качили килограми. Това, обичайно, минава за уважителна причина. Да, но това е живота. Никой не е винаги щастлив – болести, проблеми с близки и всякакви несрети… Ако едно хранене ще е доживотно, то трябва да се предвиди, че живота не е равен, а е пресечен терен. Тъй, че… трябва и да се има предвид, до кога ще държим на желязната дисциплина. Понякога човек е нахъсан и мотивиран с години, ама като рухне…

happysmile
Pina – и аз мислех по този въпрос, особено за отпускането. Според мен никой не може да поддържа едно ниво на хранене и килограми и винаги ще има моменти на подхлъзване – било емоционални или здравословни проблеми или (да си кажем честно)чисто чревоугодничество Tired Защото аз до преди 2 години диети не бях спазвала и изглеждах горе- долу добре. Но после за 2 години се отпуснах, преядах, угаждах си и така се озовах в темата за Дюкан с + 15 килограма- без бременност и раждане, без заболявания и други уважителни причини. Въпросът е не дали килограми ще се качат, ако щете идва Коледа и т.н., въпросът е кога се сещаме, че е станало време да се вземат мерки. Дали, ако на + 5 килограма се бях ограничила, щях да стигна до + 15 и да минавам по този път? И дали в бъдеще ще допусна да стана + 15 и да си бия главата или ще реагирам на + 3 – 4 кг. Отново подчертвам, че говоря за нормален организъм, какъвто смятам, че е моя(без хормонални проблеми и т.н.) и за надебеляване от чиста лакомия, каквото беше моето..

ЗлаВещица
Пина, никой не е с години на втора. Аз съм най-“старата“ тук и от известно време – доста дълго съм на нещо като трета, междинна втора и така се въртя в омагьосан кръг. Хем ми се ще да се върна във втора и да сваля останалото, хем е много трудно. Затова който попита дали е удачно да мине в трета, после да се върне във втора получава поне от мен отговор „не“. Първия път се мобилизираш, но след време вече ти дотяга и става много ,много трудно. Прекалено много време си се лишавал и все ти се ще нещо малко по-различно.

nelsun
Не смятам, че хората, върнали се на поправителен или тези, неовладяли нещата в четвърта не спират да ядат или се тъпчат до несвяст. Смятам обаче, че повечето са се объркали, разсъждавайки над нормалността на храненето. Ще го повторя пак: Да, в книгата се казва „нормално хранене“, но това задължително върви и с думите „умерено“ и „облягайки се на опита и хранителните навици, които сте придобили от предишните три фази“ – точно това според мен е ключът от бараката. Защото мисля, ще се съгласиш, че колкото и хората да приемат че кроасан за закуска, мусака с хляб за обяд и пица с вино и десерт за вечеря за нормално хранене, то от гледна точка на здравословното такова, далеч не е нормално.

Просто, както и аз се опитах да обясня, така както и други момичета казаха, ние явно до Дюкан не сме имали изградени добри хранителни навици – т.е те трябва да се променят още със започването на режима. За жалост това е дълъг, труден и съзнателен процес, защото е трудно човек да промени нещо, което е създавано като навик дълги години, още от самото детство.

Идеята, поне както я разбирам аз /написах го и в предишният ми пост/ е да се премине към здравословно и балансирано хранене, което не изключва разбира се и някои лишения, но лично аз ги приемам, защото и здравият ми разум /поне доколкото го имам/ ми подсказва, че това е правилният път, а и начинът по който изглеждам сега ми харесва, така че не го приемам за огромна жертва. Определено съм на мнение, че бих се лишила от това да хапна няколко пъти сладкиш и бих могла да се задоволя примерно с едно-две парчета седмично или ако обядвам мусака, примерно или пица /както се случи днес/, да вечерям ПЗ /както и ще се случи тази вечер/, но това е по-добра жертва, отколкото пак да не харесвам това, което виждам в огледалото – тогава жертвата ще е, че ще нося, както ми се е случвало широки, тъмни и „прикриващи“ дрехи, а не това, което на мен би ми се искало.

Та така – не е необходимо да доказвам, че безплатен обяд няма. Всяко нещо винаги е за сметка на друго.

И пак да кажа – за да качиш килограми, не е необходимо да омааш една тава с баница, достатъчно е менюто ти да не е преценено правилно, а смятам, че трета фаза ни учи точно на това – как да комбинираме ежедневното си хранене, така че хем да хапваме това, което обичаме, без да прекаляваме, хем със /смея да ги нарека/ малки жертви да поддържаме това, което сме постигнали. И – да, на фона на това което е свикнал българинът /включително и аз допреди година/ да смята за нормално хранене – това звучи като вечна диета, но на мен това ми звучи като здравословно хранене, така и го възприемам, както /много се надявам Praynig да успея, но пък то си зависи единствено от мен, нали?!?! Mr. Green/ възнамерявам да го прилагам до края на живота си.

облачето хей
Истината е, че при мен проблема с яденето е психически. Чувствам се виновна, като се храня, защото качвам.
Чувствам се спокойна, когато похапвам, когато съм гладна се паникьосвам и гледам да изям нещо веднага. Само мисълта, че нещо ми е забранено, ме кара да искам да го изям. Чувствам се много нещастна, когато ми се прияде шоколад и не си хапна веднага.
Просто е нужно да изградя по-различна ценностна система, в която да не влагам толкова емоции в яденето.

А може би има и друг момент. Обездвижването.

Освен това нашата храна е претъпкана с химия. Това не може да не дава отражение на метаболизма и напълняването.

BlackSnake

В трета трябва да спортувате, а в четвърта дори да засилите темповете. Най-добре е три пъти седмично, това е истината. Освен това туризъм, ходене често пеш ( па и било по магазините Mr. Green ).
Зная че много от вас ще кажат колко са заети, колко малко време имат, деца, мързеливи мъже, които чакат на нас да свършим всичко. Позната история, истерично ежедневие, мнооого работа…
НО ! Това е положението , ако спортувате нещата ще са други ! (уточнявам , това е при постигане на желаното тегло!). Ако някой му се спортува преди това, също не е лошо, но не искам да споря с Дюки .
Спортувайте , мили отслабнали момичета и тогава съм сигурна, че четвърта фаза е гарантиран успех. Може би има изключения, но като процент е незначителен. Peace

foli
Е, бива ли, докато си напиша поста, Вещи заключила темата , добре, че си записвам Wink
Аз пък не се ядосвам. Влизам само да ви кажа, че режимът работи. Който е започнал да не се колебае да го продължи. Има моменти на демотивация, има моменти на обезоръжаване, на омръзване, нормално е като при всяко продължително нещо по задължение. Но няма диета, режим или каквото и да било, което да ми е свършило толкова работа, колкото този режим. На 44 години съм. Опитала съм ВСИЧКО – от диети, хапчета, добавки имам всички уреди за отслабване, всички издадени и неиздадени книги и лекарства да отворя аптека. След по-малко от година съм си връщала всичко, че и отгоре. Този режим задържа килограмите ми почти две години и половина. Промени структурата на тялото ми, изчисти кожата ми, спрях да се подувам, нямам колит. Яд ме е , че най-хубавите ми години ги изкарах в дебелина и вечна борба, а ся на дърти години не мога да се врътна с къса пола Very Happy
Качените 3 кг ви писах от какво са- не закусвам, не пия вода, ям веднъж вечер и по много, в продължение на месеци. Вината си е само моя. Както и да е.
Тези от вас, които искат да изглеждат и да се чувстват добре , не се предавайте. Няма вечно щастие, но все пак го има.

Tumba lumba
Голяма част от депресивните състояния и мрачните мисли споделени в темата и желанието да се отслабва още и още независимо постигнатата цел и нехаресването ни на каквито и килограми да сме идва от това, че малко или много(даже по скоро много) сме оправдавали нашите малки или големи неуспехи, неудачи, нещастия, тъги, сиви делници и несполуки само и единствено с наднорменото си тегло, видите ли, ако бях слаба, ехееее колко по различно щеше да е, едва ли не света щеше да ни е поднесен на тепсия….и сега като свалихме по някое и друго кило….какво стана, а….хаааааааа лъсна голата истина…..че май не само килограмите са ни били виновни, а самите ние и начина ни на мислене и подход към проблемите…..докато сме дебели си мислим, че един път свалили излишните кила и хоооппп ще ни се отворят райските врата….да де, ама не би…..ммм даааа определено нещата се подобряват, ноооо не всичко зависи от едни кила и от една манджа, пфу тва ядене ни излезе на пъпа бре хора Laughing, всякаш света се върти около една тенджера… Вътрешната ни нагласа е най важната, себеусещането, нашето вътрешно аз…..така, че пак опираме до начина на мислене според мен…..и пак според мен там е ключа за палатката……Пък и режима на Дюкан не е панацея, той е просто поредния диетичен режим, за едни добър и действащ, за други не…

blumchen fee
Да кажа и аз по темата, макар че май вече всичко е казано Whistling , ама нали и аз се чувствам почти задължена, като четвъртофазничка да споделя страсти и размисли по „обвиненията“ Wink Laughing , че се ограничаваме и не се храним „нормално“. Няма да се повтарям за това какво точно ям в подробности, само ще обобщя с 2 думи така – обядвам във ведомствения стол, каквото ядат и всички останали и вечерям това, с което храня и семейството си… Това си е според мен съвсем нормално хранене от където и да го погледнеш. Peace И – да, ограничавам се – ограничавам семки, бонбонки, чипсове, сладкиши, прекомерните количества тестени и мазнотии… та дори и децата карам да ги ограничават… angel008 И още нещо – момичета, на моменти ми се струва че се използва думата „ограничение“ като мръсна дума Thinking, като нещо лошо, като издевателство над личността… а това е нещо нормално, живота ни е пълен с необходими и неизбежни ограничения – ограничаваме децата от мнoгoто телевизия и компютърни игри, ограничаваме разходите си по принуда и любимите си занимания поради липса на време… примери безкрай Peace , същото е и ограничението от някои не особено здравословни храни… и пак подчертавам – не става въпрос за тотално отказване, а ограничение… Спирам до тук Peace … просто ме притеснява описването на четвърта с толкова преекспонирани черни краски, като някакво вечно мъчение, а и как би се отразило тази представа на сега започващите… Rolling Eyes

TheNMaster
Голяма дискусия се заформи,голямо нещо…Ама нека…
Аз не съм толкова песимистично настроена спрямо режима.Вярвам му на Дюкан,а и наблюдавам реакциите на тялото си.Харесва му! Добре си се чувствам!

облачето хей
Много, много по-добре се чувствам след дискусията. Изясних за себе си важни неща. Мен диетата не успя да ме превъзпита. Продължих да харесвам тестяно и сладко. Сега трябва да се превъзпитам самичка в четвърта фаза.
Тумба лумба, права си, че „ограничение“ не е лоша дума. И че за красива фигура, както и за всичко останало, трябва да се трудим всеки ден.

Поздрави и минусчета на всички!

Advertisements