zvezdopad

Ето ви цитат от статия в пресата, която е интересна и важна, според мен..

Цитат
Затлъстяването е умствен проблем

Наднорменото тегло е преди всичко умствен проблем показват седем нови генни вариации, открити от исландски учени. Мозъкът играе водеща роля в контролирането на апетита и излишните килограми не могат да се свързват единствено с проблеми с метаболизма. Две международни изследвания, публикувани в „Нейчър Дженетикс“, изследват проби на хиляди хора, за да открият и най-малки промени в гените. Много от седемте ключови варианта, са активни в мозъка. Това показва, че влиянието на мозъка върху апетита и хранителните навици може да е по-голямо от генните вариации, от които зависи способността на тялото да разгражда мазнините. Всички седем варианта са били открити при проучване, осъществено от исландската компания deCODE Genetics, а шест от общо седемте варианта са били установени и при второ, независимо проучване, извършено от международен екип от учени.
И при двете изследвания учените проучвали ДНК проби от хиляди хора, за да установят влиянието на малките промени. Всеки от установените варианти имал слабо влияние върху наднорменото тегло, но човек, който притежавал всеки един от тези варианти, бил с 1,5-2 кг. по-тежък от средното. Това означава, че за да се преборим с наднорменото тегло, трябва да се научим преди всичко как да контролираме апетита, а не да се концентрираме само върху метаболизма, заяви д-р Кари Стефансон от deCODE Genetics

източник: тук

Моето мнение е, че метаболизмът идва и си отива, образно казано, но контролът върху това какво ядем, как и по колко, е наша отговорност..
Умната! Hug

Advertisements