• 4 яйца
  • 1/2 л. прясно мляко 0,1%
  • ванилия
  • подсладител

Счупете яйцата, като отделите белтъка от жълтъка, после разбийте белтъците на сняг в купа. Кипнете млякото с една ванилия. Грабнете с черпак белтъците и пуснете няколко малки топки в още топлото мляко. Когато топките се надуят, обърнете ги, после ги извадете с решетеста лъжица да се изцедят в чиния.
Разбийте жълтъците в тенджерка и изсипете в тях млякото, после сложете тенджерката на слаб огън. Бъркайте, докато кремът започне да се сгъстява. Тогава го дръпнете от огъня, за да не се пресече, и добавете изкуствен подсладител. Внимателно поставете снежните острови върху крема и го поднесете, когато изстине.

Вариант Nyala, наречен Патки в гьол

  • 500 гр прясно мляко 0,1%
  • 2 яйца
  • 1 ч. л. царевично нишесте(маизена)
  • подсладител
  • ванилия

Прясното мляко се подслажда на вкус и овкусява с ванилия, слага се да заври  на слаб огън.
Белтъците се разбиват на твърд сняг и докато млякото ври се пускат топки с лъжица, буквално за секунди те бухват. Обръщате ги внимателно с решетеста лъжица и ги вадите до 2-3 секунди, като внимавате да не се преварят. Подреждат се в дълбока чиния или в няколко по-малки купички.
Жълтъците се разбиват добре с нишестето и се изсипват на тънка струя във врящото мляко. Разбива се с тел или миксер докато започнат да стават мехури, сваля се от огъня и продължава да се разбива около 3-4 мин да поизстине, след което се изсипва внимателно под белтъчните топки.
Охлажда се добре и се сервира!