МЛЕЧЕН смес от кисело мляко, чубрица ,счукан чесън, сол и лимон. Може да се използва като сос или марината,като така маринованото месо престоява около 12 часа в последствие се пече на скара или във фурна
Сосче горчично-2 с.л.едрозърнеста горчица без захар,2 с.л.накълцан зелен лук, 1 ч.л. смлян черен пипер,1/2 ч.л. подсладител на прах,2 с.л. ябълков оцет, 4 с.л. ескуиза
-доматен студен сос – настъргваш домат, чушка,чесънче или лук,малко сол, черен пипер, за разкош добавяш и 2-3 с.л. ескуиза.
-яйчен -6 с.л. кисело мляко, 3 с.л. ескуиза, 2 сварени яйца,всичко смесваш и пасираш-става нещо като режимна майонеза, а ако добавиш и парченца шунка става направо салатка.
-броколен сос-сварени броколи, пасирани, като ги разбъркаш е малко кисело мляко, ескуиза,чесънче.
-пикантен сос-сос с кисело мляко и печени люти чушлета,пробвах като позапекох люти чушки, полях ги с лимонов сок, няколко капки подсладител,мъничко сол,оставих да постоят така няколко часа,пасирах и добавих 2 с.л. ескуиза, 4 с.л. кисело мляко,ако харесваш пикантно, доста добре се отразява и на посеението в 00
-Сос от червени чушки-3-4 домата,1-2 настъргани червени чушки ,1/2 с.л.лют червен пипер ,сок на 1/2 лимон.Смесваш всички съставки в тиган и вариш на слаб огън за десетина минути
СОСОВЕ ФИЙЛГУД
– 2 с.л.едрозърнеста горчица без захар,2 с.л.накълцан зелен лук, 1 ч.л. смлян черен пипер,1/2 ч.л. подсладител на прах,2 с.л. ябълков оцет, 4 с.л. ескуиза.Всичко се смесва в купа и се бърка до получаването на гладък сос,най-добре ако се пасира
– 4 домата настъргани,1 ч.л. подсладител,1настъргана червена чушка ,1/2 с.л.лют червен пипер(ако харесваш пикантни сосове),сока на 1/2 лимон .Смеси всички съставки в тиган и вари на слаб огън за двайсетина минути.Става много хубав соса, ако се добави 1 ч.л. естрагон, или мента(ама прясна)
– не помня, коя от дамите беше споделила за сос с кисело мляко и печени люти чушлета,пробвах като позапекох люти чушки, полях ги с лимонов сок, няколко капки подсладител,мъничко сол,оставих да постоят така няколко часа,пасирах и добавих 2 с.л. ескуиза, 4 с.л. кисело мляко…стана супер!
– Става и студен сос – настъргваш домат, чушка,чесънче или лук,малко сол, черен пипер, за разкош добавяш и 2-3 с.л. ескуиза.
– Много вкусно става и ако комбинираш 6 с.л. кисело мляко, 3 с.л. ескуиза, 2 сварени яйца,всичко смесваш и пасираш-става нещо като режимна майонеза, а ако добавиш и парченца шунка става направо салатка.
– Много приятен сос се получава и от сварени броколи, пасирани, като ги разбъркаш е малко кисело мляко, ескуиза,чесънче.
Можеш доста различни комбинации да си направиш , зависи от вкуса ти и от това какво имаш налично.Добре е да добавяш нарязани на дребно копър, магданоз.
***
Бележка от Ангуа: някои се повтарят с горните, затова оставих всичко!
за салатките и на мен ми е малко гадничко без мазнинка, ама си правя сосчета с кисело млекце, чесън, копър, понякога добавям екскуиза или извара, където носи на горчица слагам си от тази „Ретро“ горчицата(едрозърнестата без захар), а честичко си ги хапвам с повечко оцет или изцеден лимонов сок и солчица( с нея внимателно де Laughing)….Също така си цедя обезмаслено кисело мляко 0.1 % и си правя салатки с него…….е там е по пипкава работата, ама пък после колко е вкусничко……….А на мен лично екскуизата ми е по вкусна в кремове и десерти…….
Като сос за салата (в чиято основа са домати,краставица, и някаква зелена салата от сорта на марулята) аз винаги си правя предложения от Дюкан СОС ВИНЕГРЕТ и винаги съм страшно доволна: (цитат)
„Сос винегрет с парафиново масло: Това е най-доброто решение, стига да не ви притеснява хроничната диария. Парафиновото масло има две големи предимства: то не съдържа нито една калория и смазва чревния тракт. Така че каквото и да чуете за него, не му обръщайте внимание – употребата му, дори да е дълготрайна, няма да ви създаде проблеми. Единственият му недостатък е разхлабителният му ефект. Така че внимавайте с дозировката.
За да олекотите това трапезно олио, пригответе соса за салатата по следния начин:
една доза парафиново масло,
една доза газирана вода,
една доза горчица
и една или две, според вкуса, дози оцет, може да се добави малко сол и пипер.
Изберете качествен оцет, като например винен оцет, балсамов оцет и особено малинов оцет, който е най-подходящ за този вид сос, защото е едновременно кисел и с плодов аромат.“
Аngua
ян. 17, 2009 @ 16:26:23
feelgood
МЛЕЧЕН смес от кисело мляко, чубрица ,счукан чесън, сол и лимон. Може да се използва като сос или марината,като така маринованото месо престоява около 12 часа в последствие се пече на скара или във фурна
Сосче горчично-2 с.л.едрозърнеста горчица без захар,2 с.л.накълцан зелен лук, 1 ч.л. смлян черен пипер,1/2 ч.л. подсладител на прах,2 с.л. ябълков оцет, 4 с.л. ескуиза
-доматен студен сос – настъргваш домат, чушка,чесънче или лук,малко сол, черен пипер, за разкош добавяш и 2-3 с.л. ескуиза.
-яйчен -6 с.л. кисело мляко, 3 с.л. ескуиза, 2 сварени яйца,всичко смесваш и пасираш-става нещо като режимна майонеза, а ако добавиш и парченца шунка става направо салатка.
-броколен сос-сварени броколи, пасирани, като ги разбъркаш е малко кисело мляко, ескуиза,чесънче.
-пикантен сос-сос с кисело мляко и печени люти чушлета,пробвах като позапекох люти чушки, полях ги с лимонов сок, няколко капки подсладител,мъничко сол,оставих да постоят така няколко часа,пасирах и добавих 2 с.л. ескуиза, 4 с.л. кисело мляко,ако харесваш пикантно, доста добре се отразява и на посеението в 00
-Сос от червени чушки-3-4 домата,1-2 настъргани червени чушки ,1/2 с.л.лют червен пипер ,сок на 1/2 лимон.Смесваш всички съставки в тиган и вариш на слаб огън за десетина минути
Аngua
ян. 17, 2009 @ 16:28:18
Lucie
СОСОВЕ ФИЙЛГУД
– 2 с.л.едрозърнеста горчица без захар,2 с.л.накълцан зелен лук, 1 ч.л. смлян черен пипер,1/2 ч.л. подсладител на прах,2 с.л. ябълков оцет, 4 с.л. ескуиза.Всичко се смесва в купа и се бърка до получаването на гладък сос,най-добре ако се пасира
– 4 домата настъргани,1 ч.л. подсладител,1настъргана червена чушка ,1/2 с.л.лют червен пипер(ако харесваш пикантни сосове),сока на 1/2 лимон .Смеси всички съставки в тиган и вари на слаб огън за двайсетина минути.Става много хубав соса, ако се добави 1 ч.л. естрагон, или мента(ама прясна)
– не помня, коя от дамите беше споделила за сос с кисело мляко и печени люти чушлета,пробвах като позапекох люти чушки, полях ги с лимонов сок, няколко капки подсладител,мъничко сол,оставих да постоят така няколко часа,пасирах и добавих 2 с.л. ескуиза, 4 с.л. кисело мляко…стана супер!
– Става и студен сос – настъргваш домат, чушка,чесънче или лук,малко сол, черен пипер, за разкош добавяш и 2-3 с.л. ескуиза.
– Много вкусно става и ако комбинираш 6 с.л. кисело мляко, 3 с.л. ескуиза, 2 сварени яйца,всичко смесваш и пасираш-става нещо като режимна майонеза, а ако добавиш и парченца шунка става направо салатка.
– Много приятен сос се получава и от сварени броколи, пасирани, като ги разбъркаш е малко кисело мляко, ескуиза,чесънче.
Можеш доста различни комбинации да си направиш , зависи от вкуса ти и от това какво имаш налично.Добре е да добавяш нарязани на дребно копър, магданоз.
***
Бележка от Ангуа: някои се повтарят с горните, затова оставих всичко!
Аngua
ян. 19, 2009 @ 12:20:06
Tumba_lumba
за салатките и на мен ми е малко гадничко без мазнинка, ама си правя сосчета с кисело млекце, чесън, копър, понякога добавям екскуиза или извара, където носи на горчица слагам си от тази „Ретро“ горчицата(едрозърнестата без захар), а честичко си ги хапвам с повечко оцет или изцеден лимонов сок и солчица( с нея внимателно де Laughing)….Също така си цедя обезмаслено кисело мляко 0.1 % и си правя салатки с него…….е там е по пипкава работата, ама пък после колко е вкусничко……….А на мен лично екскуизата ми е по вкусна в кремове и десерти…….
Zarka Barka
ян. 21, 2009 @ 21:23:22
Като сос за салата (в чиято основа са домати,краставица, и някаква зелена салата от сорта на марулята) аз винаги си правя предложения от Дюкан СОС ВИНЕГРЕТ и винаги съм страшно доволна: (цитат)
„Сос винегрет с парафиново масло: Това е най-доброто решение, стига да не ви притеснява хроничната диария. Парафиновото масло има две големи предимства: то не съдържа нито една калория и смазва чревния тракт. Така че каквото и да чуете за него, не му обръщайте внимание – употребата му, дори да е дълготрайна, няма да ви създаде проблеми. Единственият му недостатък е разхлабителният му ефект. Така че внимавайте с дозировката.
За да олекотите това трапезно олио, пригответе соса за салатата по следния начин:
една доза парафиново масло,
една доза газирана вода,
една доза горчица
и една или две, според вкуса, дози оцет, може да се добави малко сол и пипер.
Изберете качествен оцет, като например винен оцет, балсамов оцет и особено малинов оцет, който е най-подходящ за този вид сос, защото е едновременно кисел и с плодов аромат.“