Рецепта Good food 7/2008, адаптирана за режима от Крикри

  • 10 яйца
  • 2 ситно накълцани тиквички
  • 3 ситно накълцани стръка зелен лук
  • 4 печени чушки от буркан, отцедени и накълцани
  • 1 смачкана скилидка чесън
  • по желание 1 люто чушле, без семки, ситно накълцано

За плънката:

  • 300 гр извара
  • 5-6 с. л. кисело мляко
  • 4 с. л. накълцан див лук
  • 2 с. л. нарязан босилек

Изварата се разбърква с киселото мляко на пастет, добавят се подправките. Подправя се със сол и черен пипер.

Забележка: Изварата и киселото мляко могат да се заменят с крема сирене лайт, ако е достатъчно обезмаслено.

Приготвяне на омлетите:

Яйцата се счупват по 5 в 2 купи. Разбиват се леко и се овкусяват с черен пипер и сол. Задушават се тиквичките със зеления лук за 10-тина минути. Оставят се да изстинат и се добавят към яйцата в едната купа с още малко сол и черен пипер.

В другата купа се слагат чушките, чесъна, лютото чушле, сол, черен пипер.

От всяка смес се правят по 3 омлета.

Изсипва сев тиган 1/3 от сместа, да покрие дъното равномерно. Пържи се, докато яйцата се стегнат и станат светлокафяви отдолу. Покрива се тигана с чиния и се обръща омлета в нея. Плъзва се обратно в тигана и се изпържва и от другата страна.

Взема се дълбока тавичка за кекс с размерите на тигана, застила се с чисто фолио. Избира се най-хубавия омлет с чушка и се поставя в тавичката с хубавата страна отдолу. Намазва се с плънката и се поставя единия от омлетите с тиквички. Загръща се с фолиото и се охлажда до 24 часа.

За сервиране се обръща върху плато и се маха фолиото. Може да се украси със зелена салата. Сервира се нарязана на триъгълни парчета.