Рецепта mandarinkata
Първо ми се иска да вметна, че не претендирам за някакви особени кулинарни умения и тази рецепта може да срещне известни критики от страна на опитните готвачки, но…реших да я споделя с всички, които искат малко разнообразие и тези, които си мислят, че не могат да готвят . Давам напълно автентичния вариант без подобрения и корекции.
Продукти:
- 400-500гр. пилешки кълки (бутчета; пилешко месо)
- 2 средно големи глави лук
- 1 голяма зелена чушка
- 2 тиквички ( тъмно зелени), ако няма – обукновени
- около 300 мл. консервирани домати (без захар!)
- сол
- черен пипер
- червен пипер
- джоджен
Махнах кожата на кълките и ги сложих да се варят в около 2л. подсолена вода. Малко след това добавих нарязаните на ситно лук и чушка и оставих да врат на средно силен огън. След около 20 мин. добавих нарязаните на полумесеци тиквички и подправих с всички изброени подправки (без солта). Оставих за още 30 мин. (или докато пилето се свари почти напълно) и прибавих доматите. След още 15 мин. яхнийката беше готова. Допълнително си поръсих порцията с чили.
Разбира се всякакви вариации са възможни, примерно да се пропусне чушката, да се добавят гъби или да се подправи с други мерудии.
Вашият коментар