Рецепта cote

Продукти:

  • 500 гр. пресни гъби
  • 1 кг. прясно зеле
  • 1 кисела краставичка (режимна – да е без захар!)
  • 1 глава лук
  • 2 суп. лъжици доматено пюре
  • 1-2 капки подсладител
  • сол
  • пипер
  • дафинов лист

Зелето се нарязва ситно и с малко вода и оцет се задушава около 40 минути. Добавяме доматеното пюре, ситно нарязаната краставичка, подсладителя, солта и подправките и се оставя на огъня за още 15-20 минути.
Гъбите се почистват, измиват и кипват за около 10-15 мин., след което се отцеждат, нарязват на дъгички. “Запържва” се лукът (без мазнина!)и се смесва с гъбите, солта и пипера. Половината от задушеното зеле се изсипва в тавичка, върху него се разполага гъбената смес и се покрива с останалото зеле.
Ястието може да се приготви и от кисело зеле, като се заменят пресните гъби със сушени или мариновани.

Бележка от Ангуа: Имайте предвид, че киселото зеле е солено, може предварително да го изкиснете малко…

Advertisements