biborana

Знаем ли какво ядем?
Екологична работна група (Environmental Working Group – EWR) със седалище във Вашингтон прави класация на 43-те най-често консумирани в САЩ плодове и зеленчуци, въз основа на около 43 000 анализа за пестициди, проведени от USDA и Администрацията за храните и лекарствените средства в периода 2002-2004 г.

Кой е най-големият нарушител? Прасковите и нектарини – 97% са били заразени с остатъци от пестициди. Средно прасковата съдържа остатъци от три различни пестицида. Ябълки и череши – по 92%.

Прасковите имат нежна кожа и през нея пестицидите обикновено проникват директно във вътрешността на плода, обяснява Чарлз Бенбрук от Биологичния център. Затова плодовете и зеленчуците с мека кора съдържат най-много остатъци в сравнение с продукти с по-дебела кожа или кора.
Според EWR можете да намалите риска от пестициди с почти 90%, ако избягвате мръсната дузина (12-те най-замърсени плодове и зеленчуци) и ги замените с 12-те най-малко замърсени.

място Плодове и зеленчуци
1 Праскови
2 Ябълки
3 Сладки камби
4 Целина
5 Нектарини
6 Ягоди
7 Череши
8 Круши
9 Грозде (внос)
10 Спанак
11 Марули
12 Картофи
16 Краставици
26 Домати
32 Папая
33 Броколи
34 Зеле
35 Банани
36 Киви
37 Грах (замразен)
38 Аспарагус
39 Манго
40 Ананас
41 Сладка царевица (замразена)
42 Авокадо
43 Червен лук

Източникът, който имам е на хартиен носител. Бях на 3 седмично обучение през 2007 в САЩ за органични продукти. Не знам дали е публикувано в Интернет, но е широко цитирано.

Ето тук (дясна колона) се цитира изследването
http://www.tennessean.com/apps/pbcs.dll/article?AID=/20080613/COUNTY090105/806130363/1164/county09