eli_r-va

вижте каква полезна информация намерих за чая (http://www.moetodete.bg/maichinstvo/p3_1184_0.html):
„В студените зимни месеци няма нищо по-полезно и приятно от една димяща чаша чай. В нашата култура кафето отдавна е изместило чая, но това не значи, че трябва да се оставяме на течението. Много народи, предимно северните и японците, консумират средно поне по чаша и половина чай на ден. Чаят има много предимства, особено пред абсолютно ненужните и вредни газирани напитки, които ни натрапват от всяка втора реклама. Всичко опира и до въпрос на навици, защото ако дори само една седмица пиеш редовно чай, ще усетиш, че тялото ти просто го обича и със сигурност ще продължиш с навика. Освен всичко е и въпрос на пример, много по-лесно е децата ти да го заобичат, ако всеки ден виждат пред теб чашата с чай. Така естествено той ще бъде част от менюто им и като поотраснат. Ето и няколко аргумента „за” любимото питие в страната на изгряващото слънце.

1. В чая има огромно количество антиоксиданти, които защитават клетките от вредното действие на свободните радикали, укрепват имунната система и предпазват от простуди.

2. Съдържа до два-три пъти по-малко кофеин, отколкото кафето. Стандартната чашка кафе съдържа приблизително 135 мг кофеин, а чаша с чай около 30-40 мг.

3. Редовното чаепитие снижава вероятността от удар или сърдечен пристъп.
Чаят съдържа съставки, които въздействат благотворно на кръвоносните съдове, спомагат за тяхната еластичност и за прочистване от холестерола. В Холандия са проведени дългогодишни изследвания, които показват, че хората, които ежедневно пият поне по две чаши чай, имат над 70% повече шанс да не получат сърдечен пристъп.

4. Ежедневното пиене на чай действа укрепващо на костната система. Според изследвания, хората които пият чай редовно в продължение на 10 години имат много здрава костна система, при това без значение от възрастта, излишното тегло и други подобни фактори.

5. Чаят защитава зъбите ни. Това важи само в случай, че не го гарнираш обилно със захар. Напитката е богата на съединения на флуор и танин, които укрепват зъбите и венците.

6. Напитката действа укрепващо на имунната система. Отново според тест проведен в Холандия над 21 души. Този път част от хората ежедневно пият по пет чаши чай, докато другите консумират кафе. След месец изследванията показват по-високи показатели за имунната система на групата хора, консумирали чай.

7. Бори се с образуването на ракови клетки. Полифенолите и антиоксидантите в чая увеличават шанса да се пребориш и тялото ти да блокира възникването на тези клетки.

8. Чаят хидратира тялото. Освен, че утолява жаждата, но и позволява да се съхрани необходимата влага в тъканите, което се отразява благотворно и на кожата.

9. Чаят не съдържа калории. Това е вярно само ако не добавяш захар или мляко. Ако намалиш с 250 калории на ден от сладки неща, ще се освободиш без усилия с около 400 грама тегло на седмица. Чаят отлично залъгва глада и се препоръчва по една чаша половин час преди хранене, за да не се преяжда.

10.Напитката ускорява обменните процеси в организма. Много хора се оплакват от лош метаболизъм, особено през зимата. Ако и ти си сред тях, трябва да знаеш, че зеленият чай засилва обменните процеси. Според изследвания, пет чаши на ден се равняват на петнадесет минутна разходка.“

Така че бързо пийте по чаша чай и много минусчета от мен!

Advertisements