Заек с фенел

Заек с фенел

Заек с фенел (резене) на фурна

Време за приготвяне: 1-2 часа + 1 денонощие в саламура
Степен на сложност: средно трудно

Продукти:

  • половин заек
  • 1 фенел
  • двойна шепа гъби
  • половин тиквичка
  • 1 глава лук
  • половин глава чесън на скилидки
  • 3-4 дафинови листа
  • оцет
  • сол
  • червен пипер и други подправки по избор

Приготвяне:

Заекът се разфасова, измива се и се слага в саламура от вода, оцет и дафинов лист за едно денонощие в хладилника. Целта е месото да стане по-крехко и да не мирише. На другия ден се измива отново и се слага да ври за около 20 минути. Фенелът се почиства като се изрязват зелените части и се премахва твърдата сърцевина. Нарязва се и се слага да ври заедно със заека.

През това време в йената се подреждат другите зеленчуци. Добавят се заека и фенела, заедно с част от бульона и подправки по избор. Пече се под капак до готовност (минимум 40 минути). Фенелът придава свеж, средиземноморски вкус на яденето, с леки нотки на анасон и копър. Подобрява храносмилането и помага при газове в стомаха и червата. Фенела е също и лек диуритик. Облекчава глада и поради тази причина се е смятал за лекарство против надебеляване в ренесансова Европа.