Рецепта Крикри

  • чушки за пълнене, изчистени и посолени
  • 600 гр. телешка кайма
  • 1 патладжан
  • 1 морков
  • 7-8 печурки
  • 1-2 домата
  • 1 глава лук
  • 1/2 връзка магданоз
  • сол
  • 1/2 ч. л. червен пипер
  • черен пипер
  • по желание: кисело мляко 0,1 %

Патладжанът се нарязва на филийки, посолява се и се оставя да се отцеди. След това се нарязва на кубчета. Печурките се обелват и нарязват на ситно. Морковът се настъргва. Доматите се издълбават така, че да могат после да се напълнят. Лукът се нарязва на ситно. Слагат се в тиган лукът, патладжанът, морковът, печурките, месестата част на доматите и малко вода и се задушават до омекване. Добавят се каймата, черният и червеният пипер, солта и магданозът. Задушава се всичко, може да се долее малко вода. Пълнят се чушките и доматите, заливат се с малко вода. Слагат се в тенджерка, захлупват се с капак. Като заврат, котлонът се намалява. Варят се до готовност. Може да се сервират с кисело мляко 0,1 %.

Предполагам, че със същата плънка могат да се направят и зелеви сарми.

Advertisements