Перлата
Състав на купения бакпулвер: набухватели, натриев бикарбонат, натриев пирофосфат, царевично нишесте.
Рецепти за режима на Пиер Дюкан
Приспадате ли лененото семе от количеството трици за деня? Фрапучино
май 5, 2008
Перлата
Състав на купения бакпулвер: набухватели, натриев бикарбонат, натриев пирофосфат, царевично нишесте.
Приспадате ли лененото семе от количеството трици за деня? Фрапучино
Дидо за Дюкански „бейк ролс със… | |
Mateva Svet за Заек, задушен в гювеч | |
beheta за Как се приема лененото се… |
baci
май 05, 2008 @ 15:08:45
Нелина
относно бакпулвера, правете си го самички, съотношението е 2 към 1: от сладкари го знам и те така го ползват: една чаена лъжичка /равна/ сода бикарбонат и 1/2 лимонена киселина, нормалната доза за едно печиво.
Аngua
май 05, 2008 @ 16:36:39
ЗлаВещица
И аз да се изкажа за содата и бакпулвера. Както е писал някой по-напред, бакпулверът е сода, смесена с лимонтозу (ако бъркам правописа ще ме извините, винаги съм се чудела как точно се пише, срещала съм дори и лимонтоузу). Та то било за „угасяване“ на содата. Става и сам да си го направиш, купуваш си ги поотделно и ги смесваш. Ако нямаш лимонтозу, може да се сложи в содата малко оцет (тогава кипва и пак „угасва“). Слага се в рецептите, където няма кисело мляко. Ако в рецептата има мляко, содата се слага в него и се смята, че е достатъчно за „угасването“. Лично на мен, ако сложа сода, ми мирише на сода и не ми е приятно, а незнайно защо бакпулверът не ми мирише. Ако нямам бакпулвер, използвам сода, но гледам да го избегна.
Аngua
май 05, 2008 @ 16:36:59
джани
пише се лимонтозу (limontozu, буквален превод – лимон на прах)
Аngua
май 05, 2008 @ 16:37:14
Зарибената
Правя си „домашен“ бакпулвер – 1 равна чаена лъжичка сода бикарбонат + 1/2 чаена лъжичка лимонтозу, разбъкани добре. Това е за цяла доза. Ако ми трябва за кексчетата, си слагам във вече готовото тесто 1/5 ч. л. содичка и върху нея наръсвам малко лимонтозу, разбърквам цялата смес много добре и… получава се.
Аngua
май 05, 2008 @ 16:37:38
Не_съм
За домашния бакпулвер. Аз много рядко си купувам готов такъв, а и не виждам смисъл, защото бакпулверът е сода + лимонена киселина + царевично нишесте в равни количества. 1 пакетче бакпулвер съдържа 3 чаени лъжички от гореспоменатата смес, за домашен са ти нужни 1 равна лъжичка сода и толкова лимонена киселина. До сега не съм си играла да ги смесвам, когато готвя, просто слагам лимонената киселина, разбърквам добре да се разтвори и тогава добавям содата, разбърквам да шупне и до сега не съм имала проблеми. Ако нямам случайно сода или ме мързи да отварям нов пакет, например, ползвам оцет, ама го ползвам на око и вкус, та количества не знам. Та така, в домашния бакпулвер няма никаква чак такава философия.
Сега прочетох рецептата за бакпулвер в блогсайта, там просто лимонената киселина е по-малко затова мирише на сода, аз слагам повечко лимонена киселина, защото предпочитам киселото.
Аngua
май 05, 2008 @ 16:37:45
evich
Бакпулверът съдържа сода за хляб и лимонтузу – почти по равно, малко по-малко от содата, защото иначе сладкишът мирише яко на сода и не е приятно и освен това става тъмно жълт!
Rayna Vasileva
май 15, 2011 @ 12:02:33
Molia vi,bixte li mogli da mi otgovorite:1 paketche limonena kiselina na soka na kolko limona se ravniava?