Рецепта – Яжка

  • 3 с. л. овесени трици /по желание 1 с. л. може да се замени с ленено брашно/
  • 3 с. л. кисело мляко /препълнени/
  • 1/2  ч. л. суха мая
  • 1/2 ч. л. шарена сол /може и люта/

Всичко това се разбърква с една лъжичка, за да стане хомогенна смес. Изсипва се върху хартия за печене и  с  лъжичката му се придава форма на филийка. Пече се като хартията се слага направо върху скарата на фурната /по средата/ на 250 градуса. Наблюдава се да стане златисто на цвят и ако е необходимо се обръща обратно. На моята фурна се запича по-бързо отдолу  и аз отлепям хартията /втвърдило се е/и го обръщам. Ако се препече става по-хрупкаво, но ако се завие веднага във фолио ще омекне.  Мисля да опитам какво ще се получи с кимион, с магданоз… Но сутрин много бързам и все си го правя така. И много ми върви с кафето. Веднъж го намазах тънко с чеснова извара, но стана толкова вкусно, че имах остра нужда да изям още 5-6, та не смея вече да се изкушавам.  Е, това е!  Да ви е сладко!