Рецепта пиги

Блат:

  • 3 с. л овесени трици (ако имаш пшенични, сложи 2 овесени и 1 пшенични)
  • 3 лъжички извара
  • 1 яйце
  • 1/2 бакпулвер
  • 2 лъжици мляко
  • 1 с. л. подсладител
  • кафе

Първо размесваш триците с изварата, после добавяш вече разбитото яйце, млякото, подсладителя и накрая бакпулвера. Аз си запекох блата в удобен тефлонов тиган, защото нямам подходяща незалепваща тавичка, за да го изпека във фурната. Но на котлона в тигана стана бързо и се получи много добре.
Печеш от двете страни и оставяш да изстине в чиния и вече леко като се охлади, го заливаш с кафе и го оставяш кафето да попие, като не го заливам директно, а го оставям да се напои отдолу нагоре.

Това е всичко за един блат, аз лично си я направих с два, но това вече е по желание.

Крем:

  • 200 гр. обезмаслена извара на Дядо Либен
  • 1 кофичка кисело мляко 0,1 %
  • СТЕП
  • желатин

Изварата и киселото мляко ги разбърках в случая с Степче Малина, сложих желатин и разположих половината смес между двата блата, а другата – отгоре. Сега като се замисля, за да стане като тирамису, може степчето в кис. мл. и изварата да се замени с нескафе и подсладител. Друг вариант е да се направи с различни есенции за аромат, ванилия на прах и подобни.