Рецепта пиги
Блат:
- 3 с. л овесени трици (ако имаш пшенични, сложи 2 овесени и 1 пшенични)
- 3 лъжички извара
- 1 яйце
- 1/2 бакпулвер
- 2 лъжици мляко
- 1 с. л. подсладител
- кафе
Първо размесваш триците с изварата, после добавяш вече разбитото яйце, млякото, подсладителя и накрая бакпулвера. Аз си запекох блата в удобен тефлонов тиган, защото нямам подходяща незалепваща тавичка, за да го изпека във фурната. Но на котлона в тигана стана бързо и се получи много добре.
Печеш от двете страни и оставяш да изстине в чиния и вече леко като се охлади, го заливаш с кафе и го оставяш кафето да попие, като не го заливам директно, а го оставям да се напои отдолу нагоре.
Това е всичко за един блат, аз лично си я направих с два, но това вече е по желание.
Крем:
- 200 гр. обезмаслена извара на Дядо Либен
- 1 кофичка кисело мляко 0,1 %
- СТЕП
- желатин
Изварата и киселото мляко ги разбърках в случая с Степче Малина, сложих желатин и разположих половината смес между двата блата, а другата – отгоре. Сега като се замисля, за да стане като тирамису, може степчето в кис. мл. и изварата да се замени с нескафе и подсладител. Друг вариант е да се направи с различни есенции за аромат, ванилия на прах и подобни.
Svetlina
ян. 12, 2008 @ 13:27:11
Eхааааааааааа звучи направо чудесно – още другата седмица ще опитам. А дали ще стане хубаво, ако го залея с кафе+коняк?
ох – огладнях…
baci
ян. 13, 2008 @ 07:42:12
Svetlina, алкохолът не е разрешен в този режим. Има хубави есенции. Опитай с тях.
Svetlina
ян. 13, 2008 @ 09:36:59
Е, не е казано, че аз спазвам режима. Просто един специален човек утре ми идва на гости и тази рецепта изскочи съвсем навреме. Някои неща не са случайни. Не знаех, че не ползвате алкохол, но пък и аз съм беден студент и ще пропусна. А може ли да попитам колко желатин ще ми трябва?
baci
ян. 14, 2008 @ 10:50:13
На кофичка кисело мляко слагам 1 желатин. 🙂
Svetlina
ян. 14, 2008 @ 14:19:10
Голямо мерси – точно навреме – в момента вадя съдовете 🙂
GreenApple
ян. 22, 2008 @ 17:52:04
Млякото прясно или кисело?
baci
ян. 22, 2008 @ 19:52:37
Готово, Ябълке 🙂 Написах, че е кисело. Ама то нали е в кофички и съм решила, че само киселото е в кофички 🙂
Все пак е хубаво, че зададе въпрос.
GreenApple
ян. 26, 2008 @ 12:26:42
Барем пък да бях видяла, че пише кофичка :). Мерси, baci! Нали съм пишман готвачка, всичко трябва да ми се обяснява по-простичко.
baci
ян. 27, 2008 @ 18:58:56
:)))