Рецепта Unknown_lady

Необходими продукти за 4 порции

  • 500 г по-едри белени скариди
  • 150 мл сухо бяло вино /може да се замени с вода или съа 100 мл вода+50 мл вино/
  • 1 ч. л. едрозърнеста горчица
  • 1/4 ч. л. червен пипер
  • 1 бр. лимон
  • 2 бр. дафинов лист

За соса:

  • 3 с. л. винен оцет
  • 2 с. л. вода
  • 2 с. л. нарязан пресен босилек
  • 2 с. л. нарязан пресен копър
  • 1 ч. л. пресован чесън
  • 1 ч. л. сол
  • 1 ч. л. дижонска горчица
  • 1/2 глава нарязан на ситно лук

За салатата:

  • 1 бр. зелена салата
  • 4 бр. домати
  • 6 бр. пресни печурки
  • 1 ч. ч. кълнове по избор (люцерна, жито, слънчоглед, соя)

Начин на приготвяне
1.В по-голям тиган се смесват виното, горчицата, пиперът, дафиновите листа и лимонът. Прибавя се вода, която да напълни 2/3 от съда и се слага да заври на силен огън. Прибавят се скаридите и се варят 3-4 мин., докато порозовеят. Прецеждат се и се охлаждат. Отстраняват се дафиновите листа.
2.Сосът се приготвя, като в шейкър или в буркан с винтова капачка се размесват добре  оцетът, водата, босилекът, копърът, чесънът, горчицата и лукът.

3.Скаридите се поставят в купа и се заливат със соса. Поставят се в хладилника да се охладят добре.
4.Подреждат се в чиниите за сервиране – най-отдолу се поставят листата от зелената салата, върху тях се слагат кълновете, скаридите и наоколо се подреждат парченца домати и гъби. Гарнира се с клончета копър по желание.

Може да се гарнират скаридите само с печени на грила гъби печурки.

За П период също става, но без салатата.