Рецепта Зен – за П дни
- риба
- глава лук
- жълтъци
- кисело мляко
- оцет
- девисил
- джоджен
Взема се риба – може цяла, може и филе, слага се в тенджера с вода и с цяла главичка лук. Вари се, докато чорбата стане жълта. Маха се главата, ако рибата е цяла, и се добавя рибата. Като се свари, се застройва с жълтъци и кисело мляко. Добавя се оцет и девисил, може и джоджен.
Рецепта Наирянка – за ПЗ дни
- 200 грама филе от бяла риба или главите на 3-4 скумрии (добре е месото да е сварено и обезкостено предварително)
- 5 средни моркова, почистени измити
- 1-2 глави лук, изчистен и отрязан на четвъртинки
- 1/2 червена сладка чушка, нарязана ситничко
- 3 кисели краставички, накълцани ситно
- лющян
- 2 с. л. сол
- съвсем малко шафран за цвят
- 2 л. вода
Във врящата вода се пускат целите морковчета, главите лук на четвъртинки и се варят, докато омекнат. Изваждат се от водата и се пасират заедно с почистената от костите риба и се връщат обратно в бульона. Посолява се, добавят се лющяна и шафрана, ситно нарязаната пиперка и се възвира отново, като поври 5 минути се прибавят нарязаните наситно кисели краставички и чорбата се сваля от огъня.
Снимка: Наирянка
Рецепта rivela – за ПЗ дни
- риба 400 грама
- лук 2 глави
- 1 морков
- 2 броя домати
- целина 1/4 глава
- 1 лимон
- яйца 2 бр.
- черен пипер
- магданоз
- дафинов лист
- сол
Рибата се сварява заедно със ситно нарязаните зеленчуци. Изважда се, почиства се от костите и се нарязва на късчета. Залива се с прецедения бульон и се кипва. Застройва се с разбитите яйца и се поднася с резанчета лимон.
Рецепта Марграт
(публикувана като коментар на този сайт)
Ето и моята рецепта за Рибена чорба от сардини – за ПЗ дни
- сардина – 600 гр. (10-тина рибки )
- 1/2 малка главичка целина
- 2 средно големи моркова
- 2 домата
- 2 чушки
- 5-6 скилидки чесън
- черен пипер
- дивисил
- листа целина
- бял пипер
- магданоз
- сол
Измивате добре рибките и ги слагате в леко подсолена вода (аз ползвам смляна морска сол) да се сварят.
През това време на скара или оребрен тиган изпичате чесъна и лука заедно с обелките, да се задушат. Много е важно да не се обелват предварително, защото се задушават в люспата и това придава много различен и приятен вкус на супата. Изпичате и чушките. След като рибата се свари, махате от котлона, прецеждате бульона. Връщзте го обратно на котлона, като добавяте черния, белия пипер, дивисила, нарязаните морковчета, целината. Обелвате и нарязвате лука, чесъна и чушките, добавяте и тях. Обезкостявате рибата, накъсвате на парченца, добавяте и нея. Обелвате доматите, нарязвате ги на ситно или настъргвате и добавяте и тях. Врите още 10-тина минутки под капак. След като супата е готова, поръсвате със ситно нарязаните листа целина и магданоз.
Ако не обичате бистра супа и за разнообразие, можете да сгъстите бульона с 1 с. л. царевично нишесте.
В трета фаза можете да добавите 2 пресни картофа.
krikri1
дек. 15, 2007 @ 06:26:41
Чорбата става с пангасуис и с цаца.