Рецепта krikri

  • 1 л. прясно мляко
  • подсладител
  • 6 яйца
  • желатин
  • ванилия

Един литър прясно мляко се сварява, подслажда с подсладител.
Отделят се белтъците от жълтъците на 6 яйца. Жълтъците се слагат в тенджера и се разбъркват, прибавя се млякото и предварително разтворен в студена вода желатин. Поставя се на котлона и се бърка непрекъснато, без да ври, защото се пресича. Малко преди да започне да ври се маха от огъня. Оставя се да изстине, но не съвсем, за да не се желира. Разбиват се белтъците на сняг, прибавя се 1 ванилия без захар. Добавят се към крема, като се бърка леко, за да остане пухкав. Налива се в купички и се оставя да се желира.

Рецепта elikaragyozova

  • желатин
  • степче по избор
  • 400 мл. прясно мляко (не кондензирано!) – дозата на ден е 250 мл. – да се вземе пред вид!
  • лимонена киселина
  • подсладител на вкус

Желатинът се изсипва в половината от указаната на опаковката вода – 250 мл., разбърква се. Охладеното мляко леко се разбива и към него постепенно се добавят охладеният желатин и лимонена киселина на вкус. Кремът се сипва в чашки и се оставя в хладилник да стегне.