Рецепта mama mima

  • 1 опаковка пилешки воденички /филе/ – 500 гр.
  • 100-150 гр. гъби
  • 3 средни глави лук
  • 2-3 печени чушки /може и 2 сурови/
  • 2 домата /доматена салца – да е режимна – без захар и мазнина/
  • черен пипер
  • чубрица
  • сол на вкус
  • червен пипер
  • 1-2 капки подсладител

Сваряваме пилешките воденички добре. Ако се използва филе е необходимо да се нареже на малки парченца. Нарязваме гъбите, лука и чушките на парченца. В тиган задушаваме с малко водичка лука, филето, гъбите и чушките. Когато поомекнат, добавяме  доматите – нарязани или пасирани. Слагаме подправките и опитваме. При по-кисел вкус добавяме подсладител за убиване на киселата жилка. Ако използвате воденички, ги добавете при лука и гъбите преди доматите. Аз разпределих в гювечета и дозапекох до сгъстяване на соса от доматите. По желание добавете нарязан магданоз.

Рецепта: Сексиекси

  • 1 кг. пилешко месо
  • 4-5 глави лук
  • 1 буркан гъби
  • 2 с. л. доматено пюре
  • 1 ч. л. червен пипер
  • сол
  • подправки на вкус
  • по желание: яйца, печени чушки

Месото, нарязано на кубчета, се запича на тиган без мазнина. Лукът, нарязан на шайби, се задушава в размитото с малко вода доматено пюре, добавят се гъбите, месото и подправките. Долива се още малко вода и се вари на бавен огън 30 мин.
Може да изсипете кавърмата в гювечета с по едно яйце отгоре и готово.

Може да се добавят и печени чушки.

Бърза пилешка кавърма

Рецепта Sari4ka

  • вакуумирани печени пилешки филенца (бяло месо) – по-добре домашно приготвено пилешко – купените са често с много сол и нережимни съставки!!!
  • 1 голяма глава лук
  • 3-4 скилидки чесън
  • 1/2 връзка магданоз
  • 1 голям домат
  • подправки на вкус

Взимат се готови печени пилешки филенца, нарязват се на ивици. 1 голяма глава лук се нарязва на тънки лунички и заедно с пилешките парченца се изсипват в сух тефлонов тиган. Сипва се мъъничко водичка, за да не загаря и се задушава, докато лукът омекне. Прибавят се скилидките чесън, нарязани на тънки филийки + настъргания домат. Подправки на вкус, аз сложих малко Пикантина и черен пипер. Задушава се на умерен огън до желана гъстота, ако обичате повече сос, сложете повече домати… въобще рецептата предлага възможност за всякакви вариации, аз само споделям идеята ) Отгоре се поръсва обилно с наситнен магданоз. По желание може да се “завие” в омлет.

снимка: Sari4ka


Кокоша кавърма

Рецепта: Тази същата

  • кокошка
  • царевично нишесте
  • кромид лук 1-2 глави
  • чубрица
  • червен пипер 1/2 чаена лъжичка
  • сол на вкус

След като се почисти и измие, кокошката се нарязва на парчета, които се варят в подсолена вода 30 минути. След това се задушават заедно със ситно нарязания лук  в малко вода, поръсват се с червения пипер, заливат се с водата, в която са сварени първоначално, и се варят до омекване на месото. Към соса на ястието се прибавя при непрекъснато разбъркане царевичното нишесте и се слага чубрицата. След десетена минути ястието се отстранява от огъня. При поднасянето му чубрицата се изважда.

Забележка: Внимание относно това какво количество нишесте се слага, разрешената дневна доза е 1 ч. л.

Рецепта Rodeyna, публикувана като коментар

  • 500 гр пилешко филе
  • 3 големи глави лук
  • 1 с. л. соев сос
  • 3 яйца

Нарязваме 500 гр пилешко филе на кубчета и го сваряваме. Прехвърляме месото в тиган, прибавяме нарязания лук и сипваме малко от бульона. Задушаваме добре до пълна готовност на месото и лука, като овкусяваме с 1 с. л. соев сос. Прибавяме 3 яйца и разбъркваме добре. Приятен апетит :)