Рецепта – Яжка
- 3 с. л. овесени трици /по желание 1 с. л. може да се замени с ленено брашно/
- 3 с. л. кисело мляко /препълнени/
- 1/2 ч. л. суха мая
- 1/2 ч. л. шарена сол /може и люта/
Всичко това се разбърква с една лъжичка, за да стане хомогенна смес. Изсипва се върху хартия за печене и с лъжичката му се придава форма на филийка. Пече се като хартията се слага направо върху скарата на фурната /по средата/ на 250 градуса. Наблюдава се да стане златисто на цвят и ако е необходимо се обръща обратно. На моята фурна се запича по-бързо отдолу и аз отлепям хартията /втвърдило се е/и го обръщам. Ако се препече става по-хрупкаво, но ако се завие веднага във фолио ще омекне. Мисля да опитам какво ще се получи с кимион, с магданоз… Но сутрин много бързам и все си го правя така. И много ми върви с кафето. Веднъж го намазах тънко с чеснова извара, но стана толкова вкусно, че имах остра нужда да изям още 5-6, та не смея вече да се изкушавам. Е, това е! Да ви е сладко!
JustMe
апр. 20, 2009 @ 19:04:12
А маята може ли да се смени с бакпулвер?
ludipari
апр. 21, 2009 @ 14:41:54
Искам да ви осведомя за нещо много важно. Отскоро по диетичните рафтове на магазините се мъдри нов артикул- диетична шарена сол. Тя съдържа повечко калиева сол, както може би се досещате. Та ако ще се храним диетично, нека да прибавим в менюто си и тази подправка.
iordankatzarev
май 07, 2009 @ 16:32:16
тазци питка си е права но прибавам ниско маслена извара .за закуска е айран е супер. и сьс сода може
Пашова
юни 05, 2011 @ 15:58:05
Питката е много хубава. За закуска си мажа с Ескуиза0,2, а ако имам и пуешка шунка -добавям и нея. Засища до късно след обяд