Рецепта feelgod

  • телешки шницели 6 бр
  • 1 малка кисела краставичка, нарязана на ивички
  • 1 сварено яйце
  • пилешко филе 300 гр
  • 500 гр пилешки дробчета,
  • 1/2 сварен телешки език
  • 1 тиквичка
  • 1 патладжан
  • 1 домат
  • кутийка екскуиза 0,2%
  • 1 връзка копър
  • 4 скилидки чесън
  • 100 мл прясно мляко 0,1%
  • 4 желатина
  • 1 с. л. Маги пиле
  • цветчета магданоз – за украса
  • 2 с. л. нарязан на дребно магданоз
  • 1 ч. л.  хрян
  • 1 ч. л. розмарин
  • 1 ч. л. естрагон
  • 1 ч. л. горчица
  • 1 ч. л. смлян черен пипер

Телешките шницели се начукват, леко се осоляват и се запичат на нагорещен тефлононов тиган по 5 мин от страна,  като често се обръщат. Долива им се смес от 100 мл прясно мляко, горчицата и естрагона. Оставят се да се задушат, свалят се от котлона и се прибират в тенджерка от йенско стъкло под капак, а соса от печенето им се отделя. Пилешкото филе се нарязва на филии, запича се на тефлонова скара и се прибира при телешките шницели. На тефлонова скара се запичат нарязаните на филийки тиквички, патладжана (предваритено леко осолен и отцеден) и домата. Дробчетата се запичат в тава с повечко вода (да ги покрива наполовина – хем да се варят, хем да се пекат), като добавям 1/2 ч. л. Маги пиле и розмарина. Когато са готови, се намачкват с преса за картофи и се смесват с 2 с. л. ескуиза и черния пипер. Течността, отделена от задушаването на телешките шницели, се  смесва с 2 ч. ч. топла вода, 1/2 с. л. Маги пиле, пасирания чесън, хряна и нарязания на дребно копър – това е за заливка. Езикът е предварително (най-добре от предния ден) добре сварен, обелен, нарязан на филийки и само леко осолен. Във форма за торти със свалящ се борд се нареждат телешките шницели, патладжана и тиквичките  перпендикулярно на ръба, така че леко да се застъпват и да висят навън от ръба (редуващи се ивици – телешки шницел, патладжан и тиквичка). Намазват се с екскуиза навсякъде отвътре, а  на дъното се нареждат ред пилешко филе, над него филийките домати, върху тях се разстила  пастета от пилешки дробчета,  разбъркан с 2-те с. л. нарязан на дребно магданоз , после филийки патладжан. Отгоре се нареждат  кръгчета от езика, пак пилешко филе, върху тях тиквички. Върху последния ред се обръщат висящите краища на телешкото филе и тиквичките. Най-отгоре се нареждат  листенца магданоз, кръгчета от свареното яйце и ивици кисела краставичка.

Приготвяне на желиращата смес:

В 3 кафени чашки хладка вода се разтварят 4 желатина. Добре набъбналият желатин се слага на слаб огън (може на водна баня) и се бърка докато стане на прозрачен сироп. Внимава се да не  заври. След всеки ред, докато се нарежда тортата, се полива по малко от желиращата смес, смесена със заливката, накрая пак се залива с нея. Слага се  в хладилник да се желира. На следващия ден се изважда от хладилника, маха се  борда. Украсява се с домат и розички екскуиза.