Mma Ramotswe

според последните изследвания висок прием на протеини също може да доведе до увеличен инсулин

krikri

Има и няколко практически потвърждения на тази теза. Няколко момичета  се оплакваха от повишена кръвна захар след спазване на режима. Много се чудихме как нисковъглехидратен режим може да доведе до това.

Jenusha

Искам само да кажа,  че в България се правят все повече финансирани отвън научни изследвания по въпроса за метаболитния синдром и инсулиновата резистентност в частност и има все повече публикации, но не са в Интернет.  Има и няколко популярни брошури.

По въпроса за инсулиновата резистентност, аз също съм с такава. Започнах режима точно заради това заболяване и съм абсолютно убедена, че повечето пълни хора (особено тези с голяма коремна обиколка) трябва да изследват инсулина си с натоварване и мастния си профил. За съжаление, тези изследвания рядко се предписват от лекарите в България, дори и от ендокринолозите. Заболяването е все още с неизяснен произход, хубаво е, че напоследък все повече се говори и затова си позволявам да пиша тези думи. От много четене стигнах до извода, че хранителния режим е много важен. Независимо от всички противоречиви мнения, за мен, дасега поне, режимът на Дюкан е подходящ. Разбира се, всеки трябва сам да направи собствените си проучвания и да вземе решения си. Основният ми мотив е, че при метаболитния синдром, част от който е инсулиновата резистентност, освен всичко друго понякога се достига и до стеатоза, която преминава в стеатозен хепатит (нарушени функции на черния дроб), при които е препоръчително да се спазва нискомазнинен режим. Нисковъглехидратният е определено наложителен. И се получава режим на Дюкан в крайна сметка. Разбира се, това важи и за трета и четвърта фаза, така че е доста сложно. Но това са частни случаи и си позволявам да пиша това, защото със сигурност има и други момичета с този проблем.

Advertisements