Начало

Водата


Толкова е просто, но толкова често пренебрегвано. Водата – материята на живота. Около 70 % от земната повърхност е покрита с нея, както и същото количество в нашето тяло. Водата е нужна за всеки един метаболитен процес, включително синтеза на протеини. Ако тренирате интензивно, най-простото нещо, което трябва да направите, за да помогнете на тялото си, е да пиете повече вода.

1. Водата не Ви достига
Содата и кафето не се броят. Всъщност, въпреки че са течни напитки, кофеинът в двете има действие на диуретик и причинява загуба на течности. Когато това се случи (виж точка 4.), тялото започва да складира вода. Според общите разбирания 6-8 чаши с вода са достатъчни за един ден. Но тъй като сте трениращи хора, Вие имате нужда от още. Целете да изпивате поне по 2-4 литра вода в зависимост от вашите размери и нужди.

2. Водата изчиства токсините в тялото
Водата прочиства токсините и остатъчните продукти от тялото ни. Тя е особено важна при високо-протеиновите диети, тъй като спомага за премахването на излишния азот, уреята (токсично съединение) и кетонните телца. Ако приемате много храна, за да качвате мускулна маса, тогава имате нужда дори от още повече вода, за да спомагате за работата на бъбреците.

3. Водата помага за стопяването на мазнините
Без достатъчно вода бъбреците не могат да функционират пълноценно. Когато това се случи, част от „натоварването“ се прехвърля към черния дроб. Той преработва натрупаната мазнина в тялото за енергия. Ако черният дроб върши част от работата на бъбреците, тялото Ви гори по-малко мазнини, т. е. вместо да гори, вашият дроб се заема с друга дейност и започвате да трупате излишни килограми. Като допълнение можем да споменем, че пиенето на вода създава чувство за ситост и така огладнявате по-рядко и намаляте приема на храна.

4. Водата намалява задръжката на течности
Обратно на общоприетото разбиране, пиенето на вода всъщност може да Ви помогне да изчистите излишните течности. Когато водата се приема рядко или в малки количества, тялото започва да мисли, че има недостиг и започва да я складира, за да има резерв при случай на нужда. Тя се складира в допълнителни клетъчни пространства и кара кожата ви да изглежда мека и пухкава.

5. Водата се грижи за здравето Ви
При ниско съдържание на вода, тялото започва да си я добива от органи като дебелото черво. Когато това се случи, се стига до запек. Освен всичко, водата Ви позволява да храносмилате приетата храна много по-ефективно. Това важи в пълна сила особено когато приемате над 4 000 ккалории на ден.

6. Водата помага на хората, които консумират много сол
Ако водната задръжка е хроничен проблем, значи тя може да бъде причинена от голямото количество на сол в приеманите храни. Колкото повече се храните със солени ястия, толкова повече тялото се опитва да задържа вода с цел да намали концентрацията на сол. Моят съвет е или да ядете по-безсолно, или да пиете повече вода.

7. Водата спомага за по-доброто усвояване на приетите хранителни добавки
Суплементи като креатина работят като привличат водата в мускулните клетки, при което се създава анаболна обстановка, нужна за растеж. За да действа в цялата си ефективност, креатинът има нужда от голям прием на вода. Освен това, ако тренирате тежко и интензивно, то тогава имате нужда от основни витамини в по-големи от обикновените количества. Много от тях са водно-разтворими и водата е ключът към тяхното ефективно действие.

Ресурси: http://www.bb-team.org/articles/1014

От Крикри

Диетата трябва да е много богата на вода. Тя помага да се изхвърлят отпадъчните вещества, пречиства организма и подобрява резултатите от диетата. Водата е най-добрият естествен диуретик. Да се опитваме да отслабнем, без да пием вода и да изхвърляме токсините, е не само опасно за организма, но и може да намали, дори съвсем да блокира загубата на тегло и да обезмисли положените усилия. Ако отпадъците, отделени от организма по време на диетата, не са изхвърляни редовно от бъбреците, натрупването им ще прекрати горенето на мазнините и оттам – загубата на тегло, дори ако диетата е педантично спазвана. Съчетанието от вода и чисти белтъчини оказва мощно въздействие върху целулита. Водата прониква във всички тъкани, включително и в целулита, прониква чиста, а излиза солена и пълна с отпадъци. Вода се пие по всяко време на деня, дори и особено по време на хранене. Изпитата по време на хранене вода увеличава обема на погълнатата храна, разширява стомаха и предизвиква чуство за пълнота, което е първият признак на заситата. Една чаша вода или друга течност межди 17 и 20 ч. много често е достатъчна, за да убие желанието за храна. Чаша чай на закуска, чаша вода сутринта, две чаши на обяд, една следобед и две на вечеря – ето, че сте изпили 2 литра, без да се усетите. Най-подходящи са слабо минерализираните, разхлабителните и леко диуретичните води – Девин – минерална и особено изворна (аз пия изворна Девин), Банкя, Хисаря, Горна Баня, Меричлери, Брезник, Брястово.

20 коментара (+add yours?)

  1. mmg
    февр. 18, 2008 @ 19:31:45

    Пия много вода откакто се помня. Предполагам, че не е проблем да се пият повече от 2 л. дневно, нали?

    Отговор

  2. baci
    февр. 18, 2008 @ 19:55:30

    Мисля, че 2 литра е нормално количество дори.

    Отговор

  3. mmg
    февр. 18, 2008 @ 20:14:48

    2 литра е ясно, а повече? Не е ли прекалено много и не се ли издува стомаха? Досега съм съм изпила поне 2.5 л., а докато си легна, ще изпия още най-малко половин, и през нощта пия вода дори.

    Отговор

  4. Pst
    февр. 19, 2008 @ 09:55:13

    Колкото повече вода, толкова по-добре. Никъде не прочетох, дали водата може да се подслади с мед примерно, въобще мед може ли да се употребява?

    Бележка от Angua: Мед не е разрешен (поне не в първа и втора фаза)

    Отговор

  5. Дида
    февр. 19, 2008 @ 10:03:40

    Медът, доколкото знам, изобщо е забранен в тази диета.

    Отговор

  6. Djo
    мар. 28, 2008 @ 15:57:26

    някъде четoх за водата, че някакъв спортист пил по 20 литра вода на ден, заради усилените тренировки… че се стигнало до там, че си увредил бъбреците от големия прием на вода. Лично той даде съвет, до 3 литра

    Отговор

  7. Tazz
    май 12, 2008 @ 20:32:39

    Пийте вода и не се бойте! Успех с диетата и горе главата!

    Отговор

  8. poli
    юни 11, 2008 @ 08:05:55

    не е хубаво да се прекалява с количеството дневно приемана вода, защото се затормозява сърцето.

    Отговор

  9. krikri1
    юни 11, 2008 @ 09:33:55

    Водата е полезна, но не трябва да се прекалява. Максимум 3 л. дневно. Ако не се пие достатъчно вода, се увреждат бъбреците, особено ако се спазва протеинов режим като Дюкан. Ако се пие прекалено много, пак не е полезно за бъбреците. Претоварват се, сърцето също. Добре е също така вода да се пие равномерно през целия ден, а не само вечер например.

    Отговор

  10. Аngua
    юни 12, 2008 @ 18:11:27

    V_pet

    Понеже видях, че пак се коментира за количеството вода – искам само да изкажа и моето мнение – трябва да се пие минимум 2,5 л. вода на ден, независимо да ли сме на диета или не.
    Човек за 24 часа изпишква около 1,5 л. + 0,3 л. (с фекалиите)+ 0,7 л. (с издишването си)= 2,5 л .вода се изхвърля от организма.
    Така че, мили момичета, пийте достатъчно количество вода (а да не говорим, че и клетките ни започват по-бързо да остаряват).

    Отговор

  11. Аngua
    юни 12, 2008 @ 18:17:41

    V_pet

    За водата в издишването: Със самото издишване се отделят и микроскопични капчици вода (ако например дъхнеш върху огледало, то се вижда, че има и вода)

    Отговор

  12. Аngua
    юни 12, 2008 @ 18:24:13

    svetlat

    За водата:
    Насилваш се и пиеш, освен споделеното от V pet, и Фенси е права – сега през лятото и потоотделянето е по-голямо – губим вода и оттам.
    Събуждаш се и пиеш чаша вода, закусваш и пиеш чаша вода, пишкаш и отиваш да пиеш вода, похапваш и пиеш вода, може и чай, айран, степче.
    Най-хубаво е чистата вода.
    Друго нещо, което обикновено се пропуска и не му се обръща внимание – кафето дехидратира организма и за да си наваксаш загубеното от кафето, трябва да изпиеш три пъти по-голямо количество вода от количеството на кафето. Примерно – 50 гр. кафе – трябва да изпиеш 150 гр. вода.
    Наистина е много важно да се пие вода, естествено прекомерната употреба е вредна. Също пиенето на вода в големи количества наведнъж е още по-вредно, води до „воден удар“ – често срещано при спортистите и много опасно.
    Теоретично необходимото минимално количество вода се смята 30 мл. вода на килограм телесно тегло.
    10 кг. – 300 мл. вода
    20 кг. – 600 мл. вода
    30 кг. – 900 мл. вода
    50 кг. – 1500 мл. вода (1,5 л.)
    60 кг. – 1,8 л. вода и т.н.

    Отговор

  13. swimmer
    юли 13, 2008 @ 10:46:55

    Zdravejte,
    kakva mineralna voda se preporychva za tazi dieta@
    ***
    Бележка от Ангуа: молим пишете на кирилица!

    Отговор

  14. swimmer
    юли 13, 2008 @ 15:06:22

    Здравейте, каква минерална воде се препоръчва? По време на ударния режим може ли да ям лук и чесън?

    Отговор

  15. румяна
    юли 14, 2008 @ 13:47:40

    Абе, хорааааааааааааа, можете ли да четете?
    Първо прочетете книгата и след това приложете диетата. Успех с четенето ооооооооооо!!!!!!

    Отговор

  16. Аngua
    дек. 09, 2008 @ 21:09:20

    Боби1973

    Ето нещо за водата, макар, че изчетох противоречиви мнения, все пак – интернет е:
    http://www.verojaten-spam-dokladwajte-na-moderator/article/5982

    аз не мога да отворя линка, т.е. дава ми грешка и се чудя дали да копирам тук статията – не е много къса…
    ето още нещо – кратко:
    http://www.health.bg/lang_bg/newspaper.php?id=42&p=21

    Отговор

  17. Аngua
    дек. 11, 2008 @ 20:37:33

    feelgood

    Цитат на: Mина
    Може ли да ми обясните, защо трябва да се ограничава водата до 2 литра? Аз пия поне 3 литра на ден и смятам, че така помагам на отслабването като изхвърлям по-бързо токсините и всичко, което задържа течностите в тъканите.

    А дали трябва да са 2 литра? след операцията,при която преди няколко години, чистиха „каменната кариера“,която имах в единия бъбрек,хирурга ми препоръча 3-4 л вода, за да се изчистят бъбреците и да ги активирам да работят…да „предозираме водата“ ми се струва малко невъзможно, това означава да приемем повече , отолкото обикновено бъбреците обработват- капацитета на изхвърляне на вода от организма в покой варира между 800 и 1000 милилитра на час.(ако се натоварваме физически или е много топло, този капацитет се увеличава).Т.е. за да „предозираме“ водата, би трябвало да превишим на тези граници ,едва тогава ще стигнем до невъзможност на бъбреците да се справят с премахването на течностите, а това от своя страна води до задържане на вода в клетките.Порових се малко на тази тема и намерих някои, мисля полезни да се знаят неща:
    Средната дневна нужда от вода и течности за възрастен е около 30-40 куб. см на килограм тегло или за човек, тежък 70 кг, това прави около 2 литра дневно,а за 100 кг – 3,4 литра…Любопитни и полезни факти за водата:
    По-голямо количество вода: бъбреците обичат вода. Ако нямате отоци по тялото (явни или скрити), ако не страдате от бъбречна или сърдечна недостатъчност, то трябва да изпивате не по-малко от 2 литра течности на ден. Така заедно с урината от организма по естествен начин се отделят натрупаните вредни вещества. При недостатъчна употреба на вода на бъбреците им се налага да правят икономии, да я задържат в организма. Съответно се повишава тяхното натоварване – образува се по-малко урина, но по-концентрирана. Приблизително 68 % от хората са хронично дехидратирани. Техният механизъм на жаждата е толкова слаб, че често е бъркан с този на глада. Дори леката дехидратация забавя метаболизма, ускорява стареенето на клетките, намалява устойчивостта към болестите и възстановяването на мускулите след натоварване.
    Изследвания показват, че една чаша вода подтиска среднощния глад в почти 100 % от хората, подложили се на диета
    Недостигът на вода е основната причина, която „отключва“ дневната умора, крампите в краката и пръстите и неспособността на концентрация.
    Проучвания показват, че пиенето на поне 2 литра вода на ден значително облекчава болките в гърба и ставите на 80 % от страдащите.
    Приемането на литър и половина вода на ден намалява риска от рак на дебелото черво с 45 % , риска от рак на гърдата със 75 % и риска от рак на пикочния мехур с 50 %.

    Отговор

  18. Аngua
    дек. 11, 2008 @ 20:40:48

    Боби1973

    Продължавам темата с водата, за това, който не иска да не чете нататък – ще повторя за всеки случай сигурно за 101ви път – наблюдавайте се, вие сте си най-добрият индикатор и не се насилвайте за нищо.Аз може и да съм сбъркана, но наиситна ако изпия повече от 2л. вода се надувам, качвам кръвното и не ми е добре.Ако има дами в моето положение, сигурно ще се успокоят от статията и няма да се давят в големи количества вода!

    КОЛКО ВОДА ТРЯБВА ДА ПИЕМ? коментари/2
    11 юли 2008, 13:07

    изпрати на приятел
    Разпечатай
    Пре­ка­ле­но чес­то­то пи­е­не на во­да и то мно­го съз­да­ва се­ри­оз­ни проб­ле­ми на бъб­ре­ци­те. Но въп­ре­ки то­ва Ев­ро­па под­к­ре­пи ини­ци­а­ти­ва­та на САЩ да се пие два пъ­ти по­ве­че во­да от пре­ди.
    През 1990 го­ди­на Ми­нис­тер­с­т­во­то на сел­с­ко­то сто­пан­с­т­во и Ми­нис­тер­с­т­во­то на здра­ве­о­паз­ва­не­то на САЩ из­да­ли до­ку­мент, кой­то на­рек­ли “Ди­е­тич­ни прин­ци­пи за аме­ри­кан­ци­те”. Един от те­зи прин­ци­пи се ока­зал пре­по­ръ­ка­та да се пие зна­чи­тел­но по­ве­че во­да, от­кол­ко­то би­ло при­е­то до­то­га­ва. И та­зи пре­по­ръ­ка за­поч­на­ла да се по­пу­ля­ри­зи­ра дос­та ак­тив­но чрез пре­са­та. Твър­дя­ло се, че се на­ла­га пи­е­не­то на мно­го по­ве­че во­да за про­чис­т­ва­не и хид­ра­та­ция на ор­га­низ­ма. Ос­вен то­ва ав­то­ри­те на но­ва­та те­о­рия не приз­на­ва­ли дру­ги­те теч­нос­ти – су­пи, мля­ко, чай, ка­фе – ка­то част от во­да­та, ко­я­то тряб­ва да при­е­ма ор­га­низ­мът. Те ак­тив­но про­па­ган­ди­ра­ли да се пие два пъ­ти по­ве­че во­да – не два, а че­ти­ри лит­ри на де­но­но­щие и то не­за­ви­си­мо от жаж­да­та.
    Съв­сем нас­ко­ро оба­че те­зи пре­по­ръ­ки би­ли под­ло­же­ни на кри­ти­ка в ге­рон­то­ло­гич­на­та на­уч­на ли­те­ра­ту­ра. Ор­га­низ­мът на въз­рас­т­ния чо­век не мо­же да от­де­ля мно­го во­да, по­ра­ди въз­рас­то­ви­те из­ме­не­ния в бъб­ре­ци­те. За­то­ва при из­лиш­на упот­ре­ба, во­да­та се за­дър­жа в ор­га­низ­ма. А при по­ви­ше­на хид­ра­та­ция при ста­ри­те хо­ра мо­же да въз­ник­не та­ка на­ре­че­на­та хи­по­нат­ре­мия, ко­е­то оз­на­ча­ва на­ма­ля­ва­не кон­цен­т­ра­ци­я­та на нат­ри­е­ви­те йо­ни в кръв­та. А не е из­к­лю­че­но да се стиг­не до ин­ток­си­ка­ция на во­да­та по­ра­ди раз­реж­да­не­то на кръв­та.
    Въп­ре­ки то­ва оба­че, ини­ци­а­ти­ва­та на САЩ би­ла под­к­ре­пе­на и от Ев­ро­па. В Лон­дон, по дан­ни на пот­ре­би­тел­с­ки­те об­щес­т­ва, поч­ти 40 на сто от хо­ра­та при­е­мат два пъ­ти по­ве­че во­да от пре­ди. Те са уве­ре­ни, че по то­зи на­чин удъл­жа­ват мла­дост­та си. До­ри в рек­лам­ни­те лис­тов­ки по су­пер­мар­ке­ти­те се по­я­ви­ли при­зи­ви и обе­ща­ния, ня­кои от ко­и­то гла­се­ли: “Из­пи­тай­те вър­ху се­бе си въл­шеб­на­та си­ла на во­да­та! Не ча­кай­те да ожад­не­е­те! Жаж­да­та е приз­нак на де­хид­ра­та­ция, а вие не тряб­ва да поз­во­ля­ва­те ор­га­низ­мът да стиг­не дотам. Во­да­та ще из­чис­ти ор­га­низ­ма от шла­ки­те и ва­ша­та ко­жа ще си вър­не ка­ди­фе­ния и си­я­ещ цвят”.
    Во­да­та, раз­би­ра се, е нуж­на и за бъб­ре­ци­те, и за чер­ния дроб, и за хра­нос­ми­ла­не­то, но не е за­дъл­жи­тел­но тя да се при­е­ма в та­ки­ва го­ле­ми обе­ми.

    ПО­ВИ­ШЕ­НО­ТО ОС­МО­ТИЧ­НО НА­ЛЯ­ГА­НЕ ВО­ДИ ДО НЕП­РЕ­О­ДО­ЛИ­МА ЖАЖ­ДА

    Съ­щес­т­ву­ва оп­ре­де­лен оп­ти­ма­лен во­ден ба­ланс, кой­то е най-бла­гоп­ри­я­тен за фи­зи­о­ло­гич­ни­те фун­к­ции.
    Ня­кои жи­вот­ни от пус­ти­ня­та, ка­то ка­ми­ли­те нап­ри­мер, мо­гат да из­дър­жат без во­да ня­кол­ко дни. Оба­че ка­то се до­бе­рат до во­ден из­точ­ник, те на­вед­нъж из­пи­ват 70-80 лит­ра во­да.
    В ус­ло­ви­я­та на уме­рен кли­мат и съв­ре­мен­ния на­чин на жи­вот хо­ра­та не са об­ре­ме­не­ни с го­ле­ми фи­зи­чес­ки на­то­вар­ва­ния, по­ра­ди ко­е­то те от­де­лят во­да ос­нов­но в ре­зул­тат дей­ност­та на бе­ли­те дро­бо­ве и бъб­ре­ци­те. Мал­ко се из­па­ря­ва чрез ко­жа­та и се от­де­ля през чер­ва­та. Же­ни­те гу­бят око­ло два лит­ра во­да на ден, мъ­же­те – око­ло два лит­ра и по­ло­ви­на. За­гу­ба­та на во­да чрез бе­ли­те дро­бо­ве е пос­то­ян­на ве­ли­чи­на и със­тав­ля­ва око­ло един ли­тър в де­но­но­щие.
    При жи­вот­ни­те и при хо­ра­та об­щи­ят обем упот­ре­бя­ва­на во­да се ре­гу­ли­ра от слож­ни сис­те­ми на нев­ро­ху­мо­рал­ния кон­т­рол и спе­ци­фич­ни ос­мо­тич­ни ре­цеп­то­ри. Те са раз­по­ло­же­ни в хи­по­та­ла­му­са, в чер­ния дроб, в мо­зъч­ни­те съ­до­ве и дру­ги­те ор­га­ни. По­ви­ше­но­то ос­мо­тич­но на­ля­га­не во­ди до по­я­вя­ва­не на жаж­да, ко­я­то на­рас­т­ва спо­ред по­ви­ша­ва­не кон­цен­т­ра­ци­я­та на йо­ни в кръв­та. Дру­ги ре­гу­ла­тор­ни ме­ха­низ­ми пък от­к­люч­ват сек­ре­ци­я­та на слюн­ка. Из­съх­ва­не­то на ус­т­на­та ку­хи­на е ясен сиг­нал, че ор­га­низ­мът се нуж­дае от теч­нос­ти. Жаж­да­та се на­ма­ля­ва до­ри от ед­на глът­ка во­да. Та­къв е ус­лов­ни­ят реф­лекс и той бър­зо из­чез­ва, след ка­то се из­пие не­об­хо­ди­мо­то ко­ли­чес­т­во во­да.

    ИЗ­ЛИШ­НА­ТА ВО­ДА Е ДО­ПЪЛ­НИ­ТЕЛ­НА РА­БО­ТА ЗА БЪБ­РЕ­ЦИ­ТЕ

    Оба­че съ­щес­т­ву­ва и друг при­ро­ден реф­лекс, кой­то за­щи­та­ва ор­га­низ­ма от из­лиш­на­та во­да, за­що­то из­лиш­на­та во­да вре­ди на ор­га­низ­ма. Ако ос­мо­тич­но­то на­ля­га­не в кръв­та спад­не под нор­ма­та, се включ­ват ди­у­ре­тич­ни­те ме­ха­низ­ми. От­де­ля­не­то на во­да чрез бъб­ре­ци­те е ак­ти­вен про­цес, при кой­то про­из­ти­ча об­рат­но ус­во­я­ва­не на йо­ни­те, ами­но­ки­се­ли­ни­те, глю­ко­за­та, ор­га­нич­ни­те ве­щес­т­ва, хор­мо­ни­те и дру­ги.
    Из­лиш­на­та во­да е до­пъл­ни­тер­на ра­бо­та за бъб­ре­ци­те. Жи­вот­ни­те, как­то в при­ро­да­та, та­ка и в ла­бо­ра­то­ри­и­те, не при­е­мат по­ве­че во­да, от­кол­ко­то им дик­ту­ват тех­ни­те фи­зи­о­ло­ги­чес­ки пот­реб­нос­ти. Пе­ри­о­дич­ност­та на от­де­ля­не на во­да с ури­на­та за­ви­си пре­ди всич­ко от обе­ма на пи­коч­ния ме­хур. При чо­ве­ка той ва­ри­ра от 300 до 600 мл. Сте­ни­те на пи­коч­ния ме­хур са елас­тич­ни и мо­гат да се раз­тя­гат. С въз­раст­та оба­че хор­мо­нал­ни­те ме­ха­низ­ми за ре­гу­ли­ра­не на вод­на­та об­мя­на от­с­лаб­ват. Сле­до­ва­тел­но от­с­лаб­ва и чув­с­т­во­то за жаж­да, но реф­лек­сът за пре­съх­ва­не на ус­т­на­та ку­хи­на се за­паз­ва до дъл­бо­ка ста­рост.
    Ако чо­век упот­ре­бя­ва по­ве­че во­да, не­за­ви­си­мо от жаж­да­та и ус­лов­ни­те реф­лек­си, то те­зи важ­ни сис­те­ми за­поч­ват да ат­ро­фи­рат по-ра­но от нор­мал­но­то. То­ва е съв­сем еле­мен­та­рен за­кон на чо­веш­ка­та фи­зи­о­ло­гия.
    Из­лиш­на­та во­да съз­да­ва проб­ле­ми на бъб­ре­ци­те. За ед­на ми­ну­та в бъб­ре­ци­те се об­ра­зу­ва сред­но 125 мл фил­т­рат на кръв­на плаз­ма, ка­то в ури­на­та се от­де­ля са­мо 1 мл. Ос­та­на­ла­та во­да се връ­ща об­рат­но в кръ­во­то­ка. А в съ­що­то вре­ме дру­ги­те фил­т­рат­ни ком­по­нен­ти – амо­няк, пи­коч­на ки­се­ли­на, нит­ра­ти и дру­ги ток­сич­ни ве­щес­т­ва, се кон­цен­т­ри­рат в ури­на­та.
    Спо­соб­ност­та на бъб­ре­ци­те да кон­цен­т­ри­рат ури­на­та, се ре­гу­ли­ра от нев­ро­ху­мо­рал­ни­те фак­то­ри.
    Из­лиш­на­та во­да, из­пи­та не­за­ви­си­мо от жаж­да­та, во­ди до уве­ли­ча­ва­не от­де­ля­не­то на во­да в бъб­реч­ни­те ка­нал­че­та. Та­зи во­да ве­че не раз­т­ва­ря вред­ни­те ве­щес­т­ва, а са­ма се от­де­ля ка­то вред­но ве­щес­т­во. То­ва про­из­ти­ча в ре­зул­тат на включ­ва­не­то на спе­ци­фич­ни­те за­щит­ни ме­ха­низ­ми с учас­ти­е­то на хор­мо­нал­на­та сис­те­ма. Ор­га­низ­мът в то­зи слу­чай ще се про­чис­т­ва не от ток­си­ни­те, а от из­лиш­на­та во­да, оказ­ва­ща ток­сич­но дей­с­т­вие. В ре­зул­тат на то­ва ури­на­та се оказ­ва по-раз­ре­де­на и ня­ма да се слу­чи та­зи ре­аб­сор­ба­ция (об­ра­но всмук­ва­не) на по­лез­ни­те ком­по­нен­ти.
    Из­лиш­на­та во­да по­ви­ша­ва и кръв­но­то на­ля­га­не. Ако бъб­ре­ци­те не се спра­вят с от­де­ля­не­то на из­лиш­на­та во­да, нас­тъп­ва със­то­я­ние, опас­но за жи­во­та.

    НЕ­ЗА­ДЪР­ЖЕ­НЕ­ТО НА УРИ­НА В ПО­ВЕ­ЧЕ­ТО СЛУ­ЧАИ Е ОТ ПРЕ­КА­ЛЕ­НО­ТО ПИ­Е­НЕ НА ВО­ДА

    Към 2000-та го­ди­на гру­па ге­рон­то­ло­зи от раз­лич­ни стра­ни ус­пе­ли да обоб­щят дан­ни­те от де­се­ти­лет­ни ек­с­пе­ри­мен­ти и наб­лю­де­ния. В тях учас­т­ва­ли 48 хи­ля­ди въз­рас­т­ни мъ­же, упот­ре­бя­ва­щи до­пъл­ни­тел­но по 8 ча­ши во­да на ден. Ста­на­ло яс­но, че ви­со­ка­та упот­ре­ба на во­да има и плю­со­ве, и ми­ну­си. Нап­ри­мер на­ма­ля­ва, ма­кар и в мал­ка сте­пен, рис­кът от рак на пи­коч­ния ме­хур. То­ва е та­ка, за­що­то кан­це­ро­ге­ни­те, ко­и­то пос­тъп­ват с во­да­та и хра­на­та, дей­с­т­ват по-сла­бо при нис­ка кон­цен­т­ра­ция в ури­на­та (спо­ме­нах­ме, че нис­ка­та кон­цен­т­ра­ция се дъл­жи на по-го­ля­мо­то ко­ли­чес­т­во во­да). От дру­га стра­на оба­че, за­си­ле­на­та упот­ре­ба на во­да до­ве­ло до за­чес­тя­ва­не слу­ча­и­те на не­за­дър­жа­не на ури­на, а съ­що и до за­гу­ба на сън, за­ра­ди чес­ти­те из­п­раз­ва­ния на пи­коч­ния ме­хур.
    До­ка­то рис­кът от рак на пи­коч­ния ме­хур на­ма­ля­ва със стот­на от про­цен­та, то слу­ча­и­те на не­за­дър­жа­не на ури­на на­рас­т­ват с 10-15 %. Ос­вен то­ва, уве­ли­че­на­та упот­ре­ба на во­да на­ма­ля­ва ефек­тив­ност­та от ле­кар­с­т­ва­та.

    ИЗ­ЛИШ­НА­ТА ВО­ДА МО­ЖЕ ДА ЗА­ДЪЛ­БО­ЧИ ПРОБ­ЛЕ­МИ­ТЕ СЪС ЗДРА­ВЕ­ТО, ОСО­БЕ­НО ПРИ ВЪЗ­РАС­Т­НИ­ТЕ ХО­РА

    Ка­то обоб­ще­ние от из­с­лед­ва­ни­я­та на ге­рон­то­ло­зи­те, тряб­ва да се вни­ма­ва с при­е­ма на во­да. Из­вес­т­но е нап­ри­мер, че с въз­раст­та се по­ни­жа­ва кръ­вос­наб­дя­ва­не­то на бъб­ре­ци­те и към 75 го­ди­ни – на­ма­ля­ва поч­ти на­по­ло­ви­на. Ос­вен то­ва, при мъ­же­те чес­то на­ма­ля­ва обе­мът на пи­коч­ния ме­хур, по­ра­ди раз­рас­т­ва­не тъ­ка­ни­те на прос­тат­на­та жле­за. За­то­ва ста­ри­те хо­ра по-труд­но от­де­лят во­да­та. Ако на­ред с то­ва имат и за­бо­ля­ва­ния на чер­ния дроб и сър­це­то, то из­лиш­на­та во­да ста­ва опас­на за тях. А за­ра­ди на­ма­ле­ния обем на бе­ли­те дро­бо­ве, се по­ни­жа­ва от­де­ля­не­то на во­да и при ди­ша­не. При ста­ре­е­не на­ма­ля­ва и об­щи­ят брой пот­ни жле­зи – нап­ри­мер при мла­ди­те хо­ра те са 2 ми­ли­о­на, а при въз­рас­т­ни­те – 1 ми­ли­он. Всич­ки те­зи из­ме­не­ния по­каз­ват, че из­лиш­на­та во­да мо­же да за­дъл­бо­чи проб­ле­ми­те със здра­ве­то.
    На та­зи ос­но­ва Све­тов­на­та здрав­на ор­га­ни­за­ция пре­по­ръч­ва на въз­рас­т­ни­те хо­ра да при­е­мат во­да съ­об­раз­но тег­ло­то на тя­ло­то си. За въз­рас­тен здрав чо­век се изис­к­ва, спо­ред зак­лю­че­ние на Све­тов­на­та здрав­на ор­га­ни­за­ция, по 30 мл теч­нос­ти на ден, на все­ки ки­лог­рам от тег­ло­то му. Но за ста­ри­те хо­ра с нис­ко тег­ло (от бед­ни­те стра­ни) Све­тов­на­та здрав­на ор­га­ни­за­ция пред­ла­га дру­га фор­му­ла: по 100 мл за пър­ви­те 10 кг; по 50 мл – за след­ва­щи­те 10 кг и по 15 мл – за ос­та­на­ло­то тег­ло.
    Все­ки сам мо­же да пре­це­ни кол­ко во­да тряб­ва да из­пи­ва на ден, без то­ва да се от­ра­зи на здра­ве­то му.

    любопитно!

    ПРО­ИЗ­ВОД­С­Т­ВО­ТО НА БУ­ТИ­ЛИ­РА­НА ВО­ДА ДОС­ТИ­ГА СВОЯ ПИК КЪМ 2004 ГО­ДИ­НА

    Пре­ди де­се­ти­на го­ди­ни в ико­но­ми­чес­ки раз­ви­ти­те стра­ни за­поч­на кам­па­ния про­тив слад­ки­те бе­зал­ко­хол­ни на­пит­ки от ти­па ко­ка-ко­ла и всич­ки ос­та­на­ли. То­ва е би­ло в ре­зул­тат от бор­ба­та със зат­лъс­тя­ва­не­то и из­лиш­ни­те ка­ло­рии. Но мощ­ни­те кор­по­ра­ции, про­из­веж­да­щи раз­х­ла­ди­тел­ни на­пит­ки, за­поч­на­ха да гу­бят до­хо­ди. То­га­ва за­поч­на­ха да наб­ля­гат на ми­не­рал­на во­да, а след то­ва за­поч­на­ха да пус­кат на па­за­ра пре­чис­те­на во­доп­ро­вод­на во­да в бу­тил­ки. Към 2004 го­ди­на във всич­ки Ев­ро­пей­с­ки стра­ни се про­да­ва­ше бу­ти­ли­ра­на во­доп­ро­вод­на во­да. Но все пак, во­да­та стру­ва мно­го ев­ти­но и за да за­па­зят до­хо­ди­те си, съ­от­вет­ни­те кор­по­ра­ции за­поч­на­ха да про­да­ват мно­го во­да.

    Фран­ция се пре­вър­на в ли­дер по про­из­вод­с­т­во на бу­ти­ли­ра­на во­да: по 150 лит­ра на го­ди­на за все­ки жи­тел.
    Се­га го­ле­ми­те кор­по­ра­ции про­из­веж­дат ак­ва-ми­не­рал­на во­да в Ин­дия и Ки­тай, но там мес­т­ни­те во­до­из­точ­ни­ци са сил­но за­мър­се­ни. Не са ряд­кост бу­тил­ки­те със съ­дър­жа­ние на пес­ти­ци­ди нап­ри­мер.
    В ООН има спи­сък на стра­ни­те спо­ред чис­то­та­та и ка­чес­т­во­то на во­да­та там. Фин­лан­дия, Ка­на­да, Но­ва Зе­лан­дия, Ве­ли­коб­ри­та­ния, Япо­ния и Нор­ве­гия са на ед­но от пър­ви­те мес­та. САЩ е на 12-то мяс­то. Бъл­га­рия – на при­лич­но мяс­то, бих­ме ка­за­ли. И как­то спо­ме­нах­ме по-го­ре, на пос­лед­но мяс­то от го­ле­ми­те дър­жа­ви се на­ми­ра Ин­дия.

    Отговор

  19. Аничка
    февр. 14, 2009 @ 16:26:40

    Знам че шодата е полезна ама не мога да я пия чиста много ми е гадна. Пия я като чай и тем подобни. Пречи ли?

    Отговор

  20. bobcheto
    апр. 27, 2009 @ 12:37:47

    При мен по-голямото количество вода се оказва проблем – последните две седмици увеличих приема на 2,5-3,0 литра на ден и в един прекрасен момент се оказа , че не мога да вляза в нормалния си размер дънки , въпреки че редовно посещавам тоалетната . Сега наблягам на кола лайт , за да мога да я изхвърля по-бързо . Вчера например изпих около литър кола и реакцията беше мигновена – 15-20 пъти за 1-2 часа . Днес определено ми е по-леко 🙂

    Отговор

Вашият коментар