Dari68
http://dnes.dir.bg/2009/02/15/news4001702.html

Можем да ядем яйца на воля
15 февруари 2009 / News.dir.bg
Британски учени развенчаха мита за вредното въздействие от консумацията на повече от три яйца на седмица, съобщи РБК, цитирана от БГНЕС.
Според последните изследвания, и по-голямо количество изядени яйца не пречи на контрола над холестерола. Според учените от университета на Съри повечето хора могат да ядат толкова яйца, колкото пожелаят, без да се притесняват за здравето си.
Ограничението от три яйца седмично е погрешно и се базира на стари данни. Според експертите, чието изследване е публикувано в списание Nutrition Bulletin, наситените мазнини, които се съдържат в големи количества в яйцата, не са заплаха за човешкото здраве. Според ръководителя на изследването професор Брус Грифин, яйцата са важна съставка на здравословната диета, тъй като съдържат множество хранителни вещества.
Грифин подчертава, че само една трета от холестерола в кръвта ни се приема чрез храните. По-голямата част от него се получава от затлъстяването, вредните навици и липсата на физическа активност, които влияят на риска от възникване на сърдечносъдови заболявания. За да се намали нивото на холестерола, по-важно е да се намали употребата на тлъсто месо, необезмаслени млечни продукти и брашнените изделия, подкрепя го и Виктория Тейлър, главен диетолог на Британския кардиологичен фонд (BHF).
***
Бележка от Ангуа: лично аз не съм съгласна със статията и конкретно с „повечето хора могат да ядат толкова яйца, колкото пожелаят, без да се притесняват за здравето си“ – вярно, 3 яйца седмично е доста малко (с което също не съм съгласна, според еднокринолог е нормално при редовна консумация – 1 яйце на ден за здрав човек), но чак пък „колкото желаем“…. Обърнете внимание на думата „повечето“…
Advertisements